WordPress Site Hızlandırma
WordPress Site Hızlandırma
Google sıralamasında site hızının yerini bilmeyenimiz yoktur sanırsam. Sitenize emek verip, özgün içeriklerle birlikte iyi bir yer edinmek istiyorsanız kesinlikle hızlı bir siteye sahip olmanız gerekmektedir.Sitenizde makaleleriniz çok kaliteli fakat site hızınız yavaş ise google tarafından sıralamalarda istediğiniz yerde sitenizi görmeniz çok düşük bir ihtimal. Aslında wordpress hızlandırma diyerek elimizden geleni yapacağız. 200’ü aşkın google sıralama kriterlerinde hız ilk 3 madde arasındadır. Önemini siz düşünün isterseniz.
Site hızı kuracağınız sitenin temeli görevindedir demek yanlış olmaz sanırsam. Tema seçerken seo uyumlu ve hız değerlerini mutlaka göz önünde bulundurmalısınız. Sonradan da tema değişikliği yapabilirsiniz ama en baştan sağlam temellerle başlamak bir başkadır.
WordPress çok yavaş açılıyor ve wordpress site hızlandırma işlemlerini anlatabildiğim kadar detaya inerek anlatmaya çalışacağım.
- Site Hızımızı Ölçme
Önce sitemizin ilk hız verilerini ve wordpress site hızımızı ölçmekle başlayalım. Aşağıda vereceğim siteler sizlere siteniz hakkında detaylı bir hız raporu verilecektir. Bu ücretsiz araçlardan faydalanarak ölçümlerinizi ve ilk analizlerinizi yapabilir, bize çıkartılan raporlar doğrultusunda wordpress site hızlandırma işlemlerine yön verebiliriz.
Google Page Speed: https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/
GTmetrix: https://gtmetrix.com/
WebPageTest: http://www.webpagetest.org/
- WordPress Tema Seçimi
WordPress kullanıcılarının sitelerinin yavaş olmasının en büyük nedeni yanlış tema seçimidir. Yani site hızınızı en çok etkileyen faktörlerden bir tanesi temanızın yavaş olmasıdır. Bir temanın çok indirildiği çok hızlı ve kullanışlı olduğu anlamına gelmez. En çok satmış bir çok tema hız konusunda yavaştır ve sitenizin kaderini tema seçimi yüzünden mafetmenin anlamı yok. Eğer zamanında yanlış bir tema seçimi yapmışsanız ve bu yazıyı okuduktan sonra wordpress site hızlandırma adına ilk yapmanız gereken şey temanızı değiştirmek ise hiç düşünmeyin derim sizlere.
Hızlı WordPress Temaları neler diye soracak olursanız üç-beş temalık bir listeyi buraya koymayı uygun gördüm.
WordPress Blog Teması – SteadyIncome
WordPress Blog Teması – Schema
WordPress Blog Temaları – App Tema
WordPress Haber Teması – Interactive
WordPress Haber Teması – NewsPaper
Yukarıda verdiğim temaları internetten inceleyebilirsiniz ve kafanıza en yatkın olanı seçebilirsiniz. Sadece hızlı ve seo uyumlu diye içeriklerinizle bağdaşmayan bir tema seçmemenizi öneririm.
- Cache
WordPress site hızlandırma ve ya hızlı bir wordpress sitesi olsun istiyorsanız cache eklentisi kullanmanız zorunluluktur sizin için. Cache eklentileri wordpress site hızlandırma konusunda oldukça başarılı etkilere sahiptir.İşte sizler için en işlevsel wordpress cache eklentileri:
WP Fastest Cache
Sitelerin html kodlarını p – � civarlarına kadar sıkıştırarak sayfaların süratli açılmasını gerçekleştiren mühim bir özelliktir. Arama motorları bundan sonra sitelerin hızlarını da ölçüt olarak ele aldıkları amacıyla, sitelerin gzip özeliğini kullanmasını da olumlu olarak değerlendirilmektedir.Gzippy Eklentisini indirme sayfası : https://Wordpress.org/plugins/wp-fastest-cache/
W3 Total Cache
WordPress gibi hareketli yapıya sahip bir internet sitesi, etiketler, kategoriler, son yazılar, yorumlar vs. derken 100 lerce sorgu çalıştırmaktadır. Bu sorgular sunucuyu yorduğu kadar kullanıcıları da yormaktadır. W3 Total Cache ekletisini kullanarak WordPress sitelerin statik bir yapıya bürünmesini sağlayabilir ve sitelerinizin 1 saniyeden daha süratli açılmasını bile sağlayabilirsiniz.bünyesindeki gzip prosedürünü aktif ederseniz, gzippy ve scripts gzip eklentisini kullanmaya lüzum kalmayacaktır.
