WordPress Hız ve Performans Rehberi
WordPress site hızlandırma ve wordpress performans rehberi yazımda sizlere siteleriniiz hızlandırma ve performans arttırmanız için ipuçları paylaşacağım.
WordPress sitenizi hızlandırmak mı istiyorsunuz? Hızlı yüklenen web sayfaları kullanıcı deneyimlerini geliştirdiğini, sayfa görüntülenmelerini arttırdığını ve arama motorları tarafından sevildiğini mutlaka duymuşsunuzdur. Sizler için bu yazımda wordpress site hızlandırma ile ilgili işinize yaracak en önemli ipuçlarını paylaşacağım.
Baştan belirtmeliyim bu yazı önbellek eklentileri, önbellek eklenti kurulumu ve önbellek ayarları ile wordpress sitenizi hızlandırın gibi bir yazı olmayacak. Bu yazıyı yazmaya karar verip iki üç gün taslak hazırlerken wordpress hız optimizasyonu ya da wordpress performans optimizasyonu olarak detaylı bir rehber olmasını planladım.
WordPress site hızlandırma ve ya wordpress performans optimizasyonuna başlamadan önce web sitemizin hızını yavaşlatan etkenleri ele almak doğru bir adım olacaktır.
WordPress Performans Hakkında
Bu başlık altında sizlere web sitelerimizin için hız neden önemli, web sitelerimizin hızını test etme, wordpress sitelerimizi yavaşlatan nedir ve hostingin wordpress site hızımıza etkisini ele alacağım.
WordPress Siteler için Hız Neden Önemli?
İnsanların ortalama dikkat sürelerinin gün geçtikçe düştüğünü biliyor muydunuz? 2000’li yıllarda ortalama 12 saniye olan dikkat süresi günümüzde 7-8 saniyelere kadar düşmüştür. Western Ontario Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırmada beynimize ne kadar uyaran verirsek beynimiz daha fazlasını istemektedir. Yani önceden video izlemek yeterliyken şimdi video izlerken mesajlaşmak ya da sosyal medyada gezinmek istememiz gibi. Ama uyaranların dikkat süremizi aşağıya çektiği de araştırmanın sonuçlarından bir tanesi. Peki bunun web geliştiriciler, site sahipleri ve ya pazarlamacılar için anlamı ne?
Web sitemizdeki içerikleri kullanıcılarımıza göstermek, içeriklerimizin onların aradığı içerik olduğuna ikna etmek, içeriklerimiz ile onları etkilemek için gereken zamanımız yıllar geçtikçe daha da azalıyor demek. Bir çok yerde okumuş olabilirsiniz ama bunu belirtmem gerekecek. Kullanıcıların büyük bir çoğunluğu yavaş açılan web sitelerin site ya da içerikler yüklenmeden terk etmektedirler. Bir çok büyük siteleri kapyan bir incelemede 1 saniyelik bir gecikme %7 kayıp ve daha az sayfa görüntülenmesine ayrıca müşteri memnuniyeti azalmasını sağlamaktadır.
Arama motorları sıralama kriterleri incelendiğinde yavaş web siteleri arama sonuçlarında aşağılara geçilmeye başlayalı uzun zaman oldu. Bu da daha az trafik, daha az müşteri ya da daha az hedef kitle anlamına gelmektedir.
Yukarıda web site hızının ne kadar önemli olduğunu umarım anlatabilmişimdir. Daha fazla müşteri, daha fazla abone, daha fazla trafik istiyor iseniz web sitenizin hızlı olması şarttır. Biz WordPress site hızlandırma konusunda olduğumuza göre WordPress sitemizi hızlandırmak zorundayız.
Hosting’in Önemi
Barındırma hizmetiniz wordpress sitenizin performans ve hızı konusunda önemli bir rol almaktadır. İyi bir hosting firması web sitenizin performans optimizasyonları için çeşitli önlemler alır ve özellikler sunar.
WordPress için optimize edilmiş bir barındırma hizmeti sitenizi korumak için çeşitli güvenlik optimizasyonları yapılmış, otomatik yedekleme, otomatik güncelleme ve daha gelişmiş seçenekleri sizlere sunmaktadır.
