Fatih Girgiç https://www.fatihgirgic.com.tr Web Tasarım & Seo Tue, 11 Aug 2020 20:51:12 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.5 WordPress 5.5 Güncellemesi ve Yenilikleri https://www.fatihgirgic.com.tr/wordpress-5-5-guncellemesi-ve-yenilikleri/ https://www.fatihgirgic.com.tr/wordpress-5-5-guncellemesi-ve-yenilikleri/#respond Tue, 11 Aug 2020 20:40:54 +0000 https://www.fatihgirgic.com.tr/?p=3970 WordPress 5.5. Beta sürümü çıktı. WordPress 5.5 Güncellemesi ve WordPress 5.5 yenilikleri başlıklarında sizler için yazı derlemeye karar verdim. 2020 yılı içerisindeki ikinci büyük WordPress sürümü olacak olan bu güncelleme bir çok yeni özellik ve iyileştirmeler ile birlikte gelirken kullanıcıları bir çok eklentiden de kurtaracak gibi görünüyor. Sizler için WordPress 5.5 Beta sürümü geliştirmelerini yakından […]

The post WordPress 5.5 Güncellemesi ve Yenilikleri appeared first on Fatih Girgiç.

]]>
WordPress 5.5. Beta sürümü çıktı. WordPress 5.5 Güncellemesi ve WordPress 5.5 yenilikleri başlıklarında sizler için yazı derlemeye karar verdim. 2020 yılı içerisindeki ikinci büyük WordPress sürümü olacak olan bu güncelleme bir çok yeni özellik ve iyileştirmeler ile birlikte gelirken kullanıcıları bir çok eklentiden de kurtaracak gibi görünüyor.

Sizler için WordPress 5.5 Beta sürümü geliştirmelerini yakından takip ederek, bizler için sunulacak olan yeni özellikleri test etme şansı buldum. Bu yazımda sizlere wordpress 5.5 yenilikleri neler, bizleri neler bekliyor onları göstereceğim.

Yazıya giriş yapmadan önce ufak bir hatırlatma ile WordPress Beta Tester eklentisini kullanarak localhost kurulu bilgisayarınızda ya da bir wordpress altyapısının kurulu olduğu sitenizde wordress 5.5 beta sürümünü deneyebilirsiniz. Unutmamalısınız ki wordpress 5.5 hala test aşamasında ve bu da bizlere özelliklerin değişebileceği, yeni iyileştirmeler yapılabileceği anlamına gelmektedir.

Hep birlikte wordpress 5.5 güncellemesi ve wordpress 5.5 yeniliklerine göz atalım.

WordPress 5.5 Beta – Geliştirilmiş Blok Düzenleyici

WordPress sitenizde içerik oluşturmak için en çok zaman harcadığınız yer blok düzenleyicidir. WordPress’in neredeyse tüm güncellemelerinde blok düzenleyici için iyileştirmeler yapılmakta ve düzenli olarak bakımları yapılmaktadır. WordPress 5.5 Güncellemesi ile blok düzenleyiciyi daha verimli kullanmamıza olanak sağlayacak bazı önemli değişikler ile birlikte geliyor.

Entegre bir blok dizini ile birlikte gelen beta sürümü sitemizde bulunmayan bir blok düzeninden öneriler görebileceğimiz anlamı taşımaktadır. Blok dizinleri, sitemize farklı blok türleri eklememize olanak sağlayan eklenti koleksiyonudur.

WordPress 5.5 Beta sürümünde en dikkat çeken özelliklerden bir tanesi de blok düzenleyicide yer alan görsel iyileştirmeler. Blok düzenleyiciyi daha kullanıcı dostu ve erişebilir kılmak için kenarlıklar ve vurgulamalarda dikkat çeken iyileştirmeler hemen göze çarpıyor.

Beta sürümle birlikte blok düzenleyici iyileştirmelerinden bir tanesi de resimleri düzenlememize izin vermesidir. Yazı düzenleyicimizden çıkmadan resim yüksekliği, genişliği, en ve boy oranını ayarlarken kırpma ve döndürme gibi işlemleri de yapabiliyoruz. Eskiden olduğu gibi Ortam sekmesinden Medya Kütüphanesine giderek de bu düzenlemeleri gerçekleştirebilirsiniz. Fakat satır içi resim düzenleme daha kolay ve zaman kazandırıcı geleceğine eminim.

Blok düzenleyicisinde en sık kullandığımız bloklar otomatik olarak sıralanmakta ve gruplanmaktaydı. Fakat beta sürümle gelen blok düzenleyicisinde Blok Desenleri denilen yeni bir özellik mevcut. Yaygın olarak kullanılan, önceden yapılandırılmış blokları anında eklememizi sağlamakta. Tema ve eklentiler kendi blok modellerini/desenlerini ekledikçe daha da fazla seçenek sunacak olsa da web sitemizdeki stil tutarlılığını koruyacağına ne şüphe ๐Ÿ™‚

Sütunlar, iç içe geçmiş bloklardan ve blokları taşımakta zorlanıyor musunuz? Kullanıcı deneyimi daha iyi bir blok düzenleyici karşınızda. Ana blok ve iç içe girmiş öğeleri seçmenizi oldukça kolaylaştırıyor. Ayrıca sürükle bırak teknolojisi de blokları taşımada ve şekillendirmede oldukça başarılı.

WordPress 5.5 Beta – Tema ve Eklentileri Otomatik Güncelleme

WordPress güvenliği denildiğinde bir çok wordpress site sahibinin korktuğunu biliyorum. WordPress tema ve eklentilerinin güncelliği güvenlik için ne kadar önemli hepimiz biliyoruz. Benim de en çok şikayetçi olduğum konulardan bir tanesi de tema ve eklentilerin otomatik olarak güncellenmemesiydi kuşkusuz. Destek verdiğim bir çok müşterimin admin paneline eriştiğimde onlarca güncelleme bildirimi ile karşılaşmak bana saç baş yoldurtacak dereceye getiriyor. Neyse ki wordpress 5.5 sürümü ile eklentileri otomatik olarak güncelleyebileceğiz. WordPress tema ve eklentileri otomatik olarak güncelleştirmeleri gerekli sayfalardan tek bir fare hareketiyle aktif hale getirebiliyoruz. Üstelik bir eklenti ya da geliştirmeye gerek duymadan. Eklenti ve temaların son sürümünde çalışmasını inanılmaz derecede kolaylaştırdı.

Eğer siz yine güncellemelerinizi manual yapmak isterseniz tema/eklenti yükler gibi .zip uzantılı dosyayı ekleyebilir ve karşınızda çıkan sürüm karşılaştıma ekranından güncelleyebilirsiniz.

WordPress 5.5 Beta – Lazy Load

WordPress sitenizde wordpress 5.5 yenilikleri en önemlilkerinden bir tanesi de lazy load özelliği. Bu özellikte ekranda kullanıcı tarafından görünen resimler yüklenmekte ve diğer resimlerin yüklenmesi geciktirilmektedir. Çeşitli eklentiler ile bunu sağladığımız wordpress sistemlerinde artık eklentilere ihtiyaç duymadan varsayılan bir özellik olarak kullanabileceğiz. Lazy Load özelliği Safari hariç tüm modern web tarayıcıları tarafından desteklenmektedir.

Lazy load özelliği ile birlikte web sitesinizin hızını ve performansını büyük ölçüde arttıracaktır. Bu özellik ile bant genişliği, sunucu kaynağı ve elektrik tasarrufu sağlanacağı süphesiz.

WordPress 5.5 – XML Site Haritası

Wordress 5.5 yenilikleri arasında diğer göze çarpan özellik ve bir çok kullanıcının kafasında soru işareti bırakan durum ise varsayılan olarak XML site haritalarının gelmesidir. XML, arama motorlarının içeriklerinize kolayca keşfetmesine ve dizinlerine eklemesine yardımcı olan bir dosyadır.

WordPress SEO denilince akla ilk gelen parçalardan bir tanesi de site haritalarıdır. Varsayılan olarak gelen XML site haritaları özellik ve işlevsellik olarak Yoast SEO ve All in One SEO eklentilerinin site haritasıyla karşılaştırıldığında ise oldukça sınırlıdır.

Önde gelen wordpress seo eklentilerinden Yoast ve AIOS kendi XML site haritalarını sağlamaya devam edeceklerini duyurdular. Bu eklentileri kullanıyorsanız endişelenmenize gerek yok. Eklentiler WordPress XML site haritalarını otomatik olarak devre dışı bırakacaktır.

WordPress 5.5 Yenilikleri

  • Get_custom_logo () veya the_custom_logo () kodlarını kullanan temalar ana sayfayken anasayfaya tekrar bir bağlantı eklemeyecekler.
  • WordPress 5.5 phpMailer, SimplePie, Twemoji ve daha fazlası gibi güncellenmiş harici kitaplıkları içerir. WordPress mail sorunu için artık eklenti kullanmamıza gerek kalmayacak gibi görünüyor.
  • Dashicon’lar güncellenecek ve 65 yeni simge içerecek.
  • WordPress 5.5, PHP uyumluluk sorunlarını daha etkili bir şekilde tarama özelliğine sahip olacak.

WordPress 5.5 güncellemesi ve wordpress 5.5 yenilikleri hakkında size yardımcı olabildiğimi umuyorum. Piyasaya çıkarılacak olan sürüm için oldukça heyecanlıyım. Sizin wordpress 5.5 beta sürümünde hoşunuza giden özellikler var mı?

The post WordPress 5.5 Güncellemesi ve Yenilikleri appeared first on Fatih Girgiç.

]]>
https://www.fatihgirgic.com.tr/wordpress-5-5-guncellemesi-ve-yenilikleri/feed/ 0
Http Server Hata / Durum Kodları ve Anlamları https://www.fatihgirgic.com.tr/http-server-hata-durum-kodlari-ve-anlamlari/ https://www.fatihgirgic.com.tr/http-server-hata-durum-kodlari-ve-anlamlari/#respond Fri, 03 Jul 2020 10:53:09 +0000 https://www.fatihgirgic.com.tr/?p=3927 Web siteleri hayatımızın ve işimizin neredeyse merkezi halinde yer almaktadır. Alışveriş, haber, araştırmalar ve daha bir çok şey için internet sitelerinden yararlanıyoruz. Fakat zaman zaman sorunlar ile karşılaşabiliyoruz. Bu gibi sorunlarla karşılaştığınız durumlar da sizler için http durum kodları ve anlamlarını içeren bir yazı hazırlamak istedim. HTTP Durum Kodları ve Anlamları Kod Mesaj Açıklama 1xx […]

The post Http Server Hata / Durum Kodları ve Anlamları appeared first on Fatih Girgiç.

]]>
Web siteleri hayatımızın ve işimizin neredeyse merkezi halinde yer almaktadır. Alışveriş, haber, araştırmalar ve daha bir çok şey için internet sitelerinden yararlanıyoruz. Fakat zaman zaman sorunlar ile karşılaşabiliyoruz. Bu gibi sorunlarla karşılaştığınız durumlar da sizler için http durum kodları ve anlamlarını içeren bir yazı hazırlamak istedim.

