Siyah Şapka SEO (Black Hat SEO) Teknikleri

Siyah Şapka SEO (Black Hat SEO) Teknikleri

Siyah şapka SEO teknik ve taktikleri arama motorları bu tarz SEO teknikleri kullanan siteleri cezalandırmaya başlayana kadar oldukça işe yarayan sonuçlar vermekteydi. Arama motorları geliştirilen algoritmalar ile kullanıcılarını aldatmamak adına arama sonuçlarını mümkün olduğunca temiz ve doğru tutmak için adımlar attılar.

Beyaz şapka seo ile organik trafik almak günümüzde oldukça zor olabilmektedir ama yapılması gereken en doğru adım da budur. Temelleri sağlam tutarak emin ve yavaş adımlar ile ilerlemek. Bu yazıyı hazırlayıp yayınlıyorum. Lütfen sitelerinizde siyah şapka seo kullanma tuzağına düşmeyin.

Siyah Şapka SEO (Black Hat SEO) Nedir?

Genel olarak siyah şapka seo nedir ya da black hat seo nedir sorunu açıklayacak olursak arama sonuçlarında sıralamaları arttırmak için arama motorları tarafından tavsiye edilmeyen uygulamaları, işlemleri yapmak olarak tanımlanabilir.

Siyah şapka seo teknikleri arama motorlarının hizmet şartlarına aykırıdır ve sitelerin arama motorları tarafından engellenmelerine neden olabilir. Google ve Bing gibi büyük arama motorları “Web Yöneticisi Yönergeleri” ya da “Webmaster Guidelines” sayfalarında açıkça black hat seo yani siyah şapka seo tekniklerini ve stratejilerini belirtmişlerdir.

Biz sürekli sitelerinizi kullanıcılar için optimize etmeye yönlendirmeye çalışıyoruz. Bu beyaz şapka seo olarak nitelendirilirken; siyah şapka seo sitelerinizi arama motorları ve arama motorlarını kandırmaya yönelik işlemleri kapsamaktadır.

İçeriklerinizi yazarken kullanıcı odaklı mı yazıyorsunuz yoksa arama motorları için mi? Siteniz sadece aramalarda üst sıralarda mı yer alsın yoksa kullanıcıların sevdiği, takdir ettiği bir site mi olsun? İşte bu sorularınızın yanıtları sizin siyah şapka ve beyaz şapka seo yapıp yapmadığınıza karar verecek olan sorulardır. Cevabınız arama motorlarını içeren cevaplar ise kararınız büyük ihtimal siyah şapka SEO‘dur.

Beyaz şapka SEO ile ilgili iseniz yazımı incelemenizi tavsiye ederim.

Siyah Şapka SEO (Black Hat SEO) Taktikleri

Tekrardan dile getirmek istiyorum siyah şapka seo taktikleri yani black hat SEO taktiklerini kullanma tuzağına lütfen düşmeyin. Bir çoğu insan site tasarımları, içerikleri ve reklamlar için ücret ödemektedirler. Bu teknikler hem itibarınızı kaybetmenize hem de emeğinizin ve paranızı çöpe atmanıza neden olabilir.

Site İçi Aşırı Optimizasyon

Anahtar Kelime Doldurma

Bu siyah şapka seo taktiği çok büyük bir üne sahip eski bir tekniktir. Google, anahtar kelime yoğunluğu yüksek olan sitelerin kullanıcıların aradıkları sonuç olmadığını fark edene kadar çok popüler bir teknik idi.

Anahtar kelimenizi sürekli olarak tekrarlamak doğal ve sağlıklı bir yöntem değildir. Özgün ve benzersiz hiç değildir. Google Panda Algoritması ile bu tarz içerikler üretiyorsanız; kötü kullanıcı deneyimi ve düşük kaliteli içerik olarak nitelendirilecek ve büyük bir ihtimalle cezalandırılacaksınız.

İçeriklerinizi karşınızda biri varmış ve sohbet ediyormuş gibi yazmanız arama sonuç sayfalarında (SERP) daha fazla değer görecektir. Bunu bir çoğumuz zaten biliyorduk değil mi? Peki neden uygulamıyorsunuz?

Sitenizi anahtar kelimeler ile doldurursanız siz ve siteniz acı çekeceksiniz. Bunu aklınızdan lütfen çıkarmayın.

Aşırı Optimize Edilmiş Alt Açıklamalar

Sitelerinizdeki resimlere teker teker alt açıklama yazmak bile çok çetrefilli bir iş gibi geliyorken, alt açıklamarınızı anahtar kelimeler ile doldurmak size de çok zor gelmiyor mu? Bu teknik gerçekten zordur. Sitenizde alt açıklamalar görüntülenmiyor olabilir. Fakat arama motorlarının bunu farketmeyeceği anlamına gelmiyor.

Arama motorları içeriklerinizin ulaşılabilir olmaları için görsel kullanmanız önerilmektedir. Sadece görsel kullanmanız yetmiyor bu görsellere alt açıklamalar ile resminizi tanımlayan bir açıklama girmelisiniz. Bu alt açıklamaları gereğinden fazla anahtar kelimeleri doldurarak kötüye kullanmayın.

Site İçi Bağlantı Metinleri

Sayfalarınızda anahtar kelimelerden aşırı site içi bağlantılar kullanmak aşırı optimize edilmiş bir sitenin işaretidir.

İçeriklerinizden sattığınız ürüne ve ya başka bir sayfanıza link verecek iseniz bunu anahtar kelimeleriniz üzerinden yapmak arama motorları için yapıldığının bir göstergesi. Profesyonel olarak bu iş içerisinde olanlar bunu kullanıcı için yapmamızı öneriyor. Önerilenleri yaptığımızda arama motorları bu içerikleri kullanıcılar için yazılmış anlamlı ve kullanıcıların aradığı içeriklere sahip benzersiz içerik olarak algılamaktadır.

Site içi bağlantılarınızda anahtar kelimeler kullanmanın google tarafından ceza ile size geri dönüş yapmasına neden olabilir.

Gereksiz Anahtar Kelimeler

Aşırı optimizasyonun göstergelerinden bir tanesi de bu seçenek yani alakasız anahtar kelimeler. Sıralamalarda yer almak için gereksiz anahtar kelime kullanımı ile trafik kazanmak siteniz için pek iyiye işaret değil neden mi? Beyaz şapka seo kılavuzu yazımda bahsettiğim kullanıcıların sitelerde aradıkları içeriklere ulaşıp ulaşamadıklarını algılayan bir algoritma olduğunu söylemiştim.

Örneğin siz sitenizde trafik çekmek için gereksiz ve alakasız anahtar kelimeler kullandınız. Kullanıcılar sitenize girdi ve aradıklarını bulamadıklarından hemen sitenizden ayrıldı. Bu da arama motorları tarafından farkedildiğinde siteniz arama motorları tarafından engellenebilir.

İnternet sektöründe çok fazla konu var. Ama siz kendi evinizin bahçesi dururken komşunuzun bahçesine atlamaya kalkarsanız komşunuzun köpeği ile sorun yaşayabilirsiniz. Gereksiz ve alakasız anahtar kelime kullanımı potansiyel müşteri, okuyucu kitlenizi de kaybetmenize neden olabilmektedir. Dürüstlük her koşulda kazanacaktır ve siz gereksiz anahtar kelime kullanarak dürüst olmuyorsunuz.

Görünmez Metin ve Bağlantılar

Web sitelerimizden elbet başka sitelere ve sayfalara bağlantı vereceğiz, görsel olarak hoşumuza gitmeyen metinler olacak. Fakat bu metinleri ve bağlantıları gizlemek farklı değerlendirilebilmektedir.

Bunu CSS kullanarak, arka plan ile yazı rengini aynı yaparak, yazı boyutunu 0 yaparak gizleyebilirsiniz fakat Google tüm gizleme yöntemlerini keşfetti. Şaşırmamış olabilirsiniz ama hala bu teknik çok fazla kullanılmaktadır.

Bu demek değildir ki sitemizdeki tüm görünmez metin ve bağlantılar kötüdür. Kesinlikle öyle bir durum söz konusu değil. Resimlerimizin açıklayıcı alt etiketleri, Java için komut dosyaları kod olarak kabul edilmektedir.

Aşırı Başlık Optimizasyonu

Bir içeriğinizi yayınlarken birden fazla H1 kullanmak SEO’da etkili olabilmek için çok sık başvurulan bir taktiktir. Fakat bu da siyah şapka taktikleri arasında yer almaktadır. Bunu kötüye kullanmak arama motorları tarafından hoş karşılanmamaktadır.

