FatihGirgiç

WordPress Nasıl Kurulur?

WordPress Nedir? WordPress Nerelerde Kullanılır?

WordPress, MySQL ve Php kullanarak yazılmış içerik yönetim sistemi olarak adlandırılmaktadır. WordPress M. Mullenweb tarafından oluşturulmuştur. GPL lisansına sahiptir ve kullanıcılarında zaman içerisinde gösterdiği ilgi ve kendine has bir ekosistem haline gelmiştir. Günümüzde bir çok site alt yapı olarak wordpressi kullanmaktadır. WordPress sürekli güncellenen esnek ve güvenli bir alt yapıya sahiptir.

WordPress nerelerde kullanılır diye soracak olursanız ilk başlarda blog olarak tasarlanmış olsa da esnek yapısı ve düzenlemeye açık kodlarıyla blog, e-ticaret, kurumsal sitelerin oluşturulmasında kullanılabilirmektedir.Teoride wordpress ile her türden site ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Kullanım alanı olarak oldukça geniştir.

WordPress dünya çapında internet siteleri için alt yapıda en çok tercih edilen en popüler platformlardan bir tanesidir. WordPress kendi ekosistemini oluşturmuş bir platformdur ve bunun en büyük katkısı kurulum ve kullanım kolaylığıdır. Günümüzde bir çok hosting hizmeti veren firma bir kaç tıklama ve klavye tuşlarına basarak wordpress kurulumu yapabilen yazılımlar sunmaktadır. Genel olarak wordpress kurulum işlemi 3 dk süreyi geçmemektedir.Sizler için wordpress nasıl kurulur sorunuz için 2 farklı yolu anlatacağım. En kolay ve hiç bir şey bilmediğinizi varsayarak anlatıyorum.

Öncelikle bize gerekli olan şeyler  alan adı ve host…

Host, sitemizin sürekli olarak online kalmasını sağlayan server olarak adlandırılır. Domain yani alan adı da sitenizin adresidir. Sizler için host önermemeye gayret gösteriyorum fakat veridyen ve akwebhostingi ile çalıştığımı da bildireyim. İki firmadan da oldukça memnunum. Alan adlarımı da ekstra bir durum olmadığı sürece genellikle godaddy kullanıyorum.,

WordPress Kurulumu

1- cPanel Üzerinden WordPress Kurulumu

WordPress kurulumu resimli anlatıma geçmeden hemen önce en basit yollardan başlayalım istedim. Bunun için satın aldığınız host yönetim panelinden cPanel gerekmektedir. cPanel üzerinde Softaculous ile bir çok site için altyapıyı kurma imkanınız vardır ama bu yazımızın konusu wordpress olduğu için wordpress kurulumunu anlatıyoruz. Diğer scriptler de aynı şekilde kuruluma sahip ve oldukça basite indirgenmiştir. Alt kısımda wordpress nasıl kurulur resimli anlatıma ulaşabilirsiniz.

Öncelikle cPanel üzerine giriş yaptınız ve ilk defa giriş yapıyorsanız oldukça karışık gelebilmektedir. Ama endişe etmenizi gerektiricek bir durum yok. Aşağıya doğru indiğinizde yandaki görselde verdiğim kırmızı kutucuklarla işaretlediğim yerleri göreceksiniz. Herhangi birine tıklayarak devam edicez ikisi de aynı panele bağlanacak sonuç olarak.

Buraya kadar adım adım ilerleyecek olursak satın almış olduğunuz hostun müşteri panelinden cPanelinize giriş yapıyorsunuz.

Ardından [vurgula renk=”kırmızı”]Softaculous Apps İnstaller [/vurgula] seçeneğine tıklayarak scriptlerin olduğu sayfadan wordpress seçip kurulum alanına girmiş oluyoruz.

Ardından karşımıza bu şekilde bir panel çıkacak hem sol üstte hem de aşağıda “install” ve “install now” seçeneklerini göreceksiniz. İkisi de aynı işlevi görüyor. Seçiminizi yaptıktan sonra karşınıza çıkan ekran buna benzeyecektir hatta aynısı olacaktır.

Kurulum için sizden protokol seçmenizi isteyecek burayı isteğinize göre seçebilirsiniz. Eğer host sağlayıcınız ücretsiz ssl desteği veriyorsa https:// ve https:// protokollerini seçebilirsiniz. Eğer ücretsiz ssl desteği sağlamıyor ise http:// ve ya http://www. prokollerini seçmeniz gerekmektedir. Akwebhostingi ve Veridyen firmaları ücretsiz ssl desteği vermektedirler.