Tavsiye ettiğim hostingler
WordPress Site Hızımızı Kontrol Etme
Yeni başlayan kullanıcılar web sitelerinin hız konusunda iyi olduğunu düşünürler. Bunun nedenleri arasında yeni bir web sitesinin heyecanı, cache gibi etkenleri ekleyerek listeyi uzatabiliriz. Bunun bir hata olduğunu sizlere göstereceğim.
Günümüzde hemen hemen her internet kullanıcısı modern bir tarayıcı kullanmaktadır. Bu modern tarayıcılar sık ziyaret ettiğiniz web sitelerini önbellek olarak saklar ve sizler bu önbelleklerden sitenizi gösterebilmektedirler. Yani kendi sitenize girerken anında sayfa yüklemeleri ile karşılaşır ve sitenizin hızlı olduğu yanılgısına kapılabilirsiniz. Ama sitenizi ilk kez ziyaret edecek bir kullanıcı için aynı deneyim ve hız söz konusu olmayacaktır. Aslına bakarsanız sitenizin kullanıcı deneyimi ilden ile bile değişiklik gösterecektir.
Biz de wordpress sitemiz için çeşitli ücretsiz hız araçlarını kullanarak sitemizin hızı hakkında bir bilgi sahibi olabiliriz. Birazdan aşağıda sizlere sitelerinizin hızını ölçmeniz için ücretsiz hız test araçlarının linkini bırakacağım.
Sitenizin hızının ne olması gerektiğini biliyor musunuz? Yani hedeflemeniz gereken site açılış hızının ne olduğunu? İyi bir sayfa yükleme süresi 2 saniyenin altında olmalıdır. Tamam 2 saniye altında ideal bir yüklenme süresi ve siteniz 2 saniye altında yüklenme hızına sahip ama sitenizin hızı için iyileştirmeler yapmanız sitenize çeşitli katkılar sağlayabilmektedir.
WordPress Site Hızınızı Kontrol Etmeniz için Araçlar
- isitWP: https://www.isitwp.com/free-website-speed-test-tool-for-wordpress/
- Google PageSpeed ​​Insights: https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/,
- Pingdom: https://tools.pingdom.com/
- GTmetrix: https://gtmetrix.com/
- Webpagetest: https://www.webpagetest.org/
WordPress Sitenizi Yavaşlatan Etkenler
Yukarıdaki başlık altında verdiğim web sitenizin hızını kontrol ettiğinizde site hızınızı iyileştirmeniz için sizlere birden çok öeneriler karşınız çıkacaktır. Fakat yeni başlayan bir kullanıcı iseniz bir çok terim ve işlem anlaşılması zor ve kafa karışıtırıcı olabilmektedir.
Bir sorunun kaynağını bilmek, sorunu çözmeniz için daha akıllıca ve planlı olmanızı sağlar. Web sitenizin yavaş yüklenmesinin sebebini bilmek ve ya öğrenmek sitenizin performansını arttırmak için iş planı oluşturmanıza olanak sağlamaktadır.
- Hosting
Barındırma hizmetinizi düzgün yapılandırmadığınızda web sitenizin yüklenme süresi olumsuz etkilenebilmektedir. - WordPress Yapılandırması
WordPress siteniz önbelleğe alınmış veriler sunmuyor ise sunucunuza aşırı bir yük binmesi anlamına gelir. Bu da web sitenizin yavaşlamasına hatta bazı durumlarda sitenizin tamamen çökmesine neden olabilir. - Sayfalarınızın Boyutu
Optimize edilmemiş resimler, başka kaynaklardan çağırılan kodlar sayfalarınızın boyutunu ve açılma sürelerini olumsuz etkilemektedir. - Kötü Kodlanmış Eklenti ve ya Temalar
Kötü kodlanmış eklenti ve temalar web sitelerinizi önemli bir ölçüde yavaşlatabilmektedir. - Harici Komut Dosyaları
Yazı tipi yükleyiciler, reklam kodları, iframe kodları gibi harici komut dosyaları web sitelerinizin yüklenme süresi üzerinde büyük bir etkisi vardır.
WordPress sitelerimizi yavaşlatan etklenler hakkkında kısa bir bilgi sahibi oldunuz. Şimdi yazımıza devam ederek WordPress site hızlandırma ipuçlarına geçebiliriz.