Sitenizde yalnızca gerektiğinde bir adet H1, H2 olmasına özen gösterin.

İçerik Hileleri

Kopya İçerik

Kopyalanan içerik, birden fazla sitede kullanılan ve ya başka bir siteden çalınan içerik türleri olarak nitelendirilir. Google arama sonuçlarında yenilenen içerikleri göstermek yerine orijinal ve özgün içerikleri kullanıcıya göstermeye özen gösteriyor. Yinelenen ve kopya içerikleri kullanıcılarına uygun görmediğini biliyoruz. Günümüzde kopya içerikleri yayınlamak sıralamadaki yerinizi çok çabuk kaybetmenize neden olacaktır.

Otomatik İçerik Oluşturma

Genel olarak botlar ile herhangi bir çaba harcanmadan, metin düzenlenmeden içerik yayınlama anlamına gelmektedir. Otomatik içerik oluşturma başlığı kullanma gereksinimi duydum. Genel olarak kullanıcı için herhangi bir amaç olmaksızın yazılmış, paragraf, hizlama gibi düzenlemeler yapılmamış içeriklerdir.

Kısa vadede çok cazip bir fikir gibi görülse de ve bu kirli işleri yapacak bir çok bot yazılımı olsa da haber sitesi, film ve dizi sitesi gibi bir site işletmiyor iseniz bu yol ile giderseniz arama motorları tarafından kara listeye alınabilirsiniz. Ayrıca içerikleri aldığınız site sahibinin telif haklarını ihlal ettiğiniz anlamına da gelmektedir.

Kaliteli ve özgün içerikler oluşturmak için ilham alacağınız bir çok araç internet dünyasında mevcut. Ayrıca içerik oluşturmak gerçekten çok keyif verici bir eylemdir.

Yemleme ve Dönüştürme

Bunu SEO uzmanları nasıl tabir eder inanın bilmiyorum ama benim için tabiri aynen başlıkta yazıyor. Bu yöntem çok kurnazca bir yöntem olsa da hem arama motorları tarafından hem de yasal olarak bir çok işlemle başınızı ağrıtabilirsiniz.

Bu yöntemle sıralamada yer alacak bir anahtar kelime ilgili bir içerik oluşturarak sıralamada yerini alması için çalışıyorsunuz. Ardından sıralamada istediğiniz noktaya geldiğinizde sayfa içeriğini başka bir içerik ve ya ürünler ile değiştirerek kullanıcılara tamamen farklı bir şey sunuyorsunuz. Geçmişte çok iyi işler çıkarmış olsa da günümüzde artık arama motorları tarafından çok çabuk farkedilebilmektedir.

Geçmişte bir çok firma yanıltıcı yemleme ve dönüştürme yöntemi ile reklam ve içerikler oluşturdukları için yasal süreçler ile boğuşmak zorunda kaldı. Büyük ikramiye size vurmadan önce bu tarz içerikleriniz var ise hemen onları düzeltin.

Makale Özgünleştirme / Makale Spinleme

Buna yeniden yazma ya da rewrite deniliyor. Arama motorları için içerik oluşturan makale yazarlarının çok sık başvurduğu bir yöntemdir ve hala günümüzde kullanan bir çok site vardır. Yayınlanan ve sıralamada yer alan bir içeriği eş anlamlı kelimeler ile bir kaç cümle değiştirerek hazırlanmaktadır.

Siyah şapka seo teknikleri arasında kabul edilir çünkü kullanıcıya herhangi bir değer ve ya ilgi çekici içerik sunmaz. Eğer yazılarınıza ekleme yapacaksanız bunu aynı yazı üzerinden güncelleme olarak ekleyebilirsiniz. Bu sıralamada daha iyi bir yere gelmenize yardımcı olacaktır. Makaleyi yeniden yazarak yeni bilgiler ekleyip paylaşmak çok akıllıca bir yöntem olmayacaktır.

Gizleme

Sitenizde iki adet içerikleri kullanmanın dürüst olmayan bir yoludur. Şöyle ki iki içeriğin biri arama motorları biri ise kullanıcılar için yazılmıştır. Gizlemek Google Penguin algoritması tarafından ihlal olarak görülmekte ve cezalandırılma riskiniz bulunmaktadır. Neden mi cezalandırılıyorsunuz? Çünkü gizlemek arama motoru algoritmasını kandırmak için kullanıldığına inanılıyor.