İn Directory kısmını alan adı yazıldığında direk girilmesini istiyorsanız direk kurulumu boş bırakarak yazmalısınız. Resimde gerekli açıklamayı yapmaya özen gösterdim.

Ardından Site Başklığınız ve Sitenizin Açıklaması yazdığım yerleri isteğinize göre doldurabilirsiniz.  Ben kurulumu yaparken Fatih Girgiç olarak Site başlığını kullandım. Siz isteklerinize göre doldurabilirsiniz. Site açıklamasına da wordpress ve opencart sorunları üzerine yazıp geçtim. Burası size özel bir alandır.

Enable Multisite seçeneğini birden çok siteniz var ve hepsini tek bir panelden yönetmek isterseniz seçmelisiniz. Aksi halde ve bir site için kurulum yapıyorsanız bu kısmı boş bırakınız.

Kullanıcı adı ve şifre belirleme işlemi bir üyelik açar gibi düşünün ve şifrenizin güvenilir olduğundan emin olun. Genellikle wordpress kullanıcıları admin olarak kullanıcı adı şifre olarak da kendilerine özgü bir şifre yaparlar. Siz lütfen kendinize özel bir kullanıcı adı ayarlayın. Örneğin ben root yapmayı tercih ediyorum.

E-mail adresine de herhangi bir gmail, hotmail hesabınızı verebilirsiniz. Ama aktif olarak kullandığınız bir mail adresini vermenizde fayda olacaktır.

Ardında Dil Seçeneklerini göreceksiniz. Dil seçeneklerinden istediğinizi seçebilirsiniz. Ama ingilizce içerikli bir site kurucaksanız Türkçe seçmeniz size fayda sağlamayacaktır. İlerleyen dönemlerde wordpress admin panelinizden değiştirebilirsiniz.

Limit Login Attempts seçeneği sizin ve siteniz için güvenlik önlemidir.Wordpress admin paneline giriş yaparken 3 kere şifre ve ya kullanıcı adını yanlış girdiğinizde belirli bir süreliğine admin paneline girişinizi engelleyen bir eklenti yüklemektedir. Boş bırakabilirsiniz.

Database name ve table prefix kısımlarında database name yani veritabanı adıdır. İstediğiniz adı vermekte özgürsünüz fakat kişisel önerim varsayılan değerlerde bırakmanız yönündedir. Table Prefik kısmını istediğiniz gibi değiştirmekte özgürsünüz fakat sonunda _ olduğundan emin olmalısınız. Ben kurulumlarımda genel olarak aynı bırakıyorum çünkü her kurulumda kendine özgü bir algoritma ile değiştirmektedir.

Tema seçimi kısmında herhangi bir tema seçmeden direk geri kalan ayarları görseldeki gibi bırakıp sayfanın en altındaki “install” çubuğuna tıklıyoruz. Böylelikle wordpress kurulumu nasıl yapılır sorunuza ilk yoldan cevabımızı vermiş oluyoruz. Böyle bir ekran karşınıza gelecek ve biraz beklemeniz gerekecek. Biraz dediysem maximum süre 5 dakikadır.

Ardından Adminstrative Url bağlantısına tıklayarak belirlediğimiz kullanıcı adı ve şifre ile giriş yapabilirsiniz.

2-FTP Üzerinden ve ya cPanel Dosya Yöneticisi ile WordPress Kurulumu

Sunucumuzdan cPanele giriş yapmamız gerekmektedir. Databese ya da Veritabanları sekmesinden MySQL Databases Wizard ya MySQL Veritabanı Sihirbazları seçeneğine tıklıyoruz. Daha uzun yol olarak MySQL ® Databases kısmından veri tabanı oluşturup bu oluşturduğunuz veri tabanı için kullanıcı oluşturabilirsiniz fakat bu seçenekle hepsini tek bir seferde hızlıca halledebiliriz.

 

Create a Database diye bir seçenek gelecek karşımıza buraya veri tabanı için bir isim vereceğiz. Vereceğiniz ismi unutmamanızda fayda var.

Veri Tabanı için isim verip next step dedikten sonra aşağıdaki görsel gibi bir ekran gelecektir. Bu ekrandan kullanıcı adı ve şifrelerimizi oluşturalım. Şifrenizi unutmayacağınız bir şey yapmanızı öneriyorum. Gerekirse kullanıcı adı ve şifrenizi not alın.

Kullanıcı adımızı ve şifremizi de oluşturup Create User dediğimizde geriye ayrıcalık atama işlemi kaldı. Tüm ayrıcalıkları vermemiz gerekiyor. Aşağıdaki görselde kırmızı ile işaretlediğim yerdeki durumu tiklemeniz yeterli olacaktır.