Kodlama Olmadan Kolay Adımlarla WordPress Hızlandırma
WordPress sitenizde değişiklikle yapmanız bir wordpress uzmanı değil iseniz korkutucu bir işlem olarak görünmektedir ve dehşet verici bir düşüncedir. Bu başlık altında kodlama bilgisi olmadan kolay adımlar ile wordpress hızlandırma işlemine değineceğim. Worpdress sitenizi bir kaç fare hareketiyle hızlandırabileceksiniz.
WordPress Önbellek Eklentisi Yükleme
WordPress sitelerindeki sayfalarınız dinamik bir yapıdadır. Yani kullanıcı web sitenizi ziyaret ettiğinde sayflarınızın oluşturulduğu anlamına gelmektedir. WordPress sayfalarınızı oluşturmak için gerekli bilgileri veritabanında bulmak, bir araya getirip kullanıcılara göstermek için işlemler yapması demektir. Bu işlemler bir çok farklı işlemleri de beraberinde getirmektedir. Aynı anda birden çok kişi sitenizi ziyaret ettiğinde web sitenizi barındırdığınız sunucudaki işlem yükü artacaktır ve bu sitenizi yavaşlatmaktadır.
Bu nedenler göz önüne alındığında WordPress siteniz için bir önbellek eklentisi kullanmanız sitenizi 4 kata kadar daha da hızlı hale getirebilmektedir. Önbellek eklentileri sayfa oluşturma işleminden sonra sayfanın kopyasını oluşturur ve kullanıcılara önbelleğe alınan sürümünü gösterir.
Kullanacağınız cihaza göre yeri değişiklik gösterecek olsa da grafikte WordPress, PHP, Veritabanı, Sunucu, Tarayıcı ve Kullanıcı arasındaki ilişkiyi ve önbelleğin işlemdeki yerini görüyorsunuz.
Bu süreçte önbellek eklentisi kullanarak uzun işlem süreçlerini atlayabilirsiniz. Eğer iyi bir hosting sağlayıcınız var ise WordPress Hosting hizmetlerinde sizler için Cache eklenti önerileri olacaktır. Hatta bu önerilerini WordPress Hosting planları sayfalarında da dile getirebilmektedirler.
Cache eklentilerinin kurulumları zor değildir. Gözünü korkutacak bir şey yok. Ben de sizlere kullanacağınız bir kaç ücretli ve ücretsiz cache eklentisi önerisinde bulunacağım.
WordPress Cache Eklentileri
- WP Rocket ( Ücretli)
- WP Super Cache
- Litespeed Cache ( Tercihim)
İlerleyen süreçte WordPress Cache Eklenti Kurulumu ve Ayarları ile detaylı bir yazı eklemeyi düşünüyorum. Linkini buraya bırakırım.
Sitenizdeki Resimleri Optimize Etmek
Şüphesiz ki resim ve grafikler olmadan bu kadar etkileyici siteler olmazdı. Görüntü materyalleri sitelerimize içeriklerimize albeni katarken etkileşimi de arttırmaya yardımcı olmaktadır. Araştırmalarda renkli görsel kullanımlarının � oranında içerikleri okuma olasılığını arttırdığı sonucuna varmışlar.
Sitemizdeki resimler hız için optimize edilmemiş ise yardımdan çok sitemize zararı dokunmaktadır. Web sitelerindeki en yaygın hız sorunlarından bir tanesi aslında optimize edilmemiş görsellerdir.
Sitemize direk telefonumuzdan, kameramızdan ya da diğer kaynaklardan görüntüleri yüklemeden önce web için optimize etmenizi şiddetle önermekteyim. Çünkü orijinal hallerinde bu görüntü dosyaları oldukça büyük dosya boyutlarına sahip olabilmektedirler. Ama bu dosyalar web için düzenleme ve sıkıştırma işlemlerinden geçtikten sonra bu dosya boyutları 5 kata kadar azalmaktadır.
Hemen sizlere aşağıda çeşitli platformlar aracılığı ile optimize edilmiş ve edilmemiş görseller üzerine bir tablo paylaşmak istiyorum.