Kötü Amaçlı Yazılımlar

Sitenizdeki java uygulamaları, javascript, flash, video ve ses dosyalarınızı yürütmek ve görüntülemek için tarayıcı tarafından verilen izinleri kullanıcı bilgisayarlarındaki dosyalara erişmek için kullanıyorsanız sadece arama motorlarının yönergelerini değil yasalara göre de büyük bir suç işliyorsunuz demektir.

Oltalama Metinler

Oltalama metinler sadece sizlerin tıklamanız için yazılmış aldatıcı ve ilgi çekici metin ve ya başlıklardır. “…… Şok olacaksınız”, “İnanamayacaksınız ….” gibi başlıklar aldatıcı teknik olarak görülmektedir ve TO’nuzu düşürmektedir. Ayrıca uzun vadede siteniz için kötü bir itibar olacaktır.

Günümüzde sadece arama motorları değil sosyal medya siteleri de bu oltalama metinlerini engellemek için bir çok çalışma yapmaktadır.

Link Manipülasyonu

Web Halkaları Oluşturmak

Kategoriniz ile ilgili websitelerinden trafik almak ve sıralamanızı yükselmek için birden fazla site ile bir halka oluşturma tekniğidir. 1994 yılında geliştirilen bu taktik günümüzde oldukça zor bir hal almıştır. Fakat arama motorları tarafından siyah şapka seo kategorisinde değerlendiriliyor.

Misafir Yazılarınıza Dikkat Edin

Günümüzde bir çok site misafir yazarlardan yararlanıyor. Sizin sitenize içerik üreteceğini ve sadece bir adet link alıp alamayacağını soracaklardır. Genel olarak bir dofollow bir bağlantı olacaktır. Fakat misafir yazarlarınızın hangi siteye link çıktığını bilmeyebilirsiniz. Bu yüzden misafir yazar gönderilerinizi kendiniz yayınlamaya özen gösterin. Ayrıca misafir yazarınızın verdiği linkten sizin de siteniz ceza alabilir.

Bağlantı Çiftliği

Neden mi çiftlik inanın ben de bilmiyorum 🙂 Ama sizlere şöyle açıklayabilirim. Sitenize gelen bağlantıların sayısını arttırarak, birbirine bağlı web sitelerinin oluşturduğu bir topluluktur. Google bağlantı çiftliğini, bağlantı almak için spam yol olarak görmektedir. Çünkü siteler kullanıcıları için değil arama motorları için link değiş tokuşuna gidiyorlar. Günümüzde paravan bloglarlarda bir çok SEO hizmeti veren kişiler bu yöntemi hala kullanmaktadır.

Resim Kaynağı: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d9/Link_farm.svg/600px-Link_farm.svg.png

Bağlantı Kazanma ve Dönüştürme

Yemleme ve dönüştürme başlığını hatırladınız mı? Belirli bir içeriğiniz için bağlantı kazandığınızda o içeriğinizi değiştirmek olarak tanımlanabilir. Ne kadar özgün ve kaliteli içerik oluştursanız da bağlantı aldığınız içerik değişeceğinden dolayı arama motorları tarafından anlamsızca trafik almak istediğiniz anlaşılacaktır.

Sahte Yorumlar

Sahte yorumlar hem kullanıcıyı yanıltmaya hem de arama motorları tarafından desteklenmeyen bir durumdur. Arama sonuçlarında üst sıralarda yer almak için yorumların değerini hepimiz biliyoruz fakat sahte yorumlar ve sahte bağlantılar bu yöntemlerden artık işe yaramayan kısmındalar.

Bir çok fenomene, kitlesi olan müşterilerinize ücretsiz ürün göndererek reklamınızı yapmak ve link almanız çok doğal bir durum ama bunu aşırı derecede yaparsanız Google bunu sahte incelemeler olarak değerlendirebilir.

Yakın zamanda TripAdvisor olayını hepiniz duydunuz sanırım. İtalya’da sahte bir restoran profili oluşturulup çok sayıda sahte yorum aldığını ve şehrin en iyi restoranı olarak sıralandığını hatırlıyorsunuz değil mi? Sadece itibar kaybı değil sıralamadaki yerlerinizi de kaybedebilirsiniz.