W3 Total Cache eklentisi, sunucuda lüzumtiğince büyük bir hafiflik sağladığı amacıyla bu eklentiyi kullanmaya başladıktan sonra Alexa değerinizde büyük artışlar olur. Alexa değerine ehemmiyet veriyorsanız bu eklentiyi kullanmayabilirsiniz.
W3 Total Cache Eklentisini indirme sayfası : http://Wordpress.org/extend/plugins/w3-total-cache
- Eklenti Optimizasyonu WordPress Site Hızlandırma
Eklentiler sandığınız kadar masum olmayabilir. WordPress sitenize eklediğiniz her eklenti sitenizin hızına etki edecektir. Bu yüzden bu adımı kesinlikle pas geçmemelisiniz.
WordPresste eklentilerinizin site hızınıza ne kadar etki ettiğini öğrenmek için kullanacağımız eklenti: P3 Plugin Performance Profiler. Evet eklentilerin etkisini ölçmek için de bir eklenti 🙂
Eklentiyi WordPress sitenize yükleyin ve sonrasında admin paneli altından Araçlar >> P3 Plugin Profile sekmesine gidin ve Scan Now butonuna tıklayın.
Neticelerden hangi eklentinin site hızınıza ne kadar tesir ettiğini ayrıntılı görebilirsiniz;
Kullanmadığınız Eklentileri Silme
1-Wordpress sitenizde yoksa hala Hello Dolly yada WordPress Importer eklentisi gözüküyor mu ? Hala gözüküyorsa hemen silmenizi tavsiye ederim.
2-Google analytics eklentisi yerine analytics’in size verilen kodu sitenize birleşik edin ve sitenizin istatistiklerini Google analytics sayfası üzerinden takip edin ki sitenize eklenti kullanarak boşu boşuna yük bindirmeyin.
3-Facebook ve twitter sayfalarınız amacıyla “beğen kutusu” eklentileri kullanmak yerine, facebook ve twitter’ın sunmuş olduğu beğen kutusu kodlarını kullanın.
4-Site Hartitası (sitemap) amacıyla ayrı bir eklenti kullanmak yerine, bir çok SEO eklentisinin durumu hazırda içersinde bulundurduğu site haritası özelliğini kullanın.
Önemli: Eğer kullanmadığınız bir eklenti tesirizleştirilmiş olarak eklenti sayfanızda hala gözüküyorsa, o ekletiyi direkt silin.
Şunu unutmayın, eklenti sayınızı olası olduğunca optimum seviyede tutmaya çalışın. Sitenize yüklediğiniz her bir eklenti site dolum hızınızın düşmesine sebep olacaktır.
- Resimler için Lazy Load İmages
WordPress site hızlandırma işlemleri arasında önemli ve etkili bir rol oynayan bir yöntem ise Lazy Load.
Lazy Load ziyaretçileriniz siteyi gezerken sadece ziyaretçinin karşısına çıkan kısmı yükler ve ziyaretçi ekranı kaydırdıkça içierikleriniz yüklenir. Yani bir nevi siteyi parçalar halinde yükleyerek site hızını arttırmış olmaktadır. Tüm içeriklerin bir anda yüklenmesindense ziyaretçi kaydırdıkça yüklenmesi ziyaretçi ve site hızı için önemli bir etken haline gelecektir.
- CSS, JavaScript Kullanarak WordPress Hızlandırma
Minfiy WordPress site hızlandırma prosedürü amacıyla gerektiğince mühim bir adımdır. Css, javascript ve html küçültmeden kasıt, rastgele bir css dosyanızda yada js dosyanızda var olan boşlukları yok etmektir.
#Wordpress sitemizin bir css dosyasında planlama yaparken, planlama yapacağımız kodu bulmak istediğimizde, açtığımız css dosyasında kodlarının derli toplu olmasını isteriz.
Bir çok tema ve eklenti yazarıda esasen insanların kodlarda rahatlıkla farklılık edebilmesi amacıyla kodları bir sistem ortamında yazarlar. Kodlar arasında boşluk bırakırlar, yada kodların başına ***/ koyarak açıklama yaparlar.
Fakat sitenizi açan tarayıcılar amacıyla css dosyasının derli toplu olması mühim değildir.
W3 Total Cache Ayarları
W3 Total cache, site süratini ve dolayısı ile kullanıcı tecrübesini arttıran WordPress performans optimizasyonudur. Bir çok host doğrulusunda tavsiye edilen bu eklenti, wpmavi.com’da ve bir çok ün yapmış sitede, mashable.com mattcutss.com gibi günde binlerce tekil hit alan sitelerde kullanılmaktadır.
W3 Total Cache WordPress sitenizin yüklenme süratini düşürerek kullanıcı tecrübesini arttırır. Birde üstünde CDN birleşik ederseniz “benimde kullandığım MaxCDN gibi” site süratiniz alır kafasını gider. W3 Total Cache kullanarak elde edicekleriniz;
Site performansında şaşırtıcı artış görürsünüz.
Site performasında artış demek, Google listelenmesinde ve alexa listelenmesinde üst sıralara çıkmak demek.
Sayfalarının Browser Caching yardımıyla mili saniyelerde ziyaretçinize açılır.
Site yüklenme süratinin düşmesi, ziyaretçileriniz sitenizde daha çok sayfasyı ziyaret etmesini sağlar.
Yüksek trafik dönemlerinde bile sitenizin yüksek performansta çalışmasını sağlar
CSS, JS, HTML gibi kodların sıkıştırılmasıyla bant genişliğinde (bandwidth) � tasarruf etmenizi sağlar
Önemli Not: W3 Total Cache eklentisinin doğru ayarlarla kurulması ve bir CDN servisi (benimde kullandığım MaxCDN gibi) ile birleşik edilmesi neticesinde site hızında şaşırtıcı neticeler alırsınız.Başlamadan Önce
Bu işleme başlamadan evvelce Pingdom Tools sitesine gidip sitenizin serverlarına en yakın lokasyonu (Amsterdam, Netherlands gibi) seçtikten sonra site süratinizı test edin. Aynı prosedürü Eklentiyi yükledikten, ayarlarını yaptıktan ve CDN birleşik ettikten sonra yine yapın ve aradaki şaşırtıcı farkı kendiniz gözlemleyin.
W3 Total Cache Yükleme
W3 Total cache kurulumu amacıyla ilk olarak WordPress admin paneli üstünden Eklentiler sekmesi altında Yeni ekle sekmesine gidin ve “w3 total cache” aratarak arama yapın.
Arama yaptırdıktan sonra eklenti karşınıza çıkacaktır ve sonrasında Şimdi Kur demeniz yeterli olacaktır.
ÖnemliEğer W3 Total Cache eklentisinden evvelce diğer bir cache eklentisi yüklediyseniz, ilk olarak onu etkisizleşirmeniz gerekmektedir. Aksi durumda 2 cache eklentisi birbiriyle çakışarak karmaşaya sebep olabilir.
W3 Total Cache Kurulumu
W3 Total Cache Genel Ayarları
W3 Total Cache ayarlarını basitlik olması yönünden hem yazılı hemde tek bir resim olarak sizlerle paylaşıyorum. Alttaki düğmeye tıklayarak w3 total cache’nin bütün genel ayarlarını (general settings) aşağıdaki gibi yapabilirsiniz.
General
Cache Posts Page – Enable
Don’t cache front page – Disable
Cache feeds: siteler, kategoriler, etiketler, yorumlar – Enable
Cache SSL (HTTPS) requests – Enable (Eğer SSL kullanıyor iseniz)
Cache URIs with query string variables – Enable (Eğer uygunsa)
Cache 404 (not found) pages – Disable
Cache requests only for the www.sizinsiteniz.com site address – Enable
Don’t cache pages for logged in users – Enable
Don’t cache pages for following user roles – Disable
Cache PreloadAutomatically prime the page cache – Enable
Update interval – 1000 seconds
Pages per interval – 15 (Eğer VPS yada daha kuvvetli serverlar kullanıyorsanız bunu yükseltebilirsiniz)
Sitemap URL – Site haritanızın URL’sini girin.