Veritabanı, veri tabanı kullanıcı adı ve şifremizi oluşturup tüm ayrıcalıkları verdiğimize göre wordpress kurulumu için gerekli ön hazırlıklarımızı tamamladık demektir.

Artık WordPress dosyalarını indirmenin vakti geldi diyebiliriz. WordPress dosyalarını [vurgula renk=”sarı”]tr.wordpress.org[/vurgula] adresinden indirebilirsiniz. Son versiyonu kurmanızda her zaman fayda vardır. İndirdiğimiz dosya zip formatında olacaktır. Plesk panelde işlem yapacağımız klasör  httpdocs, cPanel kullanıyorsanız public_html ve ya www klasörüdür. Şimdi cPanel üzerinden Dosya Yöneticisi sekmesine tıklayarak yeni pencerede açılan sunucu ana dizinimize gidiyoruz.

Karşımıza üstteki gibi ekran gelecektir. WordPress Kurulumu için kullanacağımız klasör [vurgula renk=”kırmızı”]public_html[/vurgula] olacak. Public_html klasörüne çift tıklayarak içerisine giriyoruz ve karşımıza çıkan boş bir klasör olacaktır. Aşağıdaki görsellerde belirttiğim gibi işlemlerimize devam edeceğiz.

Sizde Sağ taraf boş olacaktır. Yukarıdaki Upload klasörüne tıklayarak indirdiğimiz wordpress kurulumu için gerekli .zip uzantılı dosyamızı seçiyoruz ve upload işlemini başlatıyoruz. Aşağıdaki görseldeki gibi bir alanla karşılacağız ve beklememiz gerekecektir.

0’e geldiğinde sakın geriye dönmeyin mavi olan durum çubuğunun yeşil olması gerekmektedir. Buna dikkat etmelisiniz. Ortalama sunucunun hızına dayalı olarak bir kaç dakika sürmektedir bu yükleme işlemimiz. Sabırlı olup wordpress kurulumu işlemlerimizi tamamlamadan önceki son adımlarımıza yaklaşıyoruz. Dosyamız yüklendikten sonra ise aşağıda verdiğim görsellerdeki adımları uygulayacağız.

Zipli dosyamızı extract diyerek dosyalarımızı klasör şeklinde dışarıya çıkartıyoruz. Bu çıkarma işlemi kısa sürede bitecektir. Ardından dosyaları görüntülediğimiz tablada Yeniden Yükle ve ya Reload seçeneğine tıklayarak wordpress klasörümüzü çıkartmış olduğunu görüyoruz. Bu wordpress klasörü içerisine giriyoruz ve tüm dosyaları seçiyoruz.

Klasör içerisinde tüm dosyaları seçtikten sonra ise üst görseldeki move sekmesine tıklayıp aşağıdaki dosya yoluna dosyalarımızı taşıması komutunu veriyoruz.

/public_html/ şeklinde dosya yolumuzu seçtikten sonra move files seçeneğine tıklıyoruz ve işlemlerimiz buraya kadar tamamlanmış oluyor. Dosya yöneticisinden wordpress klasörünü silebilirsniz. public_html içerisinde gerekli dosyalarımız artık var. Artık cPanelinizden çıkabilirsiniz. Sıra geldi WordPress Kurulum Konfigürasyonunu tamamlamaya. Hemen Altta Ftp ile WordPress Kurulum dosyalarını sunucumuza yükleme işlemini anlattıktan sonra kurulum adımlarını tamamlamaya geçeceğim.

Ftp İle WordPress Kurulum Dosyalarını Sunucuya Yükleme

İndirdiğimiz dosyalar .zip olarak sıkıştırılmış bir durumdadir. Bu durumda sunucumuza atarsak kurulumu gerçekleştiremeyiz.

Bu amaçla dosyayı sıkıştırma uygulaması ile açıp içindeki dosyayı dışarı almamız gerekiyor. Bunu WinRAR uygulaması ile yapıyoruz. “zip”li dosyayı açıp içindeki “WordPress” klasörünü sürükle bırak tekniği ile masaüstüne çıkarıyoruz. Çıkarma prosedürünin zamanı bilgisayarınızın hızına bağlı olarak değişebilir.


Ve FileZilla uygulamasını açıp, site serverımıza bağlanıyoruz. ( Eğer FTP sunucu bilgilerinizi bilmiyorsanız, host şirketiniz ile iletişime geçip öğrenebilirsini.z )

Masaüstüne çıkardığımız “WordPress” klasörünü açıyoruz. “Ctrl+A” kombinasyonunu kullanarak “WordPress” klasörü ortamında tespit edilen dosyaların bütününü seçiyoruz.