Blog Yorumlarındaki Spam Siteler

Sitelerimiz wordpress tabanlı ise genellikle blog yorumlarımızın kısmında yazar adı, mail adresi ve websitesi varsayılan olarak gelmektedir. Farklı amaçtaki spam siteler sitenizden link alabilmek için anahtar kelimeleriniz, etkinlik alanlarınız uyuşmasa bile yorum yaparak bağlantı almak isteyebilirler. Aslında bunu günümüzde yarardan çok zararı dokunsa da günümüzde hala tercih edilen bir yöntemdir.

Sitenize bu tarz backlinkler almamanız gerekmektedir. Ayrıca sitenizdeki yazılarınızda bu tarz yorumlardan hemen kurtulmanız gerekmektedir. Aksi halde siz de bu sitelere bağlantı vermekten ceza alabilirsiniz.

Gölgeli Yönlendirmeler

301 yönlendirmesi aslında çok iyi bir uygulamadır. Orijinal sayfa değiştirilip taşındığında kullanıcı eski sayfadan yeni sayfaya yönlendirmek için kullanılır. Genelleme olacak bana kızmayın ve sakın yanlış anlamayın ama SEO hizmeti verenler, webmasterlar genel olarak her şeyin bir hilesini ve açığını bulmakta zorlanmadıklarından (galiba ben de buraya dahilim 🙂 ) bunu da kötü amaçlar için kullanmaya başlamışlardır.

Süresi dolan alan adlarını yeni siteye 301 ile yönlendirmek aslında ne beyaz şapka seo kategorisine giriyor ne de siyah şapka seo kategorisine. SEO’nun gri tonu olarak adlandırılıyor genel olarak fakat alan adı ile siteniz uyumlu değilse SEO’nun karanlık tarafına geçmişsiniz demektir.

Film sitelerinde film izlemek istediğinizde alakasız bir site yeni sekmede açılıyor değil mi? İşte bunlar da gölgeli yönlendirme olarak adlandırabilir.

Spam Footer Bağlantıları

Web sitenizin footer alanını gereksiz bağlantılar ile kalabalıklaştırmak sizlere çok sayıda doğal olmayan bağlantı sağlamaktadır. Bunu Google gibi arama motorları kullanıcıya kolaylık için değil arama sıralamasında üst sıralarda yer almak için yapıldığını farkında.

Ücretli Linkler

Link Satma

Sitelerinizde diğer sitelere link satıyor iseniz bu farkedilir ise web siteniz dizinden kaldırılabilir ya da şanlıysanız Google yönergelerini ihlal ettiğiniz için trafiğiniz yarıya indirilir. Dikkatli olun çok eski bir teknik ve söylenecek çok fazla şey yok.

Link Satın Alma

Backlink satın almanız ya da satmanız farketmez. İkisi de Google Yönergelerinde aynı kategoride değerlendiriliyor desek yeridir.

Amerikalı yazılım mühendisi, Google’ın eski web spam ekibinin başkanı Matt Cutts videolarını ve sosyal medya hesaplarını takip ederek bu konuda detaylı bilgilere erişebilirsiniz.

Dizin Listeleme Sitelerine Kayıt

Sitelerinize backlink almak için düşük kaliteli dizinlere kaydoluyor ve reklam satın alıyorsanız bu tarihi geçmiş bir uygulamadır.

Google’ın daha akıllı olmak ve kullanıcılarına değerli içerik sunmak için çalıştığını anlamalısınız.

Arama Motoru Sonuç Sayfası (SERP) Spamları

Bombolama

Bir sayfanın bağlantı sayısını ve kullanılan bağlantı metinlerinin yapay olarak arttırarak sayfaların sıralamasını etkileyen bir tekniktir. Bir sitenin yoğun ve alakasız arama terimleri için bağlantılar alarak arama sonuçlarında üst sıralarda yer alması için yapılan işlemlerdir.

Rich Snippet Spam

Google arama sonuçlarında kullanıcının daha çok ilgisini çekmek için yapılandırılmış verile olarak tanımlanabilir bir tabirdir.

Siz sitenizde alakasız rich snippet işaretlemeleri yapıyor ve aldatmaya yönelik teknikler izliyor iseniz Google amca tarafından cezalandırılma riskiniz çok yüksektir. Eğer sitenizde inceleme yapma politikanız yok ise ve snippet işaretlemeleri kullanıyorsanız bu spam olarak görülmektedir.