Preload the post cache upon publish events – Enable
Purge Policy: Page CacheSpecify the pages and feeds to purge when posts are created, edited, or comments posted – Enable Ön Sayfa, Yazılar, Sayfalar, Yazı Sayfaları, Blog feed.
Specify the feed types to purge – Enable Rss2 (default)
Limit page purging – 15 (Eğer VPS yada daha kuvvetli serverlar kullanıyorsanız bunu yükseltebilirsiniz)
Purge sitemaps – Bunu bulunduğu gibi bırakın.
AdvancedUse late initilization – Disable
Compatibility mode – Üstünde “tik” varsa kaldırın yoksa bulunduğu gibi bırakın.
Charset – Üstünde “tik” varsa kaldırın yoksa bulunduğu gibi bırakın.
Reject HEAD requests – Disabled
Garbage collection interval – 3600 seconds
Comment cookie lifetime – 1800 seconds
Accepted query strings – Bunu bulunduğu gibi bırakın.
Rejected user agents – Bunu bulunduğu gibi bırakın.
Rejected cookies – Kurulumda atanan ayarlar kalsın, bulunduğu gibi bırakın.
Never cache the following pages – Kurulumda atanan ayarlar kalsın, bulunduğu gibi bırakın.
Cache exception list – Kurulumda atanan ayarlar kalsın, bulunduğu gibi bırakın.
Non-trailing slash pages – Kurulumda atanan ayarlar kalsın, bulunduğu gibi bırakın.
Specify page headers – Kurulumda atanan ayarlar kalsın, bulunduğu gibi bırakın.
Minify – Gelişmiş AyarlarıGeneral
Rewrite URL structure – Disable
Disable minify for logged in users – Disable
Minify error notification – Disabled
HTML & XMLHTML minify settings – Mümkünse Enable (Bu ayar sitenizin görüntüsünü bozabilir şayet bu ayarı enable duruma getirdikten sonra sitenizde sorun yaşarsanız disable duruma getirin.)
Inline CSS minification – Enable
Inline JS minification – Enable
Don’t minify feeds – Üstünde “tik” varsa kaldırın yoksa bulunduğu gibi bırakın.
Line Break Removal – Üstünde “tik” varsa kaldırın yoksa bulunduğu gibi bırakın.
Ignored comment stems – Kurulumda atanan ayarlar kalsın, bulunduğu gibi bırakın.
JSJS minify settings – Mümkünse Enable (Bu özellikte sitenizin görsel olarak bozulmasına sebep olabilir şayet olursa bu ayarı disable duruma getirin).
Operations in areas – “Minify” seçin ve Enable
Preserved comment removal – Enable
Line break removal – Enable
CSSCSS minify settings – Mümkünse Enable (Bu özellikte sitenizin görsel olarak bozulmasına sebep olabilir şayet olursa bu ayarı disable duruma getirin).
Combine Only – Üstünde “tik” varsa kaldırın yoksa bulunduğu gibi bırakın.
Preserved comment removal (not applied when combine only is active) – Enable
Line break removal (not applied when combine only is active) – Enable
@import handling – “None” seçin.
AdvancedDisable minify automatic file name length test – Eğer bu Hatayı alırsanız “Minify Auto does not work properly” Disable duruma getirin.
Filename length – 150
Update external files every – 216000 seconds
Garbage collection interval – 86400 seconds
Never minify the following pages – Kurulumda atanan ayarlar kalsın, bulunduğu gibi bırakın.
Never minify the following JS files – Kurulumda atanan ayarlar kalsın, bulunduğu gibi bırakın.
Never minify the following CSS files – Kurulumda atanan ayarlar kalsın, bulunduğu gibi bırakın.
Rejected user agents – Kurulumda atanan ayarlar kalsın, bulunduğu gibi bırakın.
Include external files libaries
– Kurulumda atanan ayarlar kalsın, bulunduğu gibi bırakın.
DataBase Cache – Gelişmiş AyarlarıGeneral
Don’t cache queries for logged in users – Enable
AdvancedMaximum lifetime of cache objects – 180 seconds
Garbage collection interval – 3600 seconds
Never cache the following pages – Olduğu gibi bırakın.
Ignored query stems – Olduğu gibi bırakın.
Reject query Words – Olduğu gibi bırakın.