HTTP Durum Kodları ve Anlamları

KodMesajAçıklama
1xxBilgi
100Continueİsteğin başarıyla alındığını ve devam edilebileceği anlamına gelir.
101Switching ProtocolsSunucu, istemciden aldığı protokol değiştirme isteğine uyacağını belirtmektedir
102Processingİsteğin işlenmekte olduğunu bildirir.
2xxBaşarılı
200OKİstek başarıyla alınmış ve cevap başarılı bir şekilde verilmiştir.
201Createdİstek başarıyla gerçekleşmiş ve sunucuda yeni bir kaynak oluşturulmuştur..
202AcceptedSunucu istemciden gelen isteği kabul etti ancak henüz işlemedi.
203Non-Authoritative InformationSunucu isteği başarılı bir şekilde işledi, ancak başka kaynakta olabilecek bir bilgi döndürmektedir.
204No Contentİstek başarıyla alınmış ancak cevap olarak içerik döndürülmemektedir.
205Reset Contentİstek başarıyla alınmış ancak cevap olarak içerik döndürülmemektedir. Ancak içerik silinecektir. (form içindeki bilgiler).
206Partial ContentGET talepleri için kısmi içerik (içeriğin belirli bir parçası) başarıyla döndürülmüştür.
207Multi-StatusÇoklu Statü
210Content DifferentFarklı içerik
3xxYönlendirme
300Multiple ChoicesSunucuda, gelen isteğe göre birden fazla seçenek olduğunu bildirir. Sunucu gelen istek için seçeneği kendisi seçebilir veya seçenek listesini görüntüleyebilir.
301Moved PermanentlyBir kaynağın (veya sayfanın) kalıcı olarak başka bir yere (veya sayfaya) taşındığını bildirir ve o yere yönlendirme sağlar.
302Moved TemporarilyBir kaynağın (veya sayfanın) kalıcı olarak değil, geçici olarak başka bir kaynağa yönlendirir. Kaynağın ana adresi değişmemiştir.
303See OtherFarklı bir kaynağa GET yapılması gerektiğini belirtir.
304Not Modifiedİstenilen kaynakta daha önce yapılan istekten beri herhangi bir değişikliğin olmadığı belirtilir ve içerik gönderilmez.
305Use ProxySunucu tarafından döndürülen proxy’nin kullanılması gerektiği belirtilir.
307Temporary RedirectBir kaynağın (veya sayfanın) kalıcı değil geçici olarak başka bir kaynağa yönlendirir. 302 yönlendirmesinden farkı; yönlendirme sunucu üzerinde değil, tarayıcı üzerinde gerçekleşir.
4xxİstemci hatası
400Bad RequestYapılan isteğin hatalı (isteğin yapısının hatalı) olduğu belirtilir.
401UnauthorizedYapılan istek için kimlik doğrulaması gerekiyor.
402Payment RequiredÖdeme gerekiyor. (gelecekte kullanılması için ayrılmıştır).
403Forbiddenİstek yapılan kaynağın yasaklandığını belirtir.
404Not Foundİstek yapılan kaynağın (veya sayfanın) bulunamadığını belirtir.
405Method Not Allowedİzin verilmeyen Metod
406Not Acceptableİstemcinin Accept header’ında verilen özellik karşılanamıyor.
407Proxy Authentication RequiredProxy üzerinden yetkilendirme gerekir.
408Timeoutİstek zaman aşımına uğradı (belirli bir sürede istek tamamlanamadı).
409Conflictİstek içinde çelişki (çakışma) var.
410GoneKaynak artık yok.
411Length Requiredİstekte “Content-Length” (içeriğin boyutu) belirtilmemiş.
412Precondition FailedSunucu istekte belirtilen bazı önkoşulları karşılamıyor.
413Request Entity Too Large İsteğin boyutu çok büyük olduğu için işlenemedi.
414Request-URI Too LongURI (URL) fazla büyük.
416Requested Range Not Satisfiableİstenilen kaynak, istenilen medya tipini desteklemiyor.
417Expectation failedİstek yapılan parça (bir dosyanın bir parçası vb..) sunucu tarafından verilemiyor veya uygun değil.
422Unprocessable entitySunucu “Expect” ile istenileni desteklemiyor veya yerine getiremiyor.
423Locked
424Method failure
451Unavailable For Legal ReasonsYasal nedenlerle gösterilemiyor
5xxSunucu hatası
500Internal Server ErrorSunucuda bir hata oluştu ve yapılan istek karşılanamadı.
501Not ImplementedSunucu istenilen isteği yerine getirecek şekilde yapılandırılmamıştır.
502Bad GatewayGateway veya Proxy sunucusu, kaynağın bulunduğu sunucudan (upstream sunucusu) cevap alamıyor.
503Service UnavailableSunucu şu anda hizmet vermiyor (kapalı veya erişilemiyor).
504Gateway TimeoutGateway veya Proxy sunucusu, kaynağın bulunduğu sunucudan (upstream sunucusu) belirli bir zaman içinde cevap alamadı.
505HTTP Version not supportedHTTP Protokol versiyonu desteklenmiyor.
507Insufficient storageSunucu, yapılan isteği isteği başarıyla tamamlamak için gereken boyutu depolayamadığından, yöntem gerçekleştirilemedi.
HTTP Hata/Durum Kodlarının Anlamları nelerdir?

The post Http Server Hata / Durum Kodları ve Anlamları appeared first on Fatih Girgiç.

]]>
https://www.fatihgirgic.com.tr/http-server-hata-durum-kodlari-ve-anlamlari/feed/ 0
Framework Nedir? Ne İşe Yarar? Yaygın Frameworkler https://www.fatihgirgic.com.tr/framework-nedir/ https://www.fatihgirgic.com.tr/framework-nedir/#respond Thu, 02 Jul 2020 19:04:59 +0000 https://www.fatihgirgic.com.tr/?p=3921 Framework Nedir? Programlama dillerinde yazılım geliştiricilerinin sık sık başvurdukları daha önceden hazırlanmış, denenmiş ve genel olarak kullanım için uygun, çeşitli kütüphanelere sahip ve yenilerinini eklenebileceği yapılara verilen isimdir. Framework nedir sorusuna detaylı açıklama yukarıdaki gibidir. Kısaca tanımlamak gerekirse yazılım iskeleti dememiz yeterli olacaktır. Fonksiyonların hazır olarak sunulduğu ve geliştirici tarafından yeni fonksiyonlar eklenebilen, ek kodlar […]

The post Framework Nedir? Ne İşe Yarar? Yaygın Frameworkler appeared first on Fatih Girgiç.

]]>
Framework Nedir?

Programlama dillerinde yazılım geliştiricilerinin sık sık başvurdukları daha önceden hazırlanmış, denenmiş ve genel olarak kullanım için uygun, çeşitli kütüphanelere sahip ve yenilerinini eklenebileceği yapılara verilen isimdir. Framework nedir sorusuna detaylı açıklama yukarıdaki gibidir. Kısaca tanımlamak gerekirse yazılım iskeleti dememiz yeterli olacaktır. Fonksiyonların hazır olarak sunulduğu ve geliştirici tarafından yeni fonksiyonlar eklenebilen, ek kodlar ile güncellenebilen sistemlerdir.

Gelişmiş frameworklerde kontrol, veritabanı bağlantısı, kullanıcı giriş çıkış kontrolü, mail gibi çeşitli kütüphaneler yer almaktadır. Günümüzde proje geliştirdikten uzun süre sonra aynı projeyi düzenlemek zorlaşmaktadır. Kodların sayısının artması, yazılan fonksiyonların ve kodların unutulması yeniden düzenleme ya da revize süreçlerini uzatmaktadır. Günümüzde herhangi bir girişimde bulunmadan önce hazırlık ve araştırma süreçleri oldukça vakit alan çok fazla konu ve soruyu barındırıyor ise yazılım geliştirmeye başlamak da aynı sorunlara sahiptir diyebiliriz. Nasıl iş kurarken örneklerden yararlanıyor kendi iş kolumuza uyarlıyor isek yazılımda da farklı frameworklerden yararlanmamız gerekmektedir.

Framework nedir sorusunu kendime göre yanıtladığıma göre bir sonraki başlığa geçebiliriz.

Neden Framework Kullanmalıyız?

Tanımlama yaparken bahsettiğimiz önceden hazırlanmış, denenmiş olması en büyük avantajlarından bir tanesidir. En önemli avantajı ise iş yükümüzü oldukça hafifletmesidir. Web tasarım, yazılım konusunda uyumluluk ve karşılaşılabilecek sorunlar için rahat bir çözüm sunmaktadır. Teknolojinin bu denli hızlı geliştiği dönemde proje teslim süresi müşterilerin ön planda tuttukları bir seçim nedenidir. Frameworkler ile bir çok projenin teslim süresi kısaltılabilmektedir. Ayrıca işimizi kolaylaştırmasının yanı sıra hata sayımızı da minimuma indirmektedir.

Günümüzde bir çok framework açık kaynak olarak geliştirilmektedir. Hal böyle olunca en ufak güvenlik açığında ya da hatada güncellenmesi gerekmektedir. Çok sayıda framework birbirleri ile uyum içerisinde tek bir projeden kullanılabilirler.

En Yaygın Frameworkler Nelerdir?

Laravel, CodeIgniter, CakePHP, Horde, Symfony, Yii, Zend, Zikula en çok tercih edilen PHP frameworkleridir.

Umarım aklınızdaki framework nedir, neden framework kullanmalıyım sorusunun yanıtını bu yazımda bulmuşsunuzdur.

The post Framework Nedir? Ne İşe Yarar? Yaygın Frameworkler appeared first on Fatih Girgiç.

]]>
https://www.fatihgirgic.com.tr/framework-nedir/feed/ 0
Opencart Nedir? Avantajları ve Dezavantajları https://www.fatihgirgic.com.tr/opencart-nedir-avantajlari-dezavantajlari/ https://www.fatihgirgic.com.tr/opencart-nedir-avantajlari-dezavantajlari/#respond Tue, 26 May 2020 11:10:45 +0000 https://www.fatihgirgic.com.tr/?p=3908 Opencart nedir günümüzde çok sık sorulan sorular arasında yerini almıştır. Ben de sizler için işleri kolaylaştırmak adına opencart nedir, opencart avantajları ve opencart dezavantajları hakkında bu yazıyı yazmaya karar verdim. Bu yazıda yeni başlayanlar için opencart hakkında öğretici bilgilere yer vermeye özen gösterdim. Çevrimiçi mağazanızı bu içerik yönetim sistemi üzerine kurmayı düşünüyorsanız ve aklınıza takılan […]

The post Opencart Nedir? Avantajları ve Dezavantajları appeared first on Fatih Girgiç.

]]>
Opencart nedir günümüzde çok sık sorulan sorular arasında yerini almıştır. Ben de sizler için işleri kolaylaştırmak adına opencart nedir, opencart avantajları ve opencart dezavantajları hakkında bu yazıyı yazmaya karar verdim. Bu yazıda yeni başlayanlar için opencart hakkında öğretici bilgilere yer vermeye özen gösterdim.

Çevrimiçi mağazanızı bu içerik yönetim sistemi üzerine kurmayı düşünüyorsanız ve aklınıza takılan sorulara yanıt arıyorsanız bu makale sayesinde kararınızı verebilirsiniz. Küçük detaylara çok takılmadan, vakit kaybetmeden başlayalım.

Opencart Nedir?

Ücretsiz, açık kaynaklı e-ticaret platformalarından biri olan Opencart, piyasada lider e-ticaret içerik yönetim sistemleri arasında lider ve en popüleri olarak gösterilmektedir. İşletmeleri için online mağaza açmak isteyen bir çok kullanıcıyı kullanıcı dostu tasarımı ile kendine çekmeyi başarıyor.

1998 yılında Christopher Mann tarafından ortaya çıkan fikir 2009 yılında geliştirici Daniel Kerr tarafından hayata geçirildi.

Opencart nedir sorusunun teknik olarak tanımlaması da PHP yazılım dili ile yazılmıi, MySQL veri tabanına sahip, online mağaza yönetiminizi sağlayan bir içerik yönetim sistemidir. Diğer açık kaynak içerik yönetim sistemlerindeki gibi gönüllü geliştiriciler opencart altyapısını geliştirip, güncellerken; opencart hizmetleri veren yazılımcılar ile yeni tema ve eklentiler geliştirilmeye devam etmektedir.

Opencart ile Online Mağaza Açmak

Opencart kolay kurulumu ve kullanımı göze çarpan ve kullanıcıyı çeken en önemli özelliklerden bir tanesidir. WordPress gibi opencart kurulumu da sorunsuz bir prosedür için adım adım ilerlemektedir. Veritabanı oluşturma, hesap yapılandırma gibi bir çok adımı yükleme ekranında bulabilirsiniz.

Opencart altyapısının kurulumu tamamlandıktan sonra sitenizi özelleştirmek, yeni fonksiyonlar eklemek ve düzenlemek için basit adımlar ile ilermeniz mümkündür.

Popüler içerik yönetim sistemleri gibi opencart da çok sayıda modül ve tema seçenekleri ile desteklenmektedir. Sektörünüze uygun ve ya ürünlerinize uygun olarak geliştirilmiş, kodlanmış tema ve modül seçeneklerinden ücretli ve ücretsiz bir çok seçeneğiniz mevcuttur.

Opencart ücretsiz bir altyapıdır. Opencart altyapısını kullanmak, satış yapmak için alan adı ve barındırma sağlayıcınızın olması yeterlidir. Opencart altyapısı ile bir çok modül ve tema da ücretsiz bir şekilde kullanılabilir. Fakat isteklerinizi doğrultusunda tema, modül almak isterseniz geliştiricilere bir ücret ödemeniz gerekmektedir.

Opencart ile sunulan ücretsiz altyapı ile temel mağaza işlevlerini yerine getirebilirsiniz. Fakat ilerleyen süreçte bu fonksiyonlar sizlere yetersiz gelecektir. Bu durumda çeşitli modüller satın alarak sitenize yeni özellikler ekleyerek zamandan tasarruf edebilir ve yeni özelliklere kavuşabilirsiniz.

Opencart Avantajları

  • Ücretsiz bir altyapıdır.
  • Kullanıcı dostu arayüze sahiptir.
  • E-Ticarete başlangıç için yeterli bir çok özelliğe sahiptir.
  • Ücretli ve ücretsiz tema ve modül seçenekleri vardır.
  • Arama motorları ile uyumludur.
  • Kolay yönetim ve sorunsuz bir altyapıya sahiptir.

Opencart Dezavantajları

  • Mağazanıza yeni özellikler eklemek istiyorsanız büyük ihtimal ücretsiz modüller ihtiyacınızı karşılamayacak ve ücretli modüller kullanmanız gerekecek.

Yazımın bu kısmına kadar kafanızda opencart nedir, opencart avantajları ve opencart dezavantajları hakkında bir takım bilgiler oluşmuştur diye düşünüyorum.

Opencart genel olarak bakıldığında çok şık tema ve modüllere sahip bir içerik yönetim sistemidir. Eğer kendi e-ticaret sitenizi kendiniz yönetmek istiyorsanız opencart sizler için kullanımı kolay ve uygun maliyetli bir seçim olacaktır.

The post Opencart Nedir? Avantajları ve Dezavantajları appeared first on Fatih Girgiç.

]]>
https://www.fatihgirgic.com.tr/opencart-nedir-avantajlari-dezavantajlari/feed/ 0
WordPress Kategori (Category) Yazısı Nasıl Kaldırılır? https://www.fatihgirgic.com.tr/wordpress-kategori-category-yazisi-nasil-kaldirilir/ https://www.fatihgirgic.com.tr/wordpress-kategori-category-yazisi-nasil-kaldirilir/#respond Mon, 25 May 2020 08:47:19 +0000 https://www.fatihgirgic.com.tr/?p=3904 WordPress kategori yazısı nasıl kaldırılır? WordPress kategori yapılarını değiştirmek için yapmanız gerekenler ve category yazısı değişikliği nasıl yapılır? WordPress URL’nizden Kategori Yazısı Nasıl Kaldırılır? WordPress varsayılan URL yapısında category yada kategori etiketi, SEO açısından oldukça sorunlu olabilmektedir. Ben de bu durumda sizler için category ya da kategori yazısını sizlere eklentiler ve eklentisiz olarak nasıl kaldırabileceğinizden […]

The post WordPress Kategori (Category) Yazısı Nasıl Kaldırılır? appeared first on Fatih Girgiç.

]]>
WordPress kategori yazısı nasıl kaldırılır? WordPress kategori yapılarını değiştirmek için yapmanız gerekenler ve category yazısı değişikliği nasıl yapılır?

WordPress URL’nizden Kategori Yazısı Nasıl Kaldırılır?

WordPress varsayılan URL yapısında category yada kategori etiketi, SEO açısından oldukça sorunlu olabilmektedir. Ben de bu durumda sizler için category ya da kategori yazısını sizlere eklentiler ve eklentisiz olarak nasıl kaldırabileceğinizden bahsetmek istiyorum. Eklentisiz WordPress kategori yazısı kaldırma, .htaccess ile wordpress kategori yazısı kaldırma, wordpress kategori yazısı kaldırma seçeneklerini aşağıdaki başlıklar altında sizler için listeledim. Bu yöntemler ile wordpress etiket yazısını kaldırma gibi diğer benzer işlemlerinizi yapabilirsiniz.

WordPress Kategori Yazısı Kaldırma ve Düzenleme – Kalıcı Bağlantılar

WordPress kategori ve etiket etiketlerini düzenlemek için yerleşik bir ayar ile bizlere gelmektedir. Ayarlar > Kalıcı Bağlantılar seçeneğine gittiğinizde yazı ve sayfalarınızın URL yapısını ve kategori, etiket altyapısını istediğiniz gibi düzenlemenize olanak sağlamaktadır.

Genel olarak belirli başlı eklentiler dışında wordpress sistemlerinde eklenti kullanmaya karşı biri olarak bunu çözmek için çok uğraşmıştım. İşte size eklentisiz, kodusz ve ya .htaccess olmadan wordpress kategori yazısı kaldırma yöntemi. Ufak bir hatırlatma yapmakta fayda var wordpress güncellemelerinden sonra bu yöntem işinizi görmeyebilir. O yüzden .htaccess ya da eklentiler ile işleminizi yapmanızı tavsiye ediyorum.

  • WordPress Admin Paneli > Ayarlar > Kalıcı Bağlantılar seçeneğine gidiniz.
  • Kalıcı bağlantı ayarlarınızı Özel Yapı olarak işaretleyip, hemen bir alt seçenekteki tabanı ekleyiniz.
  • /๏ฟฝtegory%/%postname%/ 
  • Ardından hemen aşağıda kategori tabanı olarak . (nokta) işareti kullanınız.

Bu işlemler ile wordpress kategori yazısını kaldırmış olacaksınız. Kategori tabanını boş bırakır iseniz varsayılan olarak category atanacaktır.

.htaccess ile WordPress Kategori Yazısı Kaldırma

WordPress sitenizde siz de benim gibi olabildiğince az eklentiye bağımlı olmak istiyorsanız wordpress kategori yazısı kaldırmak için .htaccess dosyanızdan yararlanabilirsiniz. Eklentisiz wordpress kategori yazısı kaldırmak için bu işlemi uygulamanız gerekmektedir ve bu işlem yeni başlayanlar için çok kolay bir işlemdir. Yapmanız gereken sadece aşağıdaki kodları sitenizin kök dizinindeki .htaccess dosyasına eklemek olacaktır. Bu işlemi yaparak kategori tabanı ile şekillenmiş URL’lerinizi yeni adrese de yönlendirmiş olacaksınız. Aşağıdaki kodu kendi sitenize göre düzenleyerek eklemeniz yeterli olacaktır.

RewriteRule ^category/(.+)$ https://www.fatihgirgic.com.tr/$1 [R=301,L]

WordPress Kategori Yazısını Eklenti ile Kaldırma

Eklentiler sitenizi yavaşlatacağından dolayı bu yöntemi en az tavsiye ettiklerim arasında olduğunu tekrar dile getireyim istedim. WordPress kategori ve etiket yazısını kaldırmak için popüler bir çok eklenti var. İşte sizler için bu eklentilerden en çok ilgi gören bir kaçı:

  • Remove Category URL > https://wordpress.org/plugins/remove-category-url/
  • No Category Base (WPML) > https://tr.wordpress.org/plugins/no-category-base-wpml/

Yoast SEO ile WordPress Kategori Yazısı Kaldırma

WordPress sitenizde Yoast SEO eklentisinden yararlanıyor iseniz wordpress kategori yazısı kaldırmak için yapmanız gereken işlemler sadece bir kaç tıktan oluşmaktadır. Yoast SEO kategori tabanını kaldırmak için kullanışlı bir araçla birlikte gelmektedir. Yapmanız gereken işlemler

WordPress Yönetim Paneli > SEO > Arama Görünürlüğü seçeneğine tıklamak ve açılan sayfada “Kategoriler” tabını seçmektir. Kategori Bağlantıları başlığı altında kategori önekini kaldır seçeneğini aktif yapabilirsiniz.

WordPress kategori yazısı kaldırma işlemi için sizlere 4 farklı yol sundum. Aklınıza takılan soru ve yaşadığınız sorunları yorumlar kısmından iletebilirsiniz.

The post WordPress Kategori (Category) Yazısı Nasıl Kaldırılır? appeared first on Fatih Girgiç.

]]>
https://www.fatihgirgic.com.tr/wordpress-kategori-category-yazisi-nasil-kaldirilir/feed/ 0
WordPress 403 Forbidden Hatası ve Çözümü https://www.fatihgirgic.com.tr/wordpress-403-forbidden-hatasi-cozumu/ https://www.fatihgirgic.com.tr/wordpress-403-forbidden-hatasi-cozumu/#respond Sun, 24 May 2020 01:35:00 +0000 https://www.fatihgirgic.com.tr/?p=3869 WordPress sitenizde 403 Forbidden hatası mı alıyorsunuz? WordPress ile uğraşmaya yeni başlayanlar için oldukça can sıkıcı ve korkunç hatalardan birtanesidir. Bu makalede sizlere WordPress 403 Forbidden Hatası ve WordPress 403 Forbidden Çözümü için kolay ipuçlarını anlatacağım. WordPress 403 Forbidden Hatası Nedir? WordPress, web sitenizde bir hata ile karşılaşıldığında bunu kodlar ve bildirimler ile bizlere sunmaktadır. […]

The post WordPress 403 Forbidden Hatası ve Çözümü appeared first on Fatih Girgiç.

]]>
WordPress sitenizde 403 Forbidden hatası mı alıyorsunuz? WordPress ile uğraşmaya yeni başlayanlar için oldukça can sıkıcı ve korkunç hatalardan birtanesidir. Bu makalede sizlere WordPress 403 Forbidden Hatası ve WordPress 403 Forbidden Çözümü için kolay ipuçlarını anlatacağım.

WordPress 403 Forbidden Hatası Nedir?

WordPress, web sitenizde bir hata ile karşılaşıldığında bunu kodlar ve bildirimler ile bizlere sunmaktadır. WordPress 403 Forbidden hatası, sunucu izinlerinin belirli bir sayfaya erişim izni vermediğinde ortaya çıkmaktadır. Bazen “No Index” etiketinin .htaccess dosyanız içerisinde yanlış kullanılması sonucu da bu hata ile karşılaşılabilmektedir.

WordPress 403 Forbidden Hatası Çözümü

Her zaman dile getirdiğim gibi herhangi bir işlem yapmadan önce web sitenizin tam bir yedeğini almanızı öneriyorum. Yedekleme eklentilerini ben kullanmadığım için üzerine pek düşmesem de siz kullanıyor iseniz son yedeklemenize erişip erişemediğinizi kontrol edebilirsiniz.

Eklentilerin Neden Olduğu 403 Forbidden Hatası Çözümü

Bu adımda yapmanız gereken tek şey tüm eklentileri devre dışı bırakmaktır. Bunu nasıl yapacağınızı WordPress Beyaz Sayfa Sorunu başlıklı makalede WordPress Eklentileri Devre Dışı Bırakma başlığı altında anlatmıştım.

Tüm eklentilerinizi devre dışı bıraktığınızda 403 Forbidden hatası çözümü için olmuş ise eklentilerinizden bir tanesinin buna sebep olduğu anlamına gelmektedir.

WordPress 403 Forbidden hatası alana kadar eklentilerinizi tek tek etkinleştirmelisiniz. Bu hatayı almanıza sebep olan eklentiyi bu şekilde bulabilirsiniz.

Yanlış Yapılandırılmış/Bozuk .htaccess Dosyasının Neden Olduğu 403 Forbidden Hatası Çözümü

WordPress 403 Forbidden hatasına genel olarak neden olan bozuk ve ya yanlış yapılandırılmış .htaccess dosyasıdır. WordPress ile bozuk bir .htaccess dosyasını onarmak oldukça kolay ve hızlı bir işlemdir.

Tek yapmanız gereken hosting yönetim paneliniz ya da FTP aracalığı ile .htaccess dosyanızın yedeğini bilgisayarınıza indirmek ve barındırma hizmetinizden silmek.