Aktif Olmayan Siteler

Mirror Site (Ayna Site)

Bir internet sitesinin tamamının ve ya belirli bir sayfasını farklı bir URL üzerinden sunma şeklidir.

Arama motorları tarafından sitenizden ve ya diğer kaynaklardan içerik kopyalamanın bir yolu olarak nitelendirilmektedir.

Private Blog Networks

Adından da anlaşılacağı üzere gizli olan blog ağlarıdır. Gizli olan adresler ya da içerikler değil blog sahipleridir. Ana sitenize link verdiğinizde bu blogların size ait olup olmadığının gizli kalması amacıyla açılmış farklı isim ve farklı adres bilgilerinin kullanıldığı durumdur.

Genel olarak süresi dolmuş ve otoriter alan adları kullanılarak oluşturulur. 2015 yılında en popüler dönemini yaşayan bu teknik günümüzde hala kullanılmakta ve işe yaramaktadır.

Yazım Hataları ile Kaçırma Yöntemi

Tanınmış ve otoriter markalara benzer görünmek için yazım hatalarına dayanırlar. Yaygın olarak yanlış yazım, fark edilmesi güç farklı bir dilde yazım, ülke uzantıları gibi kötüye kullanım olarak değerlendirilecek bir yöntemdir. Buradaki amaç markanın/sitenin şöhretinden yararlanmaktır.

Sadece Bağlantı için Oluşturulmuş Siteler

Bir site sadece bağlantı için oluşturulmuşsa bu doğal olmayan bir SEO tekniğidir. Anti SEO ile mücadele ediyor iseniz bu bağlantıları reddetme olanağına sahipsiniz.

Cybersquatting

Ticari bir yarar sağlamak amacıyla belirli bir markanın ve ya işletmenin benzer alan adlarını kullanmak için kayıt etme işlemi gibi tanımlanabilir. Halka açık bir alanı işgal etmek ve bu alanı pazarlamak olarak düşünülebilir.

Kötü Amaçlı Teknikler

Negatif SEO

Adından da anlaşılacağı gibi SEO etkilerini azaltmak, trafiği azaltmak ve görünürlüğü düşürmek amacıyla yapılan işlemlerdir. Bunu genel olarak başkaları yapmaktadır. Bunu isteyecek kim var? Genel olarak rakiplerinin ceza alması, sıralamalarda yer kaybetmesi için yapılmaktadır.

Kötü olan durum ise sizin kimi ateşe attığı hakkında en ufak bir bilginizin olmamasıdır.

Bildirimler

Bildirim gönderimi ve bloglar arasında iletişimi kolaylaştırmak amacıyla kullanıldı. Blog yazarının kendisinden ping ve bildirim almak isteyen kullanıcılarına gönderilen bir mesajdır. Sitenize kullanıcı çekmek ve onlara çok fazla bildirim göndermek bu özelliği yanlış kullandığınız anlamına gelmektedir. Ayrıca bir çok ziyaretçinizden de olumsuz geri bildirim alabilirsiniz.

Yönlendirilen Spam Trafik

Bir siteye sahte veriler ve metinler ile linkleme işlemidir. Genellikle trafik verilerini arttırmak dışında siteye zarar vermese de bazı durumlarda bu yaptığınız tüm emekleri boşa çıkartabilir.

“SEO yaparken amacımız bağlantılarımızın doğal görünmesini sağlamak değil, bağlantılarımızın doğal olmasıdır”

Matt Cutts

Beyaz şapka seo ve ya siyah şapka seo hangi işlemleri yapacağınız tamamen kendi tercihiniz. Siyah şapka seo kategorisine girecek işlemler yapacaksanız arama motorları tarafından ceza almayı, güvenilirliğinizi ve müşterilerinizi kaybedeceğinizi hatta yapacağınız işleme göre dava dosyanızın bile olabileceğini aklınızdan çıkarmayın.

Beyaz şapka SEO uygulayıcısı olursanız er ya geç siteniz ve siz hedefinize ulaşacaksınız. Siyah şapka seo nedir ve siyah şapka seo teknikleri konusunda sizlere detaylı bir yazı hazırlamaya çalıştım. Umarım aradığınız içeriğe ulaşmışsınızdır.

Bu gönderiyi paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir