Opencart Hosting Taşıma
Sitenizi çok büyük hevesle açtınız ve bir hosting firmasına ödeme yapıp opencart ile kuracanız siteniz için bir hosting paketi satın aldınız. Herşeyiniz güzel bir şekilde ilerliyor fakat sunucudan memnun değilsiniz. Opencart Taşıma işlemini ilk defa yapacaklar için karmaşık görünse de aşağıdaki adımları sırasıyla ve düzgün bir şekilde uygularsanız eminim ki sorunsuz bir şekilde yapabilirsiniz.
Tavsiye ettiğim Veridyen ve AkwebHostingi hosting firmalarından oldukça memnunum. Sitenizi Veridyen’e taşımak isterseniz eğer Veridyen Yetkilileri sizin için sitenizi taşıma işlemini ücretsiz olarak yaptıklarını da iletebilirim.
Opencart Taşıma
Opencart sunucu taşıma işlemine başlamadan önce yedeklerinizi tam olarak almalısınız. Hatta yedeklerinizi indirdiğinizde kopyalarak çoğaltmanızda fayda var. Opencart hosting taşıma işlemlerinizde bir yedek ne olur ne olmaz diye elimizin altında beklesin. Tedbirden zarar gelmez. Gelelim şimdi opencart taşıma işlemlerimize. Öncelikle sitenizin bulunduğu hosting firmanızın yönetim paneline girelim ve aşağıdaki adımları dikkatle izleyelim.
1- Yönetim Panelinize girdiniz ve veritabanlarınızın tamamının birer yedeğini indiriniz. Bunun için veritabanınızda dışa aktar diyerek dosya tipini .zip uzantılı seçebilir ya da direk sql olarak da indirebilirsiniz. Uzun süreden beri kullandığınız ve aktif bir site ise sıkıştırmanızda fayda var diye düşünüyorum. İndirdiğiniz veritabanı yedeğini yukarıda da belirttiğim gibi 2 adet fazladan kopyasını oluşturun.
2- Ftp Bilgileriniz var ise ftp programı yardımıyla tüm dosyalarınızın yedeğini bilgisayarınıza kopyalamalısınız. Eğer Ftp bilgileriniz yok ise hosting firmanıza destek bildirimi oluşturarak ftp bilgilerini öğrenebilirsiniz. FTP kullanmak istemeyen kullanıcılar için de yönetim panelinizin dosya yöneticisi sekmesinden dosylarınızı .zip formatında sıkıştırarak tarayıcınız üzerinden indirebilirsiniz. public_html dosyanızın tamamını yedek olarak almalısınız. Özellikle .zip dosyası şeklinde alırsanız dosya isimleriniz karakter çakışmasından dolayı bozulmaz. Bazı sistemlerde sürükle bırak yoluyla taşımalarda karakter sorunları oluşabilmektedir. Ayrıca .zip uzantıları sunucu üzerinden tek tıklama ile hızlı bir şekilde de açabiliyoruz.
Ben kendi yönetici panelimdeki dosya yöneticisnden bir görüntü paylaştım. Compress Files diyerek devam ederek .zip uzantılı yedeklerimi aldım.
3- Yeni satın almış olduğunuz hostingin yönetim paneline giderek veritabanı oluşturmalısınız.Burada vereceğiniz veritabanı adı, veritabanı kullanıcı adı ve kullanıcı şifresi çok önemli değildir. Sadece burada verdiğiniz bilgileri not alın ki unutmayınız. Hatta biliyorsanız eski hosting veritabanları ile aynı bilgileri yapabilirsiniz.
4- Hosting firmanızın yönetim panelinden phpMyAdmin seçeneğine tıklayarak oluşturduğumuz içi boş veritabanına yedeklediğimiz veritabanını atmaya. Opencart Taşıma için en önemli kısım burasıdır bana göre.
Bu açılan sayfada oluşturduğunuz içi boş yeni veritabanına tıklayarak içe aktar dememiz gerekecek. İndirdiğimiz veritabanı yedeklerini buraya tanıtarak yükle dememiz gerekecek. İşlem biraz uzun sürebilir ama çok sıkıcı bir bekleme olmayacaktır. Yeşil bir uyarı ile karşılacaksınız. Bu durumda … Sorgu Aktarıldı gibi bir uyarı mesajı alacaksınız. Sorun yok buraya kadar sorunsuz gelmişseniz bundan sonrası çocuk oyuncağı 🙂
5-Opencart Hosting Taşıma işlemine devam edelim. İster ftp ile isterseniz dosya yöneticisi üzerinden yedek aldığınız dosyaları artık yeni sunucumuza aktaracağız. Public_html dosyası içerisine girip aldığımız yedeği ftp ile direk yükleyebilirsiniz ya da .zip şeklinde sunucu dosya yöneticisinden aldığımız yedeği public_html klasörüne yükleyip sağ tıklayarak extract/çıkar diyerek de yapabilirsiniz. Tabi ben burada yazarken 3 saniyelik bir olay gibi anlattım ama sitenizde çok büyük görseller çok sayıda ürün var ise kendinize bir kahve alın derim :). Dosyalarımızı yani eski sunucudan aldığımız yedekleri yeni sunucumuza taşıdığımıza göre opencart sunucu taşıma işleminin son aşamalarına
6- Şimdi cpanel üzerinden dosya yöneticinize gidin ve public_html klasörü içerisindeki config.php dosyasına sağ tıklayarak edit/düzenle diyebilirsiniz ya da config.php dosyanızı bilgisayarınıza indirip notepad ++ ile düzenleyebilirsiniz. Veritabanı bilgilerinizi yeni sunucudaki yukarıda not alın dediğim veritabanı bilgileri ile değiştirin.
Öncelikle //DB altında az buçuk ingilizce ile gerekli yerleri dolduruyoruz ve ardından aynı işlemi public_html/admin klasörü içerisindeki config.php için de gerçekleştiriyoruz. Böylelikle yedeklerimizi yeni veritabanına bağlamış olduk. Tüm bu işlemlerden sonra sitemizin dns yönlendirmelerini yapıp yeni sunucumuzun bize verdiği adresleri giriyoruz. Dns yönlendirilmesi 24 saat bulabilmektedir diye bir uyarı var fakat ortalama 3-4 saat içerisinde bu işlemler tamamlanıyor. Trafiğinizin az olduğu zamanda yapmanız sizin faydanıza olacaktır.
Tüm işlemlerden sonra opencart site taşıma işleminin gerçekleşip gerçekleşmediğini kontrol etmek için sitenize ve sitenizin admin paneline giriş yapmalısınız.
Tüm kontroller sonunda bir sorun yok ise opencart taşıma işlemini başarıyla tamamladınız demektir. Opencart Hosting/Sunucu Taşıma ile ilgili detaylı bir videoyu sizlerle uygun bir zamanda paylaşmayı planlıyorum. Sorularınızı yorum kısmından iletebilirsiniz.
Bir cevap yazın