WordPress Eklenti Kurulumu

ı>

WordPress ile yeni tanışanlar için wordpress kurulumu işleminden sonra öğrenilmesi gereken ilk şey wordpress eklenti kurulumudur. Eğer WordPress nasıl kurulur bilmiyorsanız,[vurgula renk=”kırmızı”] wordpress nasıl kurulur[/vurgula] yazımızdan öğrenebilirsiniz. WordPressin kendi ekosistemini kurmasına en çok etki eden nedenler arasında her fikre ve ihtiyaca yönelik bir eklenti ve ya tema sunmasıdır. Bu eklentiler gerek ücretli gerek ücretsiz olarak binlerce eklenti barındırmaktadır. Peki bunca eklenti var; wordpresste nasıl eklenti yüklenir, wordpress eklenti kurulumu nasıl olur gibi sorularınız için bu yazımı yayınlıyorum.

WordPress Eklenti Yükleme

Sitenizi açtınız ve wordpress nasıl kurulur yazısındaki talimatlara uyarak wordpressi kurdunuz ve ihtiyaçlarınızı karşılayacak özellikleri arıyorsunuz ama admin panelinde bulamıyor musunuz? Örneğin fligran, seo ayarlarınız, resimlerinizi optimize etme gibi bir çok eklentiye sahip olabilirsiniz. Şimdi gelin de sizlere bu eklentilere nasıl ulaşacağınızı gösterelim.

1- Admin Panelinden Eklenti Arayarak WordPress Eklenti Yükleme

WordPress Eklenti Kurulumu için en basit yöntem aslında bu yöntemdir. Ama bu yöntemle kurulum yapmak istiyorsanız eklentiniz mutlaka wordpress.org sitesine kayıtlı bir eklenti olmak zorundadır. Gelelim genel olarak Ekelenti arama çubuğunu kullanarak eklenti yüklemeye.

Sitenizin admin paneline girdiniz ve yapacağınız takip edeceğiniz işlem sayısı oldukça az ve basit.

WordPress Admin Paneli > Eklentiler > Yeni Ekle sekmelerini takip edin. Açılan ekranda sağ üst kısımda yer alan eklentilerde ara kısmına sitenize yüklemek istediğiniz wordpress eklentisini yazınız.

Arama sonucunda anahtar kelimelere sahip eklentiler karşınıza çıkacaktır. Birini seçip hemen yükle diyebilirsiniz. Hemen yükle dedikten sonra yükleniyor… ibaresi çıkacaktır. Bekleyip yüklenmenin bitmesininin ardından etkinleştir diyebilirsiniz. Etkinleştirdiğinizde eklentiniz WordPress Admin Paneli > Eklentiler > Yüklü Eklentiler sekmesinde yer alacaktır.

WordPress Eklenti Yükleme işleminden sonra eklentinizin ayarlarını mutlaka yapınız.

WordPress Eklenti Kurulumu’nun ilk yolu bu kadar basit. Aslında WordPress Eklenti Yükleme işlemleri oldukça basit demek yanlış olmaz.  Ücretsiz eklentilerinizi bu yöntem ile hızlı bir şekilde kurabilirsiniz.  Her eklentinin ayarları farklı olduğundan burada eklentilerin ayarlarını yapmak gibi detaylara giremiyorum.

2- Admin Panelinden Eklenti Yükle Diyerek Elimizdeki Dosyalarla WordPress Eklenti Yükleme

Ücretli bir eklenti satın aldınız. Gerek r10’dan gerekse themeforest/MyThemeShop gibi yerlerden. Ama nasıl yükleyeceğinizi bilmiyorsanız işte bu yöntemle kolaylıkla yükleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Ücretli eklentiler wordpress.org adresinde kayıtlı değildir. Yüklediğiniz ücretsiz eklentinin bile ücretli versiyonunu ya eklenti sitesinden ya da farklı bir siteden almanız gerekmektedir.

WordPress admin panelinizden aldığınız eklentiyi yüklemeniz mümkündür. İsteyenler ftp ile de yükleme yapabilirler ama şuan için wordpress admin paneli üzerinden wordpress eklenti yükleme işlemini anlatalım. İlk yöntemi anlatırken Eklenti Yükle sekmesine ufak bir not düşmüştüm. Gelelim wordpress eklenti kurulumu anlatımına tekrardan.

WordPress Admin Paneli > Eklentiler > Yeni Ekle sekmelerini takip edin ve en üstte yer alan eklenti yükle butonuna tıklayınız. Ardından aşağıdaki gibi bir eklen ile karşılacaksınız ve Dosya Seç diyerek elinizdeki .zip şeklindeki eklenti dosyasını seçerek Hemen Yükle butonuna tıklayınız.

Hemen Yükle butonuna bastıktan sonra wordpress alt yapınız size kurulum aşamalarını adım adım gösterecektir. Paket Açılıyor…>Eklenti Yükleniyor…>Eklenti Başarıyla Yüklendi şeklinde ekranınızda gösterilecektir. Eklenti Başarıyla Yüklendi ibaresinden sonra Eklentiyi Etkinleştir ve Ekelnti Kurulumuna Geri Dön Seçenekleri çıkacaktır. Eklentiyi Etkinleştir diyerek eklentisiniz çalışmasını sağlayın.

Kurmuş olduğunuz eklenti yine Admin Paneli > Eklentiler > Yüklü Eklentiler sekmesinde belirecektir ve eklentinizin ayarlarını yapmayı unutmayınız.

WordPress Eklenti Ekleme işlemini başarıyla tamamladınız demektir. Her eklentinin ayarları farklı olduğundan burada eklentilerin ayarlarını yapmak gibi detaylara giremiyorum.

 

3- FTP ile WordPress Eklenti Kurulumu

Bazı hosting firmaları wordpress altyapısı için dosya yükleme limitleri koyabilmektedir.  Böyle durumlarda wordpress eklenti yükleme işlemi başarız uyarısı ve ya wordpress eklenti yükleme hatası alabilmektedirler. Böyle durumlarda en iyi seçenek ise ftp ile wordpress eklenti yükleme işlemidir.

Gelelim Ftp ile eklenti yükleme işlemine:

Öncelikle elinizde olan .zip uzantılı eklenti dosyasını klasöre çıkartmalısınız. Dikkat Etmeniz gereken konu eklenti dosyaları eklenti adıyla tek bir klasör içerisinde yer almasıdır. Bu işlemi sorunsuz bir şekilde yaptıysak diğer adıma geçelim.

Ftp ile sunucumuza atacağımız klasör bu olacaktır. Eğer ftp için kullandığınız program var ise açınız ve sitenizin ana dizinine bağlanınız. Eğer ilk kez kullanacaksanız FileZilla indirin ve sitenizin sunucu, kullanıcı adı ve parola gibi bilgilerini girerek devam edin. FTP bilgilerinizi bilmiyorsanız eğer destek bildirimi oluşturarak hosting firmanızdan bilgi alabilirsiniz.

Tüm işlemleri yaptınız ve sunucunuza bağlandınız. Sağ taraf sunucunuz ve sol taraf bilgisayarınızdır. Bunu lütfen karıştırmayın.

Sağ Taraftan “Public_html > wp-copntent > Plugins “dosya yollarını takip ederek Plugins klasörü içerisine giriniz.  Sol taraftan ise sitenize yüklemek için klasöre çıkarttığımız eklenti klasörünü bulup sağ tıklayarak Yükle demeniz yeterli olacaktır.

 

WordPress Eklenti Yükleme işlemi bitmedi arkadaşlar. Tekrardan WordPress Admin Paneli > Eklentiler > Yüklü Eklentiler sekmesinden eklentiyi etkinleştirmemiz ve ayarlarınız yapmamız gerekecektir.

 

WordPress Eklenti Yükleme, WordPress Eklenti Kurulumu, WordPress Eklenti Ekleme ne derseniz deyin tüm işlemler anlattığım kadar basit. Karmaşık bir yapısı da yoktur. Gerekli sorularınız olur ise bu yazı altından yorum bırakarak bana ulaşabilirsiniz.

Bir önceki yazımız olan WordPress SSL Kurulumu başlıklı makalemizde wordpress https yönlendirme, wordpress ssl eklentisi ve wordpress ssl kurulumu hakkında bilgiler verilmektedir.

wordpress eklenti kurulumuwordpress eklenti yükleme
Comments (0)
ı> Add Comment