Bu işlem sonrası 403 Forbidden hatası almaz iseniz .htaccess dosyanızın bozuk ve ya yanlış yapılandırılmış olduğu anlamına gelir. Tekrardan .htaccess dosyası oluşturabilmek için WordPress Yönetim Paneli > Ayarlar > Kalıcı Bağlantılar sayfasına giderek hiç bir değişiklik yapmadan “Kaydet” butonuna basmanız yeterli olacaktır.

Dosya İzinlerinin Neden Olduğu 403 Forbidden Hatası Çözümü

Web sitenizde depolanan tüm klasör ve dosyalarınızın belirli izinleri vardır. Bu dosya izinleri, web sitenizdeki dosyalara ve klasörlere kimlerin erişebileceğini denetlemektedir.

Bu dosya izinlerindeki yapılan yanlışlıklar WordPress 403 Forbidden hatası almanıza neden olabilir. Yukarıdaki iki seçenek sizlere çözüm yoluna götürmez ise bu hatanın yanlış dosya izinlerinden kaynaklanması en olası nedendir.

Barındırma sağlayıcınız ile iletişime geçerek doğru dosya izinleri için web sitenizi kontrol etmesini isteyebilirsiniz. Bazı hosting firmaları bu konuda sizlere seve seve yardımcı olacaklardır. Eğer dosya izinlerini yeni başlayan biri olarak kendiniz değiştirmek isterseniz ciddi sorunlar ile karşılaşabilirsiniz.

Dosya izinlerini değiştirmek konusunda kendinize güvenmiyor iseniz mutlaka profesyonel WordPress hizmetleri satın almayı düşünün. Yine de kendiniz yapmak isterseniz dosya izinlerini nasıl kontrol edip değiştireceğinizi sizlere aşağıda açıklıyorum.

FTP kullanarak sitenizin kök dizinine gidin. Kök dizindeki klasörlere sağ tıklayarak Dosya İzinleri seçeneğini seçerek açılan kutuda dosya izinlerini görebilir ve değiştirebilirsiniz.

  • WordPress sitenizdeki tüm klasörlerin dosya izni 744 veya 755 olmalıdır.
  • WordPress sitenizdeki tüm dosyaların 644 veya 640 dosya iznine sahip olması gerekir.
  • Kök klasörünün dosya iznini 744 veya 755 olarak ayarlayabilirsiniz.
  • Alt dizinlere geri dön ’seçeneğinin yanındaki kutuyu ve‘ yalnızca dizinlere uygula ’seçeneğini işaretleyin.

Bu işlemleri tamaladığınızda alt dizinlere izinler ayarlanacaktır. Bu işlemi tüm dosyalarınız için tekrarlamanız gerekmektedir. Dosyalara bu işlemleri uygularken 644 ve ya 640 dosya izini kullanmanız gerekmektedir. Bu işlemde “Yalnızda dosyalara uygula” seçmeyi unutmayın.

WordPress web sitenize erişmeye çalışın. Tüm işlemleri doğru yaptığınız takdirde WordPress 403 Forbidden hatası çözümüne kavuşmuş olmalısınız.

Bu makale ile WordPress 403 Forbidden Hatası ve WordPress 403 Forbidden Hatası Çözümü için yeterli bilgiler verdiğini düşünüyorum.

Konu ile ilgili sorunlarınızı yorumlar kısmında iletebilir. Bu yazıyı sosyal medyada paylaşarak bana yardımcı olabilirsiniz.

The post WordPress 403 Forbidden Hatası ve Çözümü appeared first on Fatih Girgiç.

]]>
https://www.fatihgirgic.com.tr/wordpress-403-forbidden-hatasi-cozumu/feed/ 0
SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır? https://www.fatihgirgic.com.tr/seo-uyumlu-makale-nasil-yazilir/ https://www.fatihgirgic.com.tr/seo-uyumlu-makale-nasil-yazilir/#respond Sat, 23 May 2020 12:12:39 +0000 https://www.fatihgirgic.com.tr/?p=3874 SEO dostu ve ya SEO uyumlu makale nasıl yazılır bilmek istemez misiniz? Sitelerinizi üst seviyeye taşıyabilecek bir sanat olarak görülen SEO uyumlu makale yazarlığına adım atabilirsiniz. Herkes bir makale yazabilir fakat SEO için optimize edilmiş makaleler yazmak özel bir takım uygulamalar gerektirmektedir. Bu yazıda sizler için arama motorlarında iyi sıralanabilecek SEO uyumlu makale nasıl yazılır […]

The post SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır? appeared first on Fatih Girgiç.

]]>
SEO dostu ve ya SEO uyumlu makale nasıl yazılır bilmek istemez misiniz? Sitelerinizi üst seviyeye taşıyabilecek bir sanat olarak görülen SEO uyumlu makale yazarlığına adım atabilirsiniz. Herkes bir makale yazabilir fakat SEO için optimize edilmiş makaleler yazmak özel bir takım uygulamalar gerektirmektedir.

Bu yazıda sizler için arama motorlarında iyi sıralanabilecek SEO uyumlu makale nasıl yazılır hakkında ipuçlarını paylaşacağım.

Web sitenizde yayınladığımız her blog yazısı arama motoru sıralamaları için bir web sayfası gibi düşünülebilir. Her yazı için belirli anahtar kelimeler ile optimize edilebilirler.

Bloglarınızda yazarlar ile çalışacak iseniz başlıklarınızı ve iş planı oluşturarak yazarlar ile çalışmanızı öneriyorum. Verimlilik açısından ve iş kontrolü/takibi açısından sizlere ilerleyen süreçlerde kolaylık sağlayacaktır. Bu yazıda anahtar kelime araştırması için bir bilgi vermeyi düşünmüyorum. Bunun için genel bir yazı taslağını oluşturmaya başladım. “SEO için En İyi Anahtar Kelime Araştırma Araçları” başlıklı yazımı paylaşıp buraya sizle için link bırakabilirim.

SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır: Giriş

Araştırma

Eğer sitenizdeki içerikleri araştırma yapmadan oluşturuyor iseniz akıntıya karşı kürek çekiyorsunuz demektir. Kendiniz, siteniz ve müşterileriniz için fark yaratmak istiyor iseniz araştırma yapmanız gerekmektedir.

  • Hedef anahtar kelimeler
  • Makalenin uzunluğu
  • Makalenin türü
  • Rakip sitelerdeki benzer makaleleri ana hatları ile analiz

Anahtar kelime araştırma araçlarından yararlanarak odaklanmanız gereken doğru anahtar kelimeyi belirleyebilirsiniz.

İçerik Türü Belirleme

Anahtar kelimelerinizi belirlediniz. Fakat anahtar kelimelerinizde ne tarzda makaleler arama motorlarının arama sonuçlarında üst sıralarda yer alıyor bilmemiz gerekiyor. Bu da araştırmanın bir parçasıdır. Hedef kelimenizi arama motorunda aratarak arama motorlarının hedef kelimeniz için ne tür makalelere üst sıralarda yer veriyor ve içeriklerinizi nasıl şekillendirmeniz gerekiyor sizlere bir örnek verecektir.

Makale Uzunluğu Belirleme

İlk sayfada sıralama almak için şansınızı arttıracak olan makalenizdeki kelime sayısını belirlemenize yardımcı olacak bir çok araç var.

Hedef anahtar kelimeniz, hedef lokasyonunuz ve cihaza göre sizlere anahtar kelimelerinizde ilk sayfanın ortalama kelime sayısını veren bir çok ücretli, ücretsiz araçlar mevcut. Fakat bu ortalama kelime sayısını siz de manual olarak bulabilirsiniz. Nasıl mı hedef anahtar kelimelerinizdeki ilk sayfada yer alan sitelerin makalelerindeki kelime sayılarının ortalamasını alabilirsiniz.

Zahmetli ve uğraştırıcı bir süreç olabilir fakat hedefiniz aramalarda en üst sıralar ise bunları yapmak oldukça keyifli bir hal alacaktır.

Anahtar Kelimelerinizin Altarnatifleri

Google gibi arama motorları anahtar kelimenizi aradığınızda sayfanın en alt bölümünde anahtar kelimeniz ile ilgili insanların aradığı diğer sonuçları gösteren bir bölüm ile karşılacaksınız. Bu bölümde anahtar kelimeleriniz ile ilgili soru ve arama öbeklerine makalenizde yer verebilirsiniz.

Bu kadar yeterli mi? Tabiki de hayır. Her aramanın alternatif aramaları var. Her tıkladığınız arama öbeklerinde yeni alternatifler çıkacaktır. Bir anahtar kelimeden çeşitli anahtar kelimeler ve makaleler üretmeniz mümkündür. Bu başlık altındaki işlemler makalelerinizin insanların aradıkları makale olarak görünmesini sağlayacak atılmış en iyi adımlardan bir tanesidir.

Şimdi SEO uyumlu makale yazmanın vakti geldi.

SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır?

Yazı Başlığı, Meta Başlığı ve Meta Açıklaması

Öncelikle yazı başlığınız ile meta başlık arasında farkı bilmeliyiz.

Yazı başlığı: Ziyaretçilerin web sitesinde yayınlanan içeriğin başlığı nasıl gördüğüdür.

Meta Başlık: Arama motorlarının içeriğin başlığını nasıl göstereceğini belirler.

WordPress sitelerinizde SEO eklentiniz ile meta başlık belirlemedi iseniz yayın başlıklarınız meta başlık olarak kabul edilmektedir.

Meta başlığınızda anahtar kelimelerinizin yer alması çok önemlidir.

Meta Açıklaması

Meta açıklamaları arama motoru sonuç sayfalarında önemli bir rol oynamaktadır. Meta açıklamalarını yazınızın reklam metni olarak düşünebilirsiniz.

SEO için optimize edilmiş makalelerde meta açıklamalar çok önemlidir. Eğer daha önceleri yayınladığınız yazılara meta açıklaması yazmamış iseniz geriye gidip bir tanesine ekleyin, sıralamanızı not alın ve arama motorlarına sayfanızı güncellediğinizi söyleyin. Sıralamadaki yerinizi kontrol ederek aradaki farkı kendiniz görün.

Meta açıklamaları ile yazılarınızın sitenize maksimum oranda trafik çekebilme potansiyelinin farkına varın. Meta açıklarımınızda anahtar kelimelere yer vermekten korkmayın. Anahtar kelimelerinizi sergileyebileceğiniz mükemmel bir alandır.

Görseller için ALT Etiketi

Arama motorları görsel dosyaları okuyamamaktadır. Fakat alt etiketi ile yazacağımız metinler Google ve diğer arama motorlarının resmi tanımasını sağlamaktadır.

Resimlerinize sadece alt etiketi girmeniz yeterli olmaz. Görsel dosyalarınızın isimlendirmelerine de dikkat etmelisiniz. Bir çok kullanıcı resim001.jpg vb isimler ile sitelerine resim yükleme hatası yaparlar. Arama motorları resimleri tanımaya çalışırken görsel isimlendirmelerinden de yararlanmaktadır.

Görsellerinizi adlandırırken görüntü ile alakalı bir isimlendirme yapmaya özen gösterin. Ayrıca resimlerinizde alt etiketi ile anahtar kelime kullanmanız sitenize artı trafik olarak dönecektir.

Bağlantı Metinleri

Yeni yazılarınızı yayınlarken ziyaretçilerinizin web sitenizde daha uzun süre kalmasını sağlamak ve arama motorlarının eski yayınları yeniden taramasını sağlamak için eski blog yazılarınıza bağlantı vermek her zaman iyi bir fikirdir.

SEO için önemli bir faktör olan hemen çıkma oranını düşüren, ziyaretçilerin web sitemizde gezinmesini sağlayan bir etkendir.

WordPress kullanıcıları genel olarak bu dahili bağlantıları eklentiler ile vermektedir. Sitenizde birden çok yazar ile çalışıyor iseniz eklentilerden yararlanmanızı tavsiye etmekteyim. Fakat sitenizde tek yazar siz iseniz dahili bağlantıları yazılarınızı yazarken oluşturabilirsiniz.

Kalıcı Bağlantılarınızı Düzenleyin

Kalıcı bağlantılarımızda yer verdiğimiz bağlaçlar arama motorları tarafından yok sayılmaktadır. Bağlaçlara durdurma kelimesi diyebilirsiniz. Yazı başlıklarımız genel olarak birden çok durdurma kelimesi içerebilmektedir.

WordPress sitenizde bir içerik yayınlarken kalıcı bağlantılarınızdan durdurma kelimelerini çıkarabilirsiniz.

Örneğin: WordPress Kurulumu ve Güncelleştirme İşlemleri başlıklı yazınız …./wordpress-kurulumu-ve-guncellestirme-islemleri gibi bir kalıcı bağlantıya sahip olacaktır. Siz bunu düzenleyerek …./wordpress-kurulumu-guncellestirme-islemleri olarak değiştirebilirsiniz.

Önemli Not: Gönderi yayınlandıktan sonra hiçbir zaman kalıcı bağlantınızı değiştirmeyin.

Doğru Başlık Etiketleri

Doğru başlık etiketleri kullanmak SEO uyumlu makale yazarlığının en önemli özelliklerinden bir tanesidir.

SEO için optimize edilmiş temalarda gönderi başlıkları H1 olarak etiketlenmektedir. Bir sonraki alt başlığınız H2, bir sonraki H3 etiketlerini kullanarak ilerlemelisiniz.

Uzun yazılarda başlık etiketlerini kullanmak her zaman iyi bir fikir olarak değerlendirilmiştir. Ayrıca uzun yazılarınızda “İçindekiler” tablosu yaparak başlıklarınıza yönlendirme işlemi kullanıcıların yazınız içerisinde aradıklarını bulmalarını kolaylaştıracaktır.

SEO’da bir çok uzmana göre H1, H2, H3 etiketlerinde anahtar kelimelere yer vermek iyi bir fikirdir. Anahtar kelimelerinizi araştırırken başlık etiketlerinizin de ne olması gerektiğine karar vermelisiniz.

SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır: Son Kontroller

  • Anahtar kelime araştırması
  • Makalede doğru ve ortalama kelime sayısı belirleme
  • İçerik türü seçmek için araştırmalar ve incelemeler
  • Hedef kitlenizin benzer arama yaptıkları başlıklara makalenizde yer vermek
  • Ziyaretçileriniz ve aram aotorları için meta başlık ve açıklamalarının girilmesi
  • Resimleri isimlendirme ve alt etiketi ile açıklamalar
  • Bağlantı metinleri ile site içerisinde ziyaretçilerin gezinmelerini sağlamak
  • Kalıcı bağlantı düzenlemesi
  • H etiketlerinin doğru kullanımı

SEO uyumlu makale nasıl yazılır makalem hakkında aklınıza takılan sorular ve önerilerinizi tarafıma yorumlar kısmından bildirebilirsiniz.

Arkadaş listenizde bu bilgilerden yararlanabilecek biri var ise lütfen yazıyı paylaşarak bana destek olun.

The post SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır? appeared first on Fatih Girgiç.

]]>
https://www.fatihgirgic.com.tr/seo-uyumlu-makale-nasil-yazilir/feed/ 0
Siyah Şapka SEO (Black Hat SEO) Teknikleri https://www.fatihgirgic.com.tr/siyah-sapka-seo-teknikleri/ https://www.fatihgirgic.com.tr/siyah-sapka-seo-teknikleri/#respond Sun, 17 May 2020 21:38:00 +0000 https://www.fatihgirgic.com.tr/?p=3832 Siyah şapka SEO teknik ve taktikleri arama motorları bu tarz SEO teknikleri kullanan siteleri cezalandırmaya başlayana kadar oldukça işe yarayan sonuçlar vermekteydi. Arama motorları geliştirilen algoritmalar ile kullanıcılarını aldatmamak adına arama sonuçlarını mümkün olduğunca temiz ve doğru tutmak için adımlar attılar. Beyaz şapka seo ile organik trafik almak günümüzde oldukça zor olabilmektedir ama yapılması gereken […]

The post Siyah Şapka SEO (Black Hat SEO) Teknikleri appeared first on Fatih Girgiç.

]]>
Siyah şapka SEO teknik ve taktikleri arama motorları bu tarz SEO teknikleri kullanan siteleri cezalandırmaya başlayana kadar oldukça işe yarayan sonuçlar vermekteydi. Arama motorları geliştirilen algoritmalar ile kullanıcılarını aldatmamak adına arama sonuçlarını mümkün olduğunca temiz ve doğru tutmak için adımlar attılar.

Beyaz şapka seo ile organik trafik almak günümüzde oldukça zor olabilmektedir ama yapılması gereken en doğru adım da budur. Temelleri sağlam tutarak emin ve yavaş adımlar ile ilerlemek. Bu yazıyı hazırlayıp yayınlıyorum. Lütfen sitelerinizde siyah şapka seo kullanma tuzağına düşmeyin.

Siyah Şapka SEO (Black Hat SEO) Nedir?

Genel olarak siyah şapka seo nedir ya da black hat seo nedir sorunu açıklayacak olursak arama sonuçlarında sıralamaları arttırmak için arama motorları tarafından tavsiye edilmeyen uygulamaları, işlemleri yapmak olarak tanımlanabilir.

Siyah şapka seo teknikleri arama motorlarının hizmet şartlarına aykırıdır ve sitelerin arama motorları tarafından engellenmelerine neden olabilir. Google ve Bing gibi büyük arama motorları “Web Yöneticisi Yönergeleri” ya da “Webmaster Guidelines” sayfalarında açıkça black hat seo yani siyah şapka seo tekniklerini ve stratejilerini belirtmişlerdir.

Biz sürekli sitelerinizi kullanıcılar için optimize etmeye yönlendirmeye çalışıyoruz. Bu beyaz şapka seo olarak nitelendirilirken; siyah şapka seo sitelerinizi arama motorları ve arama motorlarını kandırmaya yönelik işlemleri kapsamaktadır.

İçeriklerinizi yazarken kullanıcı odaklı mı yazıyorsunuz yoksa arama motorları için mi? Siteniz sadece aramalarda üst sıralarda mı yer alsın yoksa kullanıcıların sevdiği, takdir ettiği bir site mi olsun? İşte bu sorularınızın yanıtları sizin siyah şapka ve beyaz şapka seo yapıp yapmadığınıza karar verecek olan sorulardır. Cevabınız arama motorlarını içeren cevaplar ise kararınız büyük ihtimal siyah şapka SEO‘dur.

Beyaz şapka SEO ile ilgili iseniz yazımı incelemenizi tavsiye ederim.

Siyah Şapka SEO (Black Hat SEO) Taktikleri

Tekrardan dile getirmek istiyorum siyah şapka seo taktikleri yani black hat SEO taktiklerini kullanma tuzağına lütfen düşmeyin. Bir çoğu insan site tasarımları, içerikleri ve reklamlar için ücret ödemektedirler. Bu teknikler hem itibarınızı kaybetmenize hem de emeğinizin ve paranızı çöpe atmanıza neden olabilir.

Site İçi Aşırı Optimizasyon

Anahtar Kelime Doldurma

Bu siyah şapka seo taktiği çok büyük bir üne sahip eski bir tekniktir. Google, anahtar kelime yoğunluğu yüksek olan sitelerin kullanıcıların aradıkları sonuç olmadığını fark edene kadar çok popüler bir teknik idi.

Anahtar kelimenizi sürekli olarak tekrarlamak doğal ve sağlıklı bir yöntem değildir. Özgün ve benzersiz hiç değildir. Google Panda Algoritması ile bu tarz içerikler üretiyorsanız; kötü kullanıcı deneyimi ve düşük kaliteli içerik olarak nitelendirilecek ve büyük bir ihtimalle cezalandırılacaksınız.

İçeriklerinizi karşınızda biri varmış ve sohbet ediyormuş gibi yazmanız arama sonuç sayfalarında (SERP) daha fazla değer görecektir. Bunu bir çoğumuz zaten biliyorduk değil mi? Peki neden uygulamıyorsunuz?

Sitenizi anahtar kelimeler ile doldurursanız siz ve siteniz acı çekeceksiniz. Bunu aklınızdan lütfen çıkarmayın.

Aşırı Optimize Edilmiş Alt Açıklamalar

Sitelerinizdeki resimlere teker teker alt açıklama yazmak bile çok çetrefilli bir iş gibi geliyorken, alt açıklamarınızı anahtar kelimeler ile doldurmak size de çok zor gelmiyor mu? Bu teknik gerçekten zordur. Sitenizde alt açıklamalar görüntülenmiyor olabilir. Fakat arama motorlarının bunu farketmeyeceği anlamına gelmiyor.

Arama motorları içeriklerinizin ulaşılabilir olmaları için görsel kullanmanız önerilmektedir. Sadece görsel kullanmanız yetmiyor bu görsellere alt açıklamalar ile resminizi tanımlayan bir açıklama girmelisiniz. Bu alt açıklamaları gereğinden fazla anahtar kelimeleri doldurarak kötüye kullanmayın.

Site İçi Bağlantı Metinleri

Sayfalarınızda anahtar kelimelerden aşırı site içi bağlantılar kullanmak aşırı optimize edilmiş bir sitenin işaretidir.

İçeriklerinizden sattığınız ürüne ve ya başka bir sayfanıza link verecek iseniz bunu anahtar kelimeleriniz üzerinden yapmak arama motorları için yapıldığının bir göstergesi. Profesyonel olarak bu iş içerisinde olanlar bunu kullanıcı için yapmamızı öneriyor. Önerilenleri yaptığımızda arama motorları bu içerikleri kullanıcılar için yazılmış anlamlı ve kullanıcıların aradığı içeriklere sahip benzersiz içerik olarak algılamaktadır.

Site içi bağlantılarınızda anahtar kelimeler kullanmanın google tarafından ceza ile size geri dönüş yapmasına neden olabilir.

Gereksiz Anahtar Kelimeler

Aşırı optimizasyonun göstergelerinden bir tanesi de bu seçenek yani alakasız anahtar kelimeler. Sıralamalarda yer almak için gereksiz anahtar kelime kullanımı ile trafik kazanmak siteniz için pek iyiye işaret değil neden mi? Beyaz şapka seo kılavuzu yazımda bahsettiğim kullanıcıların sitelerde aradıkları içeriklere ulaşıp ulaşamadıklarını algılayan bir algoritma olduğunu söylemiştim.

Örneğin siz sitenizde trafik çekmek için gereksiz ve alakasız anahtar kelimeler kullandınız. Kullanıcılar sitenize girdi ve aradıklarını bulamadıklarından hemen sitenizden ayrıldı. Bu da arama motorları tarafından farkedildiğinde siteniz arama motorları tarafından engellenebilir.

İnternet sektöründe çok fazla konu var. Ama siz kendi evinizin bahçesi dururken komşunuzun bahçesine atlamaya kalkarsanız komşunuzun köpeği ile sorun yaşayabilirsiniz. Gereksiz ve alakasız anahtar kelime kullanımı potansiyel müşteri, okuyucu kitlenizi de kaybetmenize neden olabilmektedir. Dürüstlük her koşulda kazanacaktır ve siz gereksiz anahtar kelime kullanarak dürüst olmuyorsunuz.

Görünmez Metin ve Bağlantılar

Web sitelerimizden elbet başka sitelere ve sayfalara bağlantı vereceğiz, görsel olarak hoşumuza gitmeyen metinler olacak. Fakat bu metinleri ve bağlantıları gizlemek farklı değerlendirilebilmektedir.

Bunu CSS kullanarak, arka plan ile yazı rengini aynı yaparak, yazı boyutunu 0 yaparak gizleyebilirsiniz fakat Google tüm gizleme yöntemlerini keşfetti. Şaşırmamış olabilirsiniz ama hala bu teknik çok fazla kullanılmaktadır.

Bu demek değildir ki sitemizdeki tüm görünmez metin ve bağlantılar kötüdür. Kesinlikle öyle bir durum söz konusu değil. Resimlerimizin açıklayıcı alt etiketleri, Java için komut dosyaları kod olarak kabul edilmektedir.

Aşırı Başlık Optimizasyonu

Bir içeriğinizi yayınlarken birden fazla H1 kullanmak SEO’da etkili olabilmek için çok sık başvurulan bir taktiktir. Fakat bu da siyah şapka taktikleri arasında yer almaktadır. Bunu kötüye kullanmak arama motorları tarafından hoş karşılanmamaktadır.

Sitenizde yalnızca gerektiğinde bir adet H1, H2 olmasına özen gösterin.

İçerik Hileleri

Kopya İçerik

Kopyalanan içerik, birden fazla sitede kullanılan ve ya başka bir siteden çalınan içerik türleri olarak nitelendirilir. Google arama sonuçlarında yenilenen içerikleri göstermek yerine orijinal ve özgün içerikleri kullanıcıya göstermeye özen gösteriyor. Yinelenen ve kopya içerikleri kullanıcılarına uygun görmediğini biliyoruz. Günümüzde kopya içerikleri yayınlamak sıralamadaki yerinizi çok çabuk kaybetmenize neden olacaktır.

Otomatik İçerik Oluşturma

Genel olarak botlar ile herhangi bir çaba harcanmadan, metin düzenlenmeden içerik yayınlama anlamına gelmektedir. Otomatik içerik oluşturma başlığı kullanma gereksinimi duydum. Genel olarak kullanıcı için herhangi bir amaç olmaksızın yazılmış, paragraf, hizlama gibi düzenlemeler yapılmamış içeriklerdir.

Kısa vadede çok cazip bir fikir gibi görülse de ve bu kirli işleri yapacak bir çok bot yazılımı olsa da haber sitesi, film ve dizi sitesi gibi bir site işletmiyor iseniz bu yol ile giderseniz arama motorları tarafından kara listeye alınabilirsiniz. Ayrıca içerikleri aldığınız site sahibinin telif haklarını ihlal ettiğiniz anlamına da gelmektedir.

Kaliteli ve özgün içerikler oluşturmak için ilham alacağınız bir çok araç internet dünyasında mevcut. Ayrıca içerik oluşturmak gerçekten çok keyif verici bir eylemdir.

Yemleme ve Dönüştürme

Bunu SEO uzmanları nasıl tabir eder inanın bilmiyorum ama benim için tabiri aynen başlıkta yazıyor. Bu yöntem çok kurnazca bir yöntem olsa da hem arama motorları tarafından hem de yasal olarak bir çok işlemle başınızı ağrıtabilirsiniz.

Bu yöntemle sıralamada yer alacak bir anahtar kelime ilgili bir içerik oluşturarak sıralamada yerini alması için çalışıyorsunuz. Ardından sıralamada istediğiniz noktaya geldiğinizde sayfa içeriğini başka bir içerik ve ya ürünler ile değiştirerek kullanıcılara tamamen farklı bir şey sunuyorsunuz. Geçmişte çok iyi işler çıkarmış olsa da günümüzde artık arama motorları tarafından çok çabuk farkedilebilmektedir.

Geçmişte bir çok firma yanıltıcı yemleme ve dönüştürme yöntemi ile reklam ve içerikler oluşturdukları için yasal süreçler ile boğuşmak zorunda kaldı. Büyük ikramiye size vurmadan önce bu tarz içerikleriniz var ise hemen onları düzeltin.

Makale Özgünleştirme / Makale Spinleme

Buna yeniden yazma ya da rewrite deniliyor. Arama motorları için içerik oluşturan makale yazarlarının çok sık başvurduğu bir yöntemdir ve hala günümüzde kullanan bir çok site vardır. Yayınlanan ve sıralamada yer alan bir içeriği eş anlamlı kelimeler ile bir kaç cümle değiştirerek hazırlanmaktadır.

Siyah şapka seo teknikleri arasında kabul edilir çünkü kullanıcıya herhangi bir değer ve ya ilgi çekici içerik sunmaz. Eğer yazılarınıza ekleme yapacaksanız bunu aynı yazı üzerinden güncelleme olarak ekleyebilirsiniz. Bu sıralamada daha iyi bir yere gelmenize yardımcı olacaktır. Makaleyi yeniden yazarak yeni bilgiler ekleyip paylaşmak çok akıllıca bir yöntem olmayacaktır.

Gizleme

Sitenizde iki adet içerikleri kullanmanın dürüst olmayan bir yoludur. Şöyle ki iki içeriğin biri arama motorları biri ise kullanıcılar için yazılmıştır. Gizlemek Google Penguin algoritması tarafından ihlal olarak görülmekte ve cezalandırılma riskiniz bulunmaktadır. Neden mi cezalandırılıyorsunuz? Çünkü gizlemek arama motoru algoritmasını kandırmak için kullanıldığına inanılıyor.

Kötü Amaçlı Yazılımlar

Sitenizdeki java uygulamaları, javascript, flash, video ve ses dosyalarınızı yürütmek ve görüntülemek için tarayıcı tarafından verilen izinleri kullanıcı bilgisayarlarındaki dosyalara erişmek için kullanıyorsanız sadece arama motorlarının yönergelerini değil yasalara göre de büyük bir suç işliyorsunuz demektir.

Oltalama Metinler

Oltalama metinler sadece sizlerin tıklamanız için yazılmış aldatıcı ve ilgi çekici metin ve ya başlıklardır. “…… Şok olacaksınız”, “İnanamayacaksınız ….” gibi başlıklar aldatıcı teknik olarak görülmektedir ve TO’nuzu düşürmektedir. Ayrıca uzun vadede siteniz için kötü bir itibar olacaktır.

Günümüzde sadece arama motorları değil sosyal medya siteleri de bu oltalama metinlerini engellemek için bir çok çalışma yapmaktadır.

Link Manipülasyonu

Web Halkaları Oluşturmak

Kategoriniz ile ilgili websitelerinden trafik almak ve sıralamanızı yükselmek için birden fazla site ile bir halka oluşturma tekniğidir. 1994 yılında geliştirilen bu taktik günümüzde oldukça zor bir hal almıştır. Fakat arama motorları tarafından siyah şapka seo kategorisinde değerlendiriliyor.

Misafir Yazılarınıza Dikkat Edin

Günümüzde bir çok site misafir yazarlardan yararlanıyor. Sizin sitenize içerik üreteceğini ve sadece bir adet link alıp alamayacağını soracaklardır. Genel olarak bir dofollow bir bağlantı olacaktır. Fakat misafir yazarlarınızın hangi siteye link çıktığını bilmeyebilirsiniz. Bu yüzden misafir yazar gönderilerinizi kendiniz yayınlamaya özen gösterin. Ayrıca misafir yazarınızın verdiği linkten sizin de siteniz ceza alabilir.

Bağlantı Çiftliği

Neden mi çiftlik inanın ben de bilmiyorum ๐Ÿ™‚ Ama sizlere şöyle açıklayabilirim. Sitenize gelen bağlantıların sayısını arttırarak, birbirine bağlı web sitelerinin oluşturduğu bir topluluktur. Google bağlantı çiftliğini, bağlantı almak için spam yol olarak görmektedir. Çünkü siteler kullanıcıları için değil arama motorları için link değiş tokuşuna gidiyorlar. Günümüzde paravan bloglarlarda bir çok SEO hizmeti veren kişiler bu yöntemi hala kullanmaktadır.

Resim Kaynağı: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d9/Link_farm.svg/600px-Link_farm.svg.png

Bağlantı Kazanma ve Dönüştürme

Yemleme ve dönüştürme başlığını hatırladınız mı? Belirli bir içeriğiniz için bağlantı kazandığınızda o içeriğinizi değiştirmek olarak tanımlanabilir. Ne kadar özgün ve kaliteli içerik oluştursanız da bağlantı aldığınız içerik değişeceğinden dolayı arama motorları tarafından anlamsızca trafik almak istediğiniz anlaşılacaktır.

Sahte Yorumlar

Sahte yorumlar hem kullanıcıyı yanıltmaya hem de arama motorları tarafından desteklenmeyen bir durumdur. Arama sonuçlarında üst sıralarda yer almak için yorumların değerini hepimiz biliyoruz fakat sahte yorumlar ve sahte bağlantılar bu yöntemlerden artık işe yaramayan kısmındalar.

Bir çok fenomene, kitlesi olan müşterilerinize ücretsiz ürün göndererek reklamınızı yapmak ve link almanız çok doğal bir durum ama bunu aşırı derecede yaparsanız Google bunu sahte incelemeler olarak değerlendirebilir.

Yakın zamanda TripAdvisor olayını hepiniz duydunuz sanırım. İtalya’da sahte bir restoran profili oluşturulup çok sayıda sahte yorum aldığını ve şehrin en iyi restoranı olarak sıralandığını hatırlıyorsunuz değil mi? Sadece itibar kaybı değil sıralamadaki yerlerinizi de kaybedebilirsiniz.

Blog Yorumlarındaki Spam Siteler

Sitelerimiz wordpress tabanlı ise genellikle blog yorumlarımızın kısmında yazar adı, mail adresi ve websitesi varsayılan olarak gelmektedir. Farklı amaçtaki spam siteler sitenizden link alabilmek için anahtar kelimeleriniz, etkinlik alanlarınız uyuşmasa bile yorum yaparak bağlantı almak isteyebilirler. Aslında bunu günümüzde yarardan çok zararı dokunsa da günümüzde hala tercih edilen bir yöntemdir.

Sitenize bu tarz backlinkler almamanız gerekmektedir. Ayrıca sitenizdeki yazılarınızda bu tarz yorumlardan hemen kurtulmanız gerekmektedir. Aksi halde siz de bu sitelere bağlantı vermekten ceza alabilirsiniz.

Gölgeli Yönlendirmeler

301 yönlendirmesi aslında çok iyi bir uygulamadır. Orijinal sayfa değiştirilip taşındığında kullanıcı eski sayfadan yeni sayfaya yönlendirmek için kullanılır. Genelleme olacak bana kızmayın ve sakın yanlış anlamayın ama SEO hizmeti verenler, webmasterlar genel olarak her şeyin bir hilesini ve açığını bulmakta zorlanmadıklarından (galiba ben de buraya dahilim ๐Ÿ™‚ ) bunu da kötü amaçlar için kullanmaya başlamışlardır.

Süresi dolan alan adlarını yeni siteye 301 ile yönlendirmek aslında ne beyaz şapka seo kategorisine giriyor ne de siyah şapka seo kategorisine. SEO’nun gri tonu olarak adlandırılıyor genel olarak fakat alan adı ile siteniz uyumlu değilse SEO’nun karanlık tarafına geçmişsiniz demektir.

Film sitelerinde film izlemek istediğinizde alakasız bir site yeni sekmede açılıyor değil mi? İşte bunlar da gölgeli yönlendirme olarak adlandırabilir.

Spam Footer Bağlantıları

Web sitenizin footer alanını gereksiz bağlantılar ile kalabalıklaştırmak sizlere çok sayıda doğal olmayan bağlantı sağlamaktadır. Bunu Google gibi arama motorları kullanıcıya kolaylık için değil arama sıralamasında üst sıralarda yer almak için yapıldığını farkında.

Ücretli Linkler

Link Satma

Sitelerinizde diğer sitelere link satıyor iseniz bu farkedilir ise web siteniz dizinden kaldırılabilir ya da şanlıysanız Google yönergelerini ihlal ettiğiniz için trafiğiniz yarıya indirilir. Dikkatli olun çok eski bir teknik ve söylenecek çok fazla şey yok.

Link Satın Alma

Backlink satın almanız ya da satmanız farketmez. İkisi de Google Yönergelerinde aynı kategoride değerlendiriliyor desek yeridir.

Amerikalı yazılım mühendisi, Google’ın eski web spam ekibinin başkanı Matt Cutts videolarını ve sosyal medya hesaplarını takip ederek bu konuda detaylı bilgilere erişebilirsiniz.

Dizin Listeleme Sitelerine Kayıt

Sitelerinize backlink almak için düşük kaliteli dizinlere kaydoluyor ve reklam satın alıyorsanız bu tarihi geçmiş bir uygulamadır.

Google’ın daha akıllı olmak ve kullanıcılarına değerli içerik sunmak için çalıştığını anlamalısınız.

Arama Motoru Sonuç Sayfası (SERP) Spamları

Bombolama

Bir sayfanın bağlantı sayısını ve kullanılan bağlantı metinlerinin yapay olarak arttırarak sayfaların sıralamasını etkileyen bir tekniktir. Bir sitenin yoğun ve alakasız arama terimleri için bağlantılar alarak arama sonuçlarında üst sıralarda yer alması için yapılan işlemlerdir.

Rich Snippet Spam

Google arama sonuçlarında kullanıcının daha çok ilgisini çekmek için yapılandırılmış verile olarak tanımlanabilir bir tabirdir.

Siz sitenizde alakasız rich snippet işaretlemeleri yapıyor ve aldatmaya yönelik teknikler izliyor iseniz Google amca tarafından cezalandırılma riskiniz çok yüksektir. Eğer sitenizde inceleme yapma politikanız yok ise ve snippet işaretlemeleri kullanıyorsanız bu spam olarak görülmektedir.

Aktif Olmayan Siteler

Mirror Site (Ayna Site)

Bir internet sitesinin tamamının ve ya belirli bir sayfasını farklı bir URL üzerinden sunma şeklidir.

Arama motorları tarafından sitenizden ve ya diğer kaynaklardan içerik kopyalamanın bir yolu olarak nitelendirilmektedir.

Private Blog Networks

Adından da anlaşılacağı üzere gizli olan blog ağlarıdır. Gizli olan adresler ya da içerikler değil blog sahipleridir. Ana sitenize link verdiğinizde bu blogların size ait olup olmadığının gizli kalması amacıyla açılmış farklı isim ve farklı adres bilgilerinin kullanıldığı durumdur.

Genel olarak süresi dolmuş ve otoriter alan adları kullanılarak oluşturulur. 2015 yılında en popüler dönemini yaşayan bu teknik günümüzde hala kullanılmakta ve işe yaramaktadır.

Yazım Hataları ile Kaçırma Yöntemi

Tanınmış ve otoriter markalara benzer görünmek için yazım hatalarına dayanırlar. Yaygın olarak yanlış yazım, fark edilmesi güç farklı bir dilde yazım, ülke uzantıları gibi kötüye kullanım olarak değerlendirilecek bir yöntemdir. Buradaki amaç markanın/sitenin şöhretinden yararlanmaktır.

Sadece Bağlantı için Oluşturulmuş Siteler

Bir site sadece bağlantı için oluşturulmuşsa bu doğal olmayan bir SEO tekniğidir. Anti SEO ile mücadele ediyor iseniz bu bağlantıları reddetme olanağına sahipsiniz.

Cybersquatting

Ticari bir yarar sağlamak amacıyla belirli bir markanın ve ya işletmenin benzer alan adlarını kullanmak için kayıt etme işlemi gibi tanımlanabilir. Halka açık bir alanı işgal etmek ve bu alanı pazarlamak olarak düşünülebilir.

Kötü Amaçlı Teknikler

Negatif SEO

Adından da anlaşılacağı gibi SEO etkilerini azaltmak, trafiği azaltmak ve görünürlüğü düşürmek amacıyla yapılan işlemlerdir. Bunu genel olarak başkaları yapmaktadır. Bunu isteyecek kim var? Genel olarak rakiplerinin ceza alması, sıralamalarda yer kaybetmesi için yapılmaktadır.

Kötü olan durum ise sizin kimi ateşe attığı hakkında en ufak bir bilginizin olmamasıdır.

Bildirimler

Bildirim gönderimi ve bloglar arasında iletişimi kolaylaştırmak amacıyla kullanıldı. Blog yazarının kendisinden ping ve bildirim almak isteyen kullanıcılarına gönderilen bir mesajdır. Sitenize kullanıcı çekmek ve onlara çok fazla bildirim göndermek bu özelliği yanlış kullandığınız anlamına gelmektedir. Ayrıca bir çok ziyaretçinizden de olumsuz geri bildirim alabilirsiniz.

Yönlendirilen Spam Trafik

Bir siteye sahte veriler ve metinler ile linkleme işlemidir. Genellikle trafik verilerini arttırmak dışında siteye zarar vermese de bazı durumlarda bu yaptığınız tüm emekleri boşa çıkartabilir.

“SEO yaparken amacımız bağlantılarımızın doğal görünmesini sağlamak değil, bağlantılarımızın doğal olmasıdır”

Matt Cutts

Beyaz şapka seo ve ya siyah şapka seo hangi işlemleri yapacağınız tamamen kendi tercihiniz. Siyah şapka seo kategorisine girecek işlemler yapacaksanız arama motorları tarafından ceza almayı, güvenilirliğinizi ve müşterilerinizi kaybedeceğinizi hatta yapacağınız işleme göre dava dosyanızın bile olabileceğini aklınızdan çıkarmayın.

Beyaz şapka SEO uygulayıcısı olursanız er ya geç siteniz ve siz hedefinize ulaşacaksınız. Siyah şapka seo nedir ve siyah şapka seo teknikleri konusunda sizlere detaylı bir yazı hazırlamaya çalıştım. Umarım aradığınız içeriğe ulaşmışsınızdır.

The post Siyah Şapka SEO (Black Hat SEO) Teknikleri appeared first on Fatih Girgiç.

]]>
https://www.fatihgirgic.com.tr/siyah-sapka-seo-teknikleri/feed/ 0
WordPress Eklenti Kalıntılarını Temizleme https://www.fatihgirgic.com.tr/wordpress-eklenti-kalintilarini-temizleme/ https://www.fatihgirgic.com.tr/wordpress-eklenti-kalintilarini-temizleme/#respond Sun, 17 May 2020 09:08:00 +0000 https://www.fatihgirgic.com.tr/?p=3827 Bir çok wordpress kullanıcısı sitelerine çeşitli fonksiyonlar kazandırmak için eklentilere başvurmaktadırlar. Bazı eklentiler istedikleri özellikleri taşımadığında eklentileri silip yeni eklenti araştırmalarına girip, onları denemektedirler. Fakat bu wordpress eklentileri kalıntıları eklentileri kaldırmanıza rağmen sitenizin veritabanında hala tablolarını saklıyor olabilirler. WordPress site hızlandırma rehberinde sizlere veritabanı optimize etmenin faydalarından ve etkilerinden bahsetmiştim. Peki bir çok işlemin beyni […]

The post WordPress Eklenti Kalıntılarını Temizleme appeared first on Fatih Girgiç.

]]>
Bir çok wordpress kullanıcısı sitelerine çeşitli fonksiyonlar kazandırmak için eklentilere başvurmaktadırlar. Bazı eklentiler istedikleri özellikleri taşımadığında eklentileri silip yeni eklenti araştırmalarına girip, onları denemektedirler. Fakat bu wordpress eklentileri kalıntıları eklentileri kaldırmanıza rağmen sitenizin veritabanında hala tablolarını saklıyor olabilirler.

WordPress site hızlandırma rehberinde sizlere veritabanı optimize etmenin faydalarından ve etkilerinden bahsetmiştim. Peki bir çok işlemin beyni konumunda olan veritabanımızda neden kullanmadığımız eklentilerin tabloları yer kaplasın? WordPress eklenti kalıntılarını temizleme başlıklı yazıyı hazırlama amacım da buydu.

WordPress sitelerimize fonksiyon eklemek, güvenlik önlemlerini almak ve daha fazlası için eklentilerin sahip olduğu rol oldukça önemli. Ne kadar wordpress eklentileri sitelerimize bu kadar yararlı olsalar da her yüklenen eklenti sunucumuza bir o kadar da yük bindirmektedir. Dolayısıyla sitelerimiz yavaşlamaktadır. WordPress eklentileri veritabanınızda farklı alanla açarak bu alanlar üzerinde ayarlarını barındırmaktadır. WordPress kaldırılan eklenti kalıntılarını temizlemek veritabanı optimize etmede oldukça yardımcı olacak işlemdir.

Hatırlatma: WordPress eklenti kalıntıları temizleme işleminden önce mutlaka sitenizin; özellikle veritabanınızın yedeğini alınız.

Eklentiler ile WordPress Eklenti Kalıntılarını Temizleme

WordPress eklentileri veritabanı üzerinde kendine ait tablolar açarak bu tablolar ile ayarlarını ve içerikleri barındırırlar. Eklenti silindiğinde bir çok eklenti veritabanında kendi alanlarını da kaldırmaktadır. Fakat bazı eklentiler veritabanında oluşturdukları alanları kaldırmazlar. Bu eklenti kalıntıları arttıkça veritabanında şişmeye, site içerisi yapılacak işlemlerde yavaşlamaya neden olacaktır.

Plugins Garbage Collector, Clean Options gibi eklentiler ile wordpress eklenti kalıntıları temizleme işlemlerinizi güvenle yapabilirsiniz.

Genel olarak çok büyük dosya boyutlarına ulaşmasalar da eklenti kalıntıları zamanla büyük bir sorun haline gelebilmektedir. Bu sorunlar genel olarak site açılış sürenizi uzatma ve yönetim panelinde yavaşlıklar başta gelmektedir.

The post WordPress Eklenti Kalıntılarını Temizleme appeared first on Fatih Girgiç.

]]>
https://www.fatihgirgic.com.tr/wordpress-eklenti-kalintilarini-temizleme/feed/ 0
Beyaz Şapka SEO Kılavuzu https://www.fatihgirgic.com.tr/beyaz-sapka-seo-kilavuzu/ https://www.fatihgirgic.com.tr/beyaz-sapka-seo-kilavuzu/#respond Sat, 16 May 2020 13:24:41 +0000 https://www.fatihgirgic.com.tr/?p=3817 Merhaba, SEO yazılarına önem verme vakti geldi de geçiyor. Siteme işlerimden dolayı çok içerik giremesem de sık sık kontrol ediyorum, tekliflerinizi ve sorularınızı en kısa sürede yanıtlamaya çalışıyorum. İlk projelerimi hayata geçirmeye başladığımda siyah şapka seo olarak adlandırılan arama motorlarını kandırma amaçlı stratejileri çok fazla kullandım. Kimisi etkili oldu kimisi ise olmadı. Bu yüzden bu […]

The post Beyaz Şapka SEO Kılavuzu appeared first on Fatih Girgiç.

]]>
Merhaba, SEO yazılarına önem verme vakti geldi de geçiyor. Siteme işlerimden dolayı çok içerik giremesem de sık sık kontrol ediyorum, tekliflerinizi ve sorularınızı en kısa sürede yanıtlamaya çalışıyorum. İlk projelerimi hayata geçirmeye başladığımda siyah şapka seo olarak adlandırılan arama motorlarını kandırma amaçlı stratejileri çok fazla kullandım. Kimisi etkili oldu kimisi ise olmadı. Bu yüzden bu yazımda sizlere beyaz şapka seo kılavuzu hazırlamak istedim. Tabi ki ilerleyen süreçte siyah şapka seo nedir ve siyah şapka seo teknikleri hakında da bir yazı yazacağım ๐Ÿ™‚ Bu kılavuz ile birlikte sitenizi Google’ın ilk sayfasına kuralları ihlal etmeden taşımak için ipuçları ve stratejilere yer vereceğim. İşlenecek çok konu var, uzun soluklu bir yazı olacak çayınızı, kahvenizi hazırlayın, hadi başlayıp hepsini bir bir ele alalım.

Anahtar Kelime Araştırması

Bu başlık altında sitemize ulaşmak isteyen kitlemizin aradığı anahtar kelimeleri nasıl bulacağımız üzerine duracağım. Anahtar kelimeleri seçerken ve bulurken kanıtlanmış bir kaç anahtar kelime stratejisinden bahsedeceğim.

Google Öneriler ile Uzun Kuyruklu Anahtar Kelimeler Bulma

Google arama motorunun bir arama yapmaya başladığınızda önerilerde bulunduğunu hepimiz biliyoruz. Anahtar kelimelerinizi ararken Google’nın önerdiği anahtar kelimeleri not alabilirsiniz. Pek çoğumuz sitelerimize daha çok ziyaretçi çekmek için rekabetçi anahtar kelimeleri seçiyoruz. Google önerileri bir çoğumuz yazma zahmetinden kurtulmak için kullanıyoruz. Önerilen bu anahtar kelimeler gerçekten çok güzel hit getiren uzun kuyruklu anahtar kelimelerdir.

Rakiplerimizin Anahtar Kelimelerini Alma

Dürüst olalım mı? Hangimiz SEO işlemleri yaparken rakiplerini inceleyip anahtar kelimelerini araştırmıyor?

Rekabet etmek istediğiniz aramalarda iyi bir performans gösteren bir web sitesi belirleyin. Ardından Ahrefs, SEMrush gibi SEO araçlarını kullanarak rakiplerinizi analiz etme, anahtar kelimelerinin listesine ulaşma şansınız olacaktır.

Google Search Console’dan Yararlanın

Anahtar kelime bulmakta zorlanıyor musunuz? Gelin Google’ın bizlere sunduğu en keyifli anahtar kelime bulma yolunu sizlere anlatayım. Google Search Console’da kayıtlı olan mülkümüzün “Performans Raporu” sayfasına gidin.

Bu sayfa yüklendiğinde anahtar kelimelerin tıklama sayısına göre sıralanmış olduğunu göreceksiniz. Bu anahtar kelimeler sitelerinizin trafik aldığı anahtar kelimelerdir. Biz gösterim alıp trafik alamadığımız anahtar kelimelere yoğunlaşıcaz. Bu yüzden sıralamamızı gösterimlere göre yapalım.

Karşınıza harika bir anahtar kelime listesi çıkacaktır. Hepsini not alabilirsiniz. Siz farkında olmadan bu anahtar kelimelerde sıralamanız var demektir. Peki içerikler ile bunu desteklerseniz ne kadar kolay sıralama alacağınızı bir düşünün.

Çevrimiçi Topluluklardan Yararlanın

Aslına bakarsanız bu sürekli olarak yaptığımız bir şey. Reddit, Youtube, bir çok forumlarda insanlar sürekli olarak sohbet halindeler. Farkettiyseniz çevrimiçi bu tarz topluluklarda sürekli olarak soru sorulur ve yanıt aranız. İşte en sık sorulan sorulan bizim anahtar kelimelerimizi oluşturacak.

Çeşitli siteleri takip ederek anahtar kelimelerinizi genişletebilirsiniz.

İlgi Çekici İçerikler

Arama motoru optimizasyonu söz konusu ise içerik, kraldır. Sitenizde sürekli olarak ilgi çekici içerikler yayınladığınızda ne kadar SEO yapmasanız da Google gibi arama motorlarında üst sıralara doğru siteniz yol alır. İlgi çekici ve içerikler hazırlamak aslına bakarsanız oldukça kolay bir işlem. Gelin hep birlikte bunu nasıl yapacağımıza bakalım.

Uzun ve Detaylı İçerikler

Genel ve sıradan içerikler oluşturmaktan vazgeçin. (Bknz Para kazanmanın en kolay 5 yolu, iphone için 7 ipucu) Arama motorlarında sıralamalara yönelik 2019 yılı sonlarında yapılan bir çok çalışmada derinlemesine ve detaylı içeriklerin sıralamalarda daha iyi konumlarda olduğu sonucuna varıldı. Bir konu hakkında bir içerik oluşturucaksanız bunu konunun tamamını ele alarak yapmalısınız. Ben sitemde bir çok uzun soluklu yazıyı bir haftayı geçen sürelerde hazırlıyorum. Bazı yazılarımı yazarken yazacağım konuları unutmamak için çeşitli notlar alıyorum. Ama uzun soluklu yazılarım arama motorlarında genel olarak ilk 3 içerisinde yer alıyor.

Kullanıcının İsteklerini Karşılayan İçerikler

Google arama yapan kullanıcıların arama sonuçlarından memnun kalıp kalmadığını ölçen RankBrain adlı bir teknolojiden yararlanıyor. Bu teknoloji ile kullanıcıların sitelerde arama sonuçlarından istediklerini alıp alamadıklarını anlayarak siteleri tekrardan sıralıyor. Eğer kullanıcılar sitenizde içeriklerinizden memnun kalırlar ise Google gibi arama motorları sizi üst sıralara yerleştiriyor. İçeriklerinizi yazarken ya da yazdırırken ben böyle bir arama yapacak olsam ne okumak, nasıl bilgiler bulmak isterim olmalıdır. Siz bu yazıda beyaz şapka seo ipuçları bulmak istiyorsunuz. Ben de bir çok konu ile gereksiz terimleri açıklamadan sizlere direk yazmak için uğraşıyorum. İşleyiş aynen bu şekilde ilerlemeli.

Okunabilirlik

Yukarıda da bahsettiğim gibi Google kullanıcıların siteniz ile olan etkileşimini dikkatle izliyor ve yorumluyor. SEO konusunda en önemli faktörlerden bir tanesi de sitenizde kaldığı süredir. Sitenize giren kullanıcılar bir kaç saniye içinde sitenizden çıkıyorsa ( Google Analytics aracından Hemen Çıkma Oranınızı kontrol edebilirsiniz) ve Google bunu fark eder ise içeriklerinizin sıralamada gerilemesi an meselesidir.

Peki sitemize gelen kullanıcıları nasıl sitemizde tutacağız. İlk yapmamız gereken sitemizde yayınlayacağımız içeriklerde konuya doğrudan bir giriş yapmamız gerekiyor. Bunu yaptığınıza inanıyor iseniz içeriğinizin rahatlıkla okunabilmesi için büyük bir yazı tipi seçmelisiniz(14px ve üzeri). Uzun ve detaylı içerikler oluşturacak iseniz mutlaka sitemde gördüğünüz gibi bir içerikler tablosu ve bir çok başlık/ alt başlığa yer vermelisiniz. Paragraflarınızı olabildiğince kısa tutmaya özen göstermelisiniz.

Artık ilgi çekici ve okunabilir bir içerik yayınlayabiliriz. Sırada ise içeriklerimizde anahtar kelimelerimizi nasıl optimize edeceğimize değineceğim.

Sayfa İçi SEO (One-Page SEO)

Sayfalarınızı, içeriklerinizi oluştururken meta etiketlerini arama motorlarına uygun bir şekilde girmek yeterli mi sanıyorsunuz? Aşağıdaki alt başlıkları okuduktan sonra eminim bu sorunun yanıtını kendiniz vereceksiniz.

SEO Dostu Açıklayıcı URLler

Başta Google olmak üzere bir çok arama motoru içerikleriniz hakkında bilgi edinmek için sayfalarınızın URLlerinden yararlanmaktadır. Seo dostu açıklayıcı url kullanırken olabildiğince kısa ve anahtar kelimelere yer vermelisiniz.

Site İçi Bağlantılar

İç bağlantılar SEO açısından oldukça önemlidir. Neden mi? Çünkü

  • Google içeriklerinizi daha iyi anlamak için bu iç bağlantılardan faydalanmaktadır.
  • İç bağlantılar bağlantı verilen sayfalarda sıralama artışı sağlayabilmektedir.

Anahtar Kelime Kullanımı

Günümüzde arama motorları algoritmaları oldukça karmaşık bir şekilde işlemektedir. İlk projelerimi gerçekleştirirken içeriklerde olabildiğince çok anahtar kelimelere yer verirdim. Ama artık günümüzde anahtar kelimeleri içeriklerimde başlıklar dahil olmak üzere bir kaç kez kullanarak hedef anahtar kelimelerde sıralamada güzel bir yer alabiliyorum.

Resim Optimizasyonu ve Alt Etiketleri

Bir çok arama motoru resimlerinizi göremez. Resimleri listeme yaparlarken alt etiketlerindeki metinleri baz alırlar. Açıklayıcı alt etiketleri ve optimize edilmiş resimler ile arama motorları resimlerinizin genel konusu hakkında bilgi sahibi olabilirler.

SEO’da resim optimizasyonu ve alt etiketleri düzenlemeleri bir çok kullanıcıya karmaşık gelse de aslında çok basit işlemlerdir.

Link İnşası

Şüphesiz ki sitemizi arama sonuçlarında en üst sıralarda görmek için bağlantılara mutlaka ihtiyaç vardır. Şimdi sizlere siyah şapka seo stratejilerine başvurmadan beyaz şapka seo stratejilerine uygun bağlantılar geliştirebileceğinizden bahsedeceğim.

Gökdelen Tekniği / Skyscrapper Technique

Brian Dean isimli bir vatandaşın 2015 yıllarında bulduğu bir tekniktir. Ufak bir başarı oranına sahip olsa da beklenilenden çok daha yüksek derecede etkiler göstererek 2 haftalık süreç içerisinde organik trafiği ikiye katlayabilmektedir.

Gökdelen taktiği çok sayıda backlink içeren sizin anahtar kelimeleriniz ile alakalı içerikler bulup, bu içeriklerden daha iyi bir içerik oluşturmanız üzerine kurulmuştur. Orijinal içeriğe bağlantı verenlerden bunun yerine sizin daha üstün içeriğinize bağlantı vermelerini isteyerek backlink kaynağınızı oluşturabilirsiniz. Kısaca yapmanız gereken şey en uzun gökdeleni bulmak ve bu gökdelenin üzerine katlar çıkmak olacaktır.

Bozuk Bağlantıları Kullanın

Linkleri hep parayla alacak değiliz değil mi? Bu taktik site sahipleri tarafından pek olumlu karşılaşılmasa da yine de işinizi görecektir.

İlk önce internette bağlantı almak istediğiniz sayfaları not alın. Ardından bağlantı almak istediğiniz sayfaları Check My Links tarzı araçlarla bozuk bağlantılar olup olmadığını kontrol ettirin. Eğer kırık bir link var ise bu linki değiştirebilecek bir sayfanız ile değiştirmesini önerebilirsiniz.

Misafir Yazarlık

İçeriklerinizi yayınlayarak link alabileceğiniz konuk yazar kabul eden siteler mutlaka vardır. Site sizin kategoriniz ile alakalı olmasa bile misafir yazar olarak içeriklerinizi yayınlayabilir ve kendi sitelerinize link alabilirsiniz. Ya da tam tersi şekilde sitenizde kategorilerinize uygun şekilde konuk yazarlarınızın içeriklerini yayınlayabilirsiniz.

Burada değinmek istediğim bir konu var ki bu tarz bağlantılar spam içerik olarak değerlendirilip arama motorları tarafından cezalandırabilir bağlantı olarak değerlendirilebilmektedir.

Teknik SEO

Sitenizde teknik seo konusunda optimize etmeniz için kodlama bilginizin olması gerekmiyor. Fakat bu işlemler sitenizin tüm seo çalışmalarını tamamlamanızı sağlayabilirken tüm çalışmalarınızı da bozabilir.

Site Yüklenme Sürenizi Minimuma İndirin

Google, algoritmaları konusunda kapalı bir kutu olsa da sürekli dile getirilen bir konu var: Sitenin yüklenme hızı çok önemlidir.

Eğer siteniz wordpress ise WordPress site hızlandırma ile ilgili yazdığım yazıdan yararlanabilirsiniz.

Site Mimarisi

Web sitenizde bir kaç sayfa var ise bu durum çok da önemli bir faktör değildir. Sayfa sayınız, içerikleriniz arttıkça site mimariniz önemli bir hal almaktadır.

Peki ne demek site mimarisi? Site mimarisinde amaç bir sayfadan sitemizdeki içeriklere gitmek için 2-4 tıklama ile yapılabilmesini amaçlamalıdır. Site içeriklerinizi, sayfalarınızı ilişkilendirme işlemlerinde yardımcı olur. İyi bir site mimarisi arama sonuçlarında her sayfanızın sıralamasını değiştirebilir.

Sitenizdeki hataları Google Search Console

Sitenizdeki hataları Google Search Console> Dizin Kapsamı Raporu ile görüntüleyebilir ve bunları düzeltmek için adımlar atabilirsiniz.

Mobil Uyumlu Siteniz Olsun

Google araçlarını kullanıyorsanız farketmişsinizdir ki Mobil ve Masaüstü olarak ayırımlar bir çok araçlarında mevcut.

Mobil cihazlarda internet kullanımı ile bir çok arama artık mobil cihazlardan yapılıyor. Siz de sitenizin mobil uyumlu olup olmadığını Mobil Uyumluluk Testi vb araçlar ile test edebilir, mobil kullanıcı dostu bir tasarıma sahip olduğunuzdan emin olabilirsiniz.

Beyaz sapka seo ile ilgili rehber niteliğinde bir yazı olduğunu düşünüyorum. Sizlerin de bu yazıda aklınıza takılan ve ya eklememi istediğiniz maddeler var ise yorum kısmından iletebilirsiniz.

The post Beyaz Şapka SEO Kılavuzu appeared first on Fatih Girgiç.

]]>
https://www.fatihgirgic.com.tr/beyaz-sapka-seo-kilavuzu/feed/ 0