WordPress 403 Forbidden Hatası ve Çözümü

WordPress 403 Forbidden Hatası ve Çözümü

WordPress sitenizde 403 Forbidden hatası mı alıyorsunuz? WordPress ile uğraşmaya yeni başlayanlar için oldukça can sıkıcı ve korkunç hatalardan birtanesidir. Bu makalede sizlere WordPress 403 Forbidden Hatası ve WordPress 403 Forbidden Çözümü için kolay ipuçlarını anlatacağım.

WordPress 403 Forbidden Hatası Nedir?

WordPress, web sitenizde bir hata ile karşılaşıldığında bunu kodlar ve bildirimler ile bizlere sunmaktadır. WordPress 403 Forbidden hatası, sunucu izinlerinin belirli bir sayfaya erişim izni vermediğinde ortaya çıkmaktadır. Bazen “No Index” etiketinin .htaccess dosyanız içerisinde yanlış kullanılması sonucu da bu hata ile karşılaşılabilmektedir.

WordPress 403 Forbidden Hatası Çözümü

Her zaman dile getirdiğim gibi herhangi bir işlem yapmadan önce web sitenizin tam bir yedeğini almanızı öneriyorum. Yedekleme eklentilerini ben kullanmadığım için üzerine pek düşmesem de siz kullanıyor iseniz son yedeklemenize erişip erişemediğinizi kontrol edebilirsiniz.

Eklentilerin Neden Olduğu 403 Forbidden Hatası Çözümü

Bu adımda yapmanız gereken tek şey tüm eklentileri devre dışı bırakmaktır. Bunu nasıl yapacağınızı WordPress Beyaz Sayfa Sorunu başlıklı makalede WordPress Eklentileri Devre Dışı Bırakma başlığı altında anlatmıştım.

Tüm eklentilerinizi devre dışı bıraktığınızda 403 Forbidden hatası çözümü için olmuş ise eklentilerinizden bir tanesinin buna sebep olduğu anlamına gelmektedir.

WordPress 403 Forbidden hatası alana kadar eklentilerinizi tek tek etkinleştirmelisiniz. Bu hatayı almanıza sebep olan eklentiyi bu şekilde bulabilirsiniz.

Yanlış Yapılandırılmış/Bozuk .htaccess Dosyasının Neden Olduğu 403 Forbidden Hatası Çözümü

WordPress 403 Forbidden hatasına genel olarak neden olan bozuk ve ya yanlış yapılandırılmış .htaccess dosyasıdır. WordPress ile bozuk bir .htaccess dosyasını onarmak oldukça kolay ve hızlı bir işlemdir.

Tek yapmanız gereken hosting yönetim paneliniz ya da FTP aracalığı ile .htaccess dosyanızın yedeğini bilgisayarınıza indirmek ve barındırma hizmetinizden silmek.

Bu işlem sonrası 403 Forbidden hatası almaz iseniz .htaccess dosyanızın bozuk ve ya yanlış yapılandırılmış olduğu anlamına gelir. Tekrardan .htaccess dosyası oluşturabilmek için WordPress Yönetim Paneli > Ayarlar > Kalıcı Bağlantılar sayfasına giderek hiç bir değişiklik yapmadan “Kaydet” butonuna basmanız yeterli olacaktır.

Dosya İzinlerinin Neden Olduğu 403 Forbidden Hatası Çözümü

Web sitenizde depolanan tüm klasör ve dosyalarınızın belirli izinleri vardır. Bu dosya izinleri, web sitenizdeki dosyalara ve klasörlere kimlerin erişebileceğini denetlemektedir.

Bu dosya izinlerindeki yapılan yanlışlıklar WordPress 403 Forbidden hatası almanıza neden olabilir. Yukarıdaki iki seçenek sizlere çözüm yoluna götürmez ise bu hatanın yanlış dosya izinlerinden kaynaklanması en olası nedendir.

Barındırma sağlayıcınız ile iletişime geçerek doğru dosya izinleri için web sitenizi kontrol etmesini isteyebilirsiniz. Bazı hosting firmaları bu konuda sizlere seve seve yardımcı olacaklardır. Eğer dosya izinlerini yeni başlayan biri olarak kendiniz değiştirmek isterseniz ciddi sorunlar ile karşılaşabilirsiniz.

Dosya izinlerini değiştirmek konusunda kendinize güvenmiyor iseniz mutlaka profesyonel WordPress hizmetleri satın almayı düşünün. Yine de kendiniz yapmak isterseniz dosya izinlerini nasıl kontrol edip değiştireceğinizi sizlere aşağıda açıklıyorum.

FTP kullanarak sitenizin kök dizinine gidin. Kök dizindeki klasörlere sağ tıklayarak Dosya İzinleri seçeneğini seçerek açılan kutuda dosya izinlerini görebilir ve değiştirebilirsiniz.

  • WordPress sitenizdeki tüm klasörlerin dosya izni 744 veya 755 olmalıdır.
  • WordPress sitenizdeki tüm dosyaların 644 veya 640 dosya iznine sahip olması gerekir.
  • Kök klasörünün dosya iznini 744 veya 755 olarak ayarlayabilirsiniz.
  • Alt dizinlere geri dön ’seçeneğinin yanındaki kutuyu ve‘ yalnızca dizinlere uygula ’seçeneğini işaretleyin.

Bu işlemleri tamaladığınızda alt dizinlere izinler ayarlanacaktır. Bu işlemi tüm dosyalarınız için tekrarlamanız gerekmektedir. Dosyalara bu işlemleri uygularken 644 ve ya 640 dosya izini kullanmanız gerekmektedir. Bu işlemde “Yalnızda dosyalara uygula” seçmeyi unutmayın.

WordPress web sitenize erişmeye çalışın. Tüm işlemleri doğru yaptığınız takdirde WordPress 403 Forbidden hatası çözümüne kavuşmuş olmalısınız.

Bu makale ile WordPress 403 Forbidden Hatası ve WordPress 403 Forbidden Hatası Çözümü için yeterli bilgiler verdiğini düşünüyorum.

Konu ile ilgili sorunlarınızı yorumlar kısmında iletebilir. Bu yazıyı sosyal medyada paylaşarak bana yardımcı olabilirsiniz.

Bu gönderiyi paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir