WordPress CPU Sorunu ve Çözümü

WordPress CPU Sorunu

Uzun süredir wordpress kullananların başına mutlaka geldiğini düşündüğüm bir konu wordpress cpu sorunu hakkında yazmak istedim.

WordPress dünyanın en yaygın olarak kullanılan içerik yönetim sistemlerinden birisi haline gelmiştir ve kendi ekosistemini kurmuş demek yanlış olmaz. Böyle gelişmiş olması bir çok sektöre özgü site yapımında altyapı olarak kullanılmaktadır ve bir çok webmaster tarafından tercih sebebi olmaktadır. Özellikle yoğun trafikten cpu sorunları ile karşılaşılmaktadır.

WordPress cpu kullanımı düşürme için bir çok çözüm yolu mevcuttur.

Wordpress Cpu Sorunu ve Çözümü için site içerisinde yapabileceklerimizi inceleyelim.

  • Gereksiz Eklentilerden Kurtulun ve Eklentilerinizi Güncelleyin

WordPress Cpu Sorunu ve Çözümü için öncelikle eklentilerinizi son sürüme güncellemeli ve güvenilir diye nitelendirebileceğiniz eklentileri bırakmalısınız. WordPress eklentilerinizi wordpress sürümüyle birlikte güncellemelisiniz. Aksi durumda güncellenmeyen eklentiler görevlerini yerine getirmez olabiliyorlar. Fazla sayıda eklenti kullanmak da sunucunun aşırı yüklenmesine neden olarak cpu kullanımınızı arttıracaktır. Eklentilerinizi de sürekli olarak güncellik kontrolü yaparak güncel tutabilirsiniz. Güncellemelerle eklentiler genellikle iyileştirme ve geliştirmeler içerir. Hem sizin için kullanım kolaylığı olabilir ve wordpress ile birlikte daha stabil hale gelmektedirler.

  • WordPress Tema Seçimi

WordPress yönetim sisteminde temalar oldukça fazla cpu kullanabilmektedir. Sunucunuzda birden çok temanız varsa ve kullanmıyorsanız kuullanmadıklarınızı yedekleyip kaldırmanızı tavsiye ederim. Ayrıca kullandığınız tema güncellemelerini de mutlaka yapmalısınız. Seçeceğiniz tema ne kadar çok komplike bir yapıya sahip olursa wordpress cpu sorunu yaşamanıza o kadar itecektir sizleri. Benim nacizane önerim ise sade ve optimize edilmiş temalara yönelmenizdir. En azından daha stabil ve daha az cpu kullanımı ile sorunlarla karşılaşma riskinizi azaltabilirsiniz. Bazı temalar ile gelen eklentiler mevcut durumdadır. Bu tema ile birlikte eklentilerin birlikte stabil çalışmasını istiyorsanız ikisini de aynı anda güncellemeye özen göstermelisiniz. Bu işlemlerle biraz da olsa daha az sorgular ve bir nebze hafif temaya sahip olabilirsiniz.

  • Wp-Cron

Wp-Cron zamanlanmış görevleri en aza indirmelisiniz. Örneğin her 10 dakikada bir çalışmak yerine saat başı ya da 2 saatte bir çalışmaya zamanlayabilirsiniz. Cpu üzerine binen yükü hafifletmiş olursunuz. Wp-cron zamanlanan görevleri yönetmekle yükümlüdür ve bazı sitelerde kullanılmadığı halde aktif olarak çalışmaktadır.

  • İndex.php ve Veritabanı Sorguları

İndex.php dosyanızı olabildiğince sade tutmaya özen göstermelisiniz. En yoğun trafik aldığınız dönemlerde index.php dosyanız ve yüksek çözünürlüklü resimleriniz wordpress cpu kullanımı arttıran faktörlerden biri olabilmektedir.Sayfada başına gönderi sayısını, yüksek çözünürlüklü resim sayısını azaltmaya özen gösterin. Eğer imkanınız var ise CDN kullanmanızı tavsiye ederim.

Kullandığınız php yazılımlar ve veritabanı sorguları da oldukça işlemciye yükleneler arasında. Cache eklentileri php ve veritabanında işe yaramayacaktır. Uygulama ve ya yazılımların kullanımını detaylıca okuyarak bilgilenin ve işinize yaramayacak özelliklerin kapalı kaldığından emin olun.

  • WordPress’i Güncelleyin

WordPress güncellemeleri sadece size esnek dokunuşlar ve kullanım kolaylağı sağladığını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. WordPress güncellemeleriyle birlikte güvenlik iyileştirmeleri içermektedir ve eski bir wordpress sürümünüze nazaran yeni güncellenmiş bir wordpress güvenlik ve optimizasyon bakımından daha iyidir.

  • Cache Kullanın

Cache uygulaması bir çok kullanıcı tarafından gereksiz olarak adlandırılabiliyor. Ama cache kullanımı hem wordpress hızlandırılması hem de worpress cpu sorunu ve çözümü için birebirdir. Cache uygulamasıyle veritabanı optimizasyonu yapmalı,  js ve css dosyalarını sıkıştırmaları ve sitenizdeki görselleri optimize ettirmelisiniz. Cache uygulması free versiyonları genellikle düşük hitli siteler için yeterli gelse de yüksek hite sahip sitelerde premium versiyonunu almanızı öneririm. Alacağınız cache uygulamasının mobil girişler için de cache sağlamasına dikkat etmelisiniz.

Cache işlemiyle birlikte veri trafiğinizin oranlarını düşürmeniz mümkün bir durumdur ve bunun getirisi olarak cpu yüklenme oranı da azalacaktır.Veri trafiği düştükçe sadece cpu kullanımının yanı sıra memeory kullanımı da azalmaktadır.

WordPress Cpu Sorunu ve Çözümü için Dışarıdan Müdahale Olanakları

  • CloudFlare Kurulumu

CloudFlare sitesinin ücretsiz hizmeti bize yeterli olacağını düşünüyorum. Bunun için CloudFire sitesine gidiyoruz ve  Sign Up seçeneğinden kayıt oluyoruz. Üye olma işlemlerinden sonra Add Website diyerek sitemizin dns taramasını yapıcak ve değişmezse 40 saniye sizleri bekleticek ardından continue butonuna basarak devam ediyoruz. Karşımıza çıkan ekranda detaylı bir şekilde tarama sonuçları yer alıyor ve hangi kayıtların CloudFlare sunucularına yönlendirileceği turuncu simgeyle gösteriliyor. Burdan tekrardan continue diyerek devam edicez. Karşınıza hizmet paketleri çıkacaktır biz şimdilik ücretsiz paketle yetinelim ve Free Website seçeneğini işaretlip Continue diyelim.

Karşınıza bu işlemde en çok dikkat etmeniz gereken yer olacak. Bize dns adreslerini vericek ve bu dns adreslerini domain aldığınız yerden dns yönlendirmesi yapmamız gerekecek. Şuan kullandığınız dns ayarlarını cloudflare ile değiştirerek yönlendirme işlemini yapmanız gerekecektir. Bu işlem ortalama 24 saat ile 48 saat sürebilir dense de ortalama 1 saat içerisinde yönlendirilmiş oluyor.

CloudFlare dns yönlendirme işleminden sonra dnsleriniz yönlendiği zmaan CloudFlare hesabınızdan speed> Auto minify sekmesindeki seçenekleri kaldırmanızı tavsiye ediyorum.

Cache>purge cache başlığını altındaki pruge induvidial files sekmesindeki Purge Everthing diyerek tüm önbellek temizliğini yaparak aktif bir şekilde ayarlarınızı tamamlamalısınız.

  • Hosting Seçimi ve Hosting Değiştirme

Sitenizi barındıracağınız hosting firmasını iyi seçmelisiniz. Öncelikle vps ve diğer paylaşımlı hosting olarak iyi hizmet vermesine özen gösterin. Ben genel olarak Veridyen ve Akwebhostingi kullanıyorum ve ikisinden de son derece memnunum. Destek taleplerime hızlı yanıtlar ve sorun yaşadığımda hızlı bir şekilde ilgileniyorlar. İlk başlayacak olanlara önerim Veridyen’dir. Alan adı ve hostinginizi buradan alarak yönlendirmelere gerek kalmadan kolayca sitenizi kurabilirsiniz. Hosting firmanızı seçmeden önce mutlaka istedikleriniz ve hedeflerinizi hosting firmasının yetkilisine danışın ve sizi yönlendirmesini isteyin. Çalıştığım iki firmanın da gelişen teknoloji ile sağlam bir teknik alt yapısı bulunmaktadır.

Böylelikle wordpress cpu sorunu ve çözümü yazımızın sonuna geldik dostlarım. Sorun yaşadığınız bir alan olur size yorum olarak dönüş yaparsanız en kısa sürede elimden gelen yardımı sizlere sunabilirim.

 

wordpress cpu sorunuwordpress cpu sorunu çözümü
Yorumlar (0)
Yorum Ekle