Photoshop Optimize Edilmiş JPEG – Yüksek Kalite | 35 KB |
TinyPNG Optimizesi | 58 KB |
JPEGMini.com Optimizesi | 70 KB |
Photoshop Optimize Edilmiş JPEG – En Yüksek Kalite | 94 KB |
Optimize Edilmemiş JPEG Görseli | 120 KB |
Photoshop Optimize Edilmiş PNG | 135 KB |
Optimize Edilmemiş PNG | 145 KB |
Yukarıdaki tabloyu incelediyseniz optimize edilmiş resimler sitenizin performansında büyük bir fark yaratabilmektedir. Siz de hızlı açılan bir site sahibi olmak istiyorsanız web sitenizdeki resimleri optimize ederek işe başlayabilirsiniz.
Eğer resim kalitesi sizler için ön plandaysa photoshop programından yararlanarak kaliteden ödün vermeden resimlerinizi optimize edebilirsiniz.
WordPress Hız Optimizasyonu için En İyi Öneriler(Basit)
WordPress sitenizde önbellek eklentisi ve resim optimizasyonu yaptıktan sonra sitenizin hızlı açıldığını kendiniz de farkedeceksiniz. Fakat web sitenizi mümkün olduğunca hızlı tutmak istiyorsanız aşağıda sizler için en iyi önerileri sıraladım. Bu başlık altındaki öneriler genel olarak teknik bilgi gerektirmemektedir. Ama bu önerileri uygulamanız sitenizin hızını arttırmada sizlere yardımcı olacaktır.
WordPress’i Güncel Tutun
WordPress sürekli güncellenmekte olan bir içerik yönetim sistemidir. Güncellemeler sadece yeni özellikleri sunmak için değil, belirlenen güvenlik açıklarını, hataları da gidermek için yayınlanmaktadır.
WordPress altyapınızı güncel tutmak bir çözüm olsa da tema ve eklentileriniz için de bir çok güncelleme gelebilmektedir. WordPress site sahibi olarak sitenizi, temalarınızı ve eklentilerinizi güncel tutmak sizlerin sorumluluğundadır. Sitenizi güncel tutmak güvenlik tehditlerine karşı koruma sağlarken, sitenizdeki yavaşlamalar için ufak da olsa katkı sağlayacaktır.
WordPress Arka Planınızı Optimize Edin
WordPress sitenizde zamanlanmış görevler olabilmektedir. Örneğin sitenizde yedekleme eklentisi, cron görevleri ve güncellemeleri kontrol etmek için arka planda belirli aralıklar ile çalışan işlemler vardır. WordPress güncelleme ve zamanlanmış yazılar için olan işlemlerin sitelerimize hız konusunda minimum ektisi vardır fakat yedekleme eklentisi, sitemize içerik çeken bir bot var ise bu işlemler için aynı şeyi söyleyemeyiz. Bot ve yedekleme eklentilerinizin sitenize en az trafik geldiği zaman aralıklarında çalışmalarını ayarlarından sağlayabilirisiniz. Google Analytics ve ya Yandex Metrica gibi araçları kullanarak sitenize en az trafik gelen zamanları öğrenebilirsiniz.
Yorumlarınızı Sayfalandırın
Blog yazarı iseniz ve yazılarınıza çok fazla yorum geliyor ise şanslısınız. Etkileşimli bir kitleniz var demektir. Çok fazla yorum almanızın olumsuz bir tarafı var. Bu da yorumların yüklenmesi site hızınızı olumsuz etkileyebilmektedir. Ama bunu için WordPress bizlere eklentisiz kendi altyapısında bir hizmet sunmaktadır.
WordPress Yönetim Paneli > Ayarlar > Tartışma sekmesine girdiğinizde
Her sayfada …. üst seviye yorum olacak şekilde ve varsayılan olarak Son/İlk sayfa gösterilecek şekilde yorumları sayfalara böl seçeneğini aktif ederek her sayfada gösterilecek yorum sayısını belirleyebilirsiniz.
CDN Kullanma
Daha önceki yazılarımda farklı illerdeki, coğrafyadaki kullanıcıların sitenizin yükleme sürelerinin değişebileceğini söylediğimi hatırlıyor musunuz? Bu Sunucunuzun konumunun site hızınızı etkileyebilmesinin nedenleridir.
İçerik dağıtım ağı kullanarak sitenizi ziyaret edenlere daha hızlı bir yüklenme süresi sağlayabilirsiniz. Diğer yazılarımdan CDN hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Video ve Ses Dosyalarını Kesinlikle WordPress’e Yüklemeyin
Ses ve video dosyalarınızı wordpress’e yükleyerek HTML oynatıcılar ile ziyaretçilerinize sunabilirsiniz. Fakat bunu yapmanızı kesinlikle tavsiye etmiyorum. Ses ve video dosyalarınızı youtube, dailymotion gibi video barındırma sitelerini kullanarak yapmanızı öneriyorum. Neden mi?
Ses ve video dosyalarını barındırmak ve oynatmak yüksek bant kullanacaktır. Genel olarak hosting şirketleri sözleşmelerinde bu durumdan bahsediyor olsalar da planınınız sınırsız bile olsa ilerleyen dönemlerde sorunlar yaşabilirsiniz. Video ve ses dosyaları dosya boyutu olarak fazla yer kaplamaktadırlar. Bu da barındırma için daha fazla alan ve maddiyat demektir. Ayrıca yedekleme işlemlerini sürelerini ve yedekten geri yükleme sürelerinizi oldukça arttırmaktadır.
Peki bunun yerine ne yapabiliriz mi diyorsunuz. Çözüm oldukça basit Youtube, Vimeo, DailyMotion, SoundCloud, Blubrry gibi bir çok ses ve video barındırma hizmeti veren siteler mevcut. Bırakın işin zor kısmı ile onlar ilgilensin. Siz yükleme işleminden sonra iframe kodları ile ya da WordPressin video ve ses gömme özelliği ile sitenizde aynı video ve ses dosyalarınızı kullanabilirsiniz. Üstelik site hızınızı da olumsuz etkilemeden.
Temanızı Hız için Optimize Edin ya da Hız İçin Optimize Edilmiş Tema Satın Alın
Siteniz için tema seçerken sadece görünümü ile ilgileniyorsunuz değil mi? Yeni başlayan bir çok kişi görünüme daha çok önem vermektedir. Fakat bir çok güzel görünüme sahip etkileyici tasarım aslında kötü kodlanmış ve yavaş tasarımlardır.
Gösterişli animasyonlar, etkileyici efektler ile donatılmış yavaş bir site mi kullanmak istersiniz yoksa sade, işlevsel ve oldukça hızlı açılan bir site mi? Gösterişli efektleri, animasyonları sade temalarınıza eklentiler yardımıyla ekleyebileceğinizi biliyor musunuz?
Themeforest, Themeify gibi premium wordpress tema ve eklenti mağazaları sizler için iyi kodlanmış ve hız için optimize edilebilir ve ya hız için optimize edilmiş temalar sunmaya özen göstermektedirler.
Hızlı Eklentiler Kullanın
Sadece hız için optimize edilmiş temalar kullanmanız yetmez. Sitenizde kullandığınız eklentilerin daha hızlı çalışan alternatifleri olabilir.
Bazen sitenizin ihtiyacı olan eklentiler sitenize özellik kazandırsa da kötü kodlanması ve sunucunuza çok fazla yük bindirmesi ile sitenizde yavaş sayfa yüklenmesine ve yavaşlamaya sebep olabilir. Kullanım kolaylığı, kullanıcı deneyimlerinin yanı sıra internet üzerinden araştırmalar yaparak performans ve hız karşılaştırmalarına ulaşarak bilgi edinebilir ve eklentilerinizi değiştirebilirsiniz. Öneriler ile uğraşmak sizlere göre değil ise eklentileri kurmadan önce ve kurduktan sonra sitenizde hız testleri yaparak kendi kararınızı verebilirsiniz.
WordPress Hız Optimizasyonu için En İyi Öneriler( Gelişmiş)
Yukarıda bir kaç başlık ile basit ama uyguladığınız zaman wordpress sitenizin hızını oldukça arttıracak önerilerde bulundum. Ben bir çok projede sadece yukarıdaki işlemleri yaparak hız testlerinden 80+ değerlendirmeler alabiliyorum. Eminim siz de doğru uyguladığınızda sitenizdeki hızlanmayı görecek ve değerlendirme sonuçlarından memnun olacaksınız.
Fakat hızlı olanın kazandığı dönemdeyiz öyle değil mi? Günümüzde alışveriş yaparken bile kargo firmasının hızlı olanını tercih etmeye özen gösteriyoruz, müşteri hizmetlerine en kolay ulaşabildiğimiz hizmetleri kullanıyoruz. Telefonumuzu ve GSM operatörümüzü bile stabil,fiyat ve hız faktörlerine göre seçiyoruz. Yani bir şeyi değerlendirirken sürekli hız faktörü değerlendirme başlıkları arasında yer alıyor. Peki sitemiz neden daha hızlı olmasın? Bir milisaniye bile bizler için olumlu etki yaratacaktır. İşte bu başlık altında sizlere teknik bilgiler ile daha hızlı sitelere sahip olmanız için önerilerde bulunacağım. Temel PHP bilgisi ve biraz teknik bilginizin olması burada işinize yarayacaktır.
Harici HTTP/HTTPS İsteklerini Azaltın
Bir çok wordpress teması ve eklentisi harici kaynaklardan komut satırı, css ve js dosyaları, bazen resim gibi kaynaklar çağırmaktadır. Bu dosyalar mümkün olduğunca hızlı yüklenmeleri için optimize edilmiştir. Bu dosyaları kendi web sitenizde barındırarak daha yüklenme sürenizi belki uzatabilirsiniz. Ama tabi bu dosyaları oldukça minimum seviyede sitemizde kullanırsak bu dediklerim geçerlidir.
Eklentileriniz ve ya temalarınız bu isteklerden çok sayıda yapıyor ise bu sunucunuzda bir yük oluşmasına ve sitenizin yavaşlamasına neden olacaktır.
Harici kaynaklardan çağırılan CSS ve JS dosyalarını birleştiip, sıkıştırma işlemlerini yaparak bu istekleri azaltabilirsiniz.
Veritabanı Sorgu ve Çağrılarını Azaltın
Günümüzde kötü kodlanmış bir çok wordpress teması mevcut. Bu temalar wordpress standartlarını hiçe sayarak direk olarak veritabanından sorgu ve veri çağrısı yapmaktadır. Bu işlem çok fazla iş yükü anlamına gelmekle birlikte sitenizi yavaşlatan ana etkenlerden bir tanesi olabilir. Php ve WordPress şablonları hakkında bilgi gerektirdiği için bu seçeneği WordPress Eğitimleri adı altında anlatmaya karar verdim.
Veritabanınızı Optimize Etmek
WordPress sitenizi belirli bir süre kullandıkttan sonra veritabanınızda gereğinden fazla bilgi bulunacaktır. Silinen yazı ve sayfalar, düzeltmeler, kullanılmaya etiketler vb gibi bir çok bilgi veritabanınızda hala saklanıyor olacaktır. Daha hızlı bir wordpress sitesi için bu gereksiz bilgilerden kurtulmak için veritabanımızı optimize etmemiz gerekmektedir. WordPress’te sayfalarınızı düzenlediğinizde eski sürüm bilgilerini sakladığını biliyor musunuz? Bir çok tema üreticisi yanlış bir şey yapılmasını ve veri kaybının önüne geçmek için bu özelliği kullanmaktadır. Örneğin anasayfanızı 50 kere düzenlediğinizi varsayarsak 50 farklı bilginin saklandığını biliyor muydunuz?
WP-Sweep gibi bir çok eklenti ile veritabanınızı optimize edebilirsiniz. Bu eklenti ile tek bir tıklama ile veritabanınızı optimize edebilir ve wordpress hız optimizasyonu ve performans optimizasyonu için etkili bir adım atmış olursunuz.
Veritabanı optimize etmek için WP-Sweep eklentisini düzenli olarak kullanırsanız bu sürümler her optimize ettiğinizde silinecektir. Fakat eğer eklenti kullanmayacaksanız yazılarınız için saklanacak sürüm sayısını azaltmak sizlerin elinde. Aşağıda vereceğim kodu wp-config.php dosyanıza yapıştırır iseniz son 3 düzeltme işlemini kaydedecektir.
define( 'WP_POST_REVISIONS', 3 );
Görsel İçerik Hırsızlığı Engelleme
WordPress site hızlandırma ile görsel içerik hırsızlığı arasında bağlantı kuramadınız mı? Şimdi okuyacaklarınızdan sonra fikriniz dğeişecek.
Sitenizde blog yazılarınızda kaliteli görsel içerikler oluşturuyor ya da kaliteli özgün görsel içerikler paylaşıyorsanız sizlere üzücü bir gerçek olarak er ya da geç içeriklerinizin çalınması olacağını söylemek isterim. Yukarıda nasıl video ve ses dosyalarını başka hizmetler üzerinden kullanarak sitemizdeki yükü hafifletecceğimizi anlattıysam bazı siteler de direk sizin sitenizdeki görselleri kendi sitelerinde link vererek kullanmaktadır. Bunun sitemize ne zararı olabilir diyebilirsiniz. Fakat onların sizin sitenizdeki görsel urlsini kullanması sizin sunucunuzda trafik oluşturmaktadır. Yani onların kullandığı görselin olduğu sayfaya biri girdiğinde aynı zamanda sizin sunucunuzdaki görsele de ulaşması anlamına gelmektedir. Bu da sitenize ziyaretçi gelmeden sizin trafik verilerinizi doldurması olarak bizlere geri dönüş yapmaktadır.
WordPress sitenizden verilen url ile alınmasını istemiyor iseniz.htaccess kodlarına aşağıdaki kodları ekleyebilirsiniz.
#Hotlinking ve Leaching işlevini devre dışı bırakma
RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^$
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http(s)?://(www\.)?www.fatihgirgic.com.tr [NC]
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http(s)?://(www\.)?google.com [NC]
RewriteRule \.(jpg|jpeg|png|gif)$ – [NC,F,L]
Ayrıca bir çok sitenin sizden verileri bot ile çektiğini ve yayınladığını düşünüyorsanız bunun için de rss servislerini kapatabilir, bot ile içerik çekilmemesi için gerekli önlemleri almak için bir uzmana başvurabilirsiniz.
Lazy Loading Kullanın (Tembel Yükleme)
Blog yayınlarınızda çok fazla resim, video gibi içeriklere yer veriyorsanız sitenizde Lazy Loading’den yararlanabilirsiniz. Ne işe mi yarayacak? Sayfanızdaki tüm resim ve içerikleri tek bir seferde yüklemek yerine görüntülenen ekrandaki resim ve videoları yükleyerek yüklenme hızınıza olumlu bir etki yaratacaktır.
Yani kullanıcı sayfanızda gezindikçe ekranında gördüğü görsel içeriklerin yüklenmesini sağlayabilirsiniz. Hatta biraz daha ileriye giderek yazılarınızdaki yorumları bile bu özellikten yararlanarak yükleyetebilirsiniz.
İframe, görüntü dosyaları ve videolar için Lazy Load by WP Rocket eklentisini kullanabilirsiniz.
En Son PHP Sürümünü Kullanın
Tüm iyi olarak adlandırılan hosting şirketleri sunucularında kararlı olan PHP sürümünü kullanırlar. Ama sizin hostinginizde eski ya da yeni bir PHP sürümünü çalıştırmanız mümkündür. Hosting şirketinizin Destek ve ya Blog adresinde arama yaparsanız varsayılan PHP sürümünüzü nasıl değiştireceğiniz konusunda sizlere bir anlatım ile karşılaşacaksınızdır.
PHP 7 sürümü bir önceki versiyona göre 2 kat daha hızlıdır. Peki siz neden güncel PHP sürümünün hızından yararlanmıyorsunuz?
WordPress Hız Optimizasyonu İşini Uzmanına Bırakabilirsiniz
WordPress hız optimizasyonu ya da wordpress site hızlandırma için yapmanız gereken adımlara kısaca değindim. Bu önerilerimi denemeden önce ve her öneriyi denedikten sonra sitenize test yaparak gelişmeleri kendi gözlerinizle görün. Bu öneriler ile çok daha hızlı bir wordpress sitesine sahip olacağınızı unutmayın. Eğer ben bu işleri yapamam, yapacak vaktim yok ya da işi uzmanı yapsın diye düşünüyorsanız. WordPress Hizmetleri sayfasının altındaki WordPress Destek Hizmeti seçeneğim tam sizlere göre.
Bir cevap yazın