Tut sürükle tekniği ile sunucumuzdaki ana endeksimiz olan “public_html” ya da “www” klasörü içerisine sürükleyip bırakıyoruz. (Eğer Plesk Panel tüketiyorsanız ana endeks “httpdocs” klasörüdür. )


WordPress klasöründeki bütün dosyaları aktardığınıza emin olun. İşlem zamanı bağlantı hızınıza göre değişebilir. Dosyalar aktarılırken zırt pırt ikaz ekranı çıkabilir. Bu ekranda “Hedef dosya esasen var, lütfen bir prosedür seçin. “ yazar. Burada hiç bir şeye dokunmadan “Tamam” deyip geçin. Önemli bir şey değil.

Önemli:Eğer WordPress klasörünü açmadan direk sunucuya atarsanız, sitenizin adresi www.siteismi.com/Wordpress şeklinde olur. Siteniz buraya kurulmuş olur. Direkt aldığınız domain adresi üstüne kurmak istiyorsanız, WordPress klasörü içindeki dosyaları atmanız gerekmekte.

WordPress kurulum dosyalarını sunucuya transfer prosedürü bu kadar. Bundan sonra kuruluma geçeceğiz.

WordPress Kurulumu İçin Son Adımlar

Tarayıcımızı açıp alan adınızı yazıp entera basmanız gerekiyor. Yani siteadı.com ya da www.siteadı.com şekinde yazıp entera basıyoruz.

Böyle bir ekran karşınıza gelmesi gerekmektedir. Eğer gelmiyor ise www.siteismi.com/wp-admin/setup-config.php urlsini tarayıcınıza yazarak deneyin. Bu işlemden sonra dahi yukarıdaki ekranla karşılaşmadıysanız wordpress kurulumu için gerekli işlemlerin birisinde bir hata yapmış olabilirsiniz.

Başlayalım butonuna tıklayarak son aşamalarımızı tamamlayalım.

Veritabanı ismi yukarıdaki işlemlerde oluşturduğumuz veritabanı ismi olarak giricez.

Kullanıcı adı da veritabanı için oluşturduğumuz kullanıcı adını giricez ve parola kısmına da kullanıcı adımızın parolasını gireceğiz.

Veritabanı sunucunuz genellikle localhosttur. Ama hatayla karşılaşırsanız hosting firmanız ile görüşüp bilgi alabilirsiniz.

Tablo ön eki değiştirebilirsiniz ve ya böyle bırakabilirsiniz. Ama tablo ön ekini sonradan değiştirmeniz çok uzun ve karmaşık işlemlerle gerçekleşmektedir. Bazı müşterilerim bunu “my_” şeklinde değiştiriyorlar. Siz de değiştirebilir ve ya olduğu gibi bırakabilirsiniz.Tüm bu işlemleri tamamladıktan sonra “Gönder” butonuna basıyoruz.

Gönder butonuna bastıktan sonra herhangi bir yazım yanlışı yapmadıysak “İşte bu! Yüklemenin bu aşamasını başarıyla tamamladın. WordPress bundan sonra veritabanı ile iletişim kurabilir. Eğer hazırsanız başlayalım…” yazılı bir ekran sizi karşılayacak ve altındaki “Kurulum  Yap” butonuna tıklıyarak son adıma geçiyoruz.

Site ismini ve site yöneticinin kullanıcı adı ve şifresini belirliyoruz. Tavsiyemi tekrardan dile getirmek istiyorum kullanıcı adınızı admin yapmazsanız güvenlik için küçük bir önlem almış olursunuz.

Tüm bilgilerimizi doldurduktan sonra WordPress’i Kur butonuna tıklıyoruz. WordPress Kurulumu an itibari ile sona ermiştir. WordPress kurulumu işleminden sonra giriş butonuna tıklayarak ya da siteadı.com/wp-admin url yolunuzdan wordpress admin paneline giriş yapabilirsiniz.

WordPress Kurulumu için resimli anlatımı sizler için hazırladım. Umarım sizlerden birisine yardımcı olabilmişimdir.

 

Bir önceki yazımız olan WordPress Beyaz Sayfa Sorunu ve Çözümü başlıklı makalemizde wordpress beyaz ekran hatası, wordpress beyaz ekran sorunu ve wordpress beyaz sayfa hatası hakkında bilgiler verilmektedir.

Leave a Comment