Object Cache – Gelişmiş AyarlarıAdvanced
Default lifetime of cache objects – 180 seconds
Garbage collection interval – 3600 seconds
Global groups – Olduğu gibi bırakın.
Non-persistent groups – Olduğu gibi bırakın.
Browser Cache – Gelişmiş AyarlarıGeneral
Set Last-Modified header – Enable
Set expires header – Enable
Set cache control header – Enable
Set entity tag (eTag) – Enable
Set W3 Total Cache header – Enable
Enable HTTP (gzip) compression – Enable
Prevent caching of objects after settings change – Boş Bırakın.
Prevent caching exception list – Boş Bırakın.
Disable cookies for static files – Boş Bırakın.
Do not process 404 errors for static objects with WordPress – Boş Bırakın.
404 error exception list – Olduğu gibi bırakın.
CSS & JSSet Last-Modified header – Enable
Set expires header – Enable
Expires header lifetime – 31536000 seconds
Set cache control header – Enable
Cache Control policy – “cache with max-age ” seçin.
Set entity tag (eTag) – Enable
Set W3 Total Cache header – Enable
Enable HTTP (gzip) compression – Enable
Prevent caching of objects after settings change –Boş Bırakın.
Disable cookies for static files – Boş Bırakın.
HTML & XMLSet Last-Modified header – Enable
Set expires header – Enable
Expires header lifetime – 3200 seconds
Set cache control header – Enable
Cache Control policy – “cache with max-age ” seçin.
Set entity tag (eTag) – Enable
Set W3 Total Cache header – Enable
Enable HTTP (gzip) compression – Enable
Prevent caching of objects after settings change – Boş Bırakın.
Disable cookies for static files – Boş Bırakın.
Media & Other FilesSet Last-Modified header – Enable
Set expires header – Enable
Expires header lifetime – 31536000 seconds
Set cache control header – Enable
Cache Control policy – “cache with max-age” seçin.
Set entity tag (eTag) – Enable
Set W3 Total Cache header – Enable
Enable HTTP (gzip) compression – Enable
Prevent caching of objects after settings change – Boş Bırakın.
Disable cookies for static files – Boş Bırakın.
User Agent Groups – Gelişmiş AyarlarıManage User Agent Groups
Group name “High” – Enable olarak seçin ve geri kalan herşeyi bulunduğu gibi bırakın.
Group name “Low” – Enable olarak seçin ve geri kalan herşeyi bulunduğu gibi bırakın.
Referrer Groups – Gelişmiş AyarlarıManage Referrer Groups
Group name “search_engines” – Enable olarak seçin ve geri kalan herşeyi bulunduğu gibi bırakın.
- CDN Kullanımı ile WordPress Hızlandırma
Standart bir host firmasında, dosyalarınız bir server altında depolanır ve o depolanma host firmanızın serverları nerdeyse orada, yani dünya üstünde tek bir noktada depolanmış olur.
Sitenizin ziyaretçilerinize tek bir noktadan dağıtım yapması, site sunucunuza yakın bir yerden bağlanan bir kullanıcı ile uzak bir yerden bağlanan kullanıcı arasında sitenize bağlanma sürati yönünden fark meydana gelmesine sebep olacaktır.
Mesafe arttıkça sayfa dolum süratida artar… Ancak CDN tüketimi büyük ölçüde sitenizin süratini arttırabilir. Peki CDN nasıl çalışır, mantığı nedir ?
CDN, sitenizin dosyalarını bir çok noktadaki serverlara dağıtır ve ziyaretçi, sitenize olduğu yerin en yakınında olan serverdan bağlanır. Yani, bütün ziyareçilerinize eşit mesafede olmanızı sağlar.
CDN Kullanımı bize ne sağlayacak?
CDN kullanımı ile site hızı şaşırtıcı derecede artar. Site süratinin yükselmesi demek alexa ve Google sıralamalarında üst sıralara çıkmanız demek.
Ayrıca Google, CDN kullanımı çok kıymetli buluyor. CDN tüketimi faydalarını WordPress sitenize CDN entegrasyonunu yapıldıktan sonra, içeriklerinizin Google’daki sıralaması şaşırtıcı derecede değiştiğinde emin olun daha iyi anlayacaksınız.
WordPress site hızlandırma yazıma vakit buldukça devam edeceğim.
Bir önceki yazımız olan FileZilla Nedir? Filezilla Nasıl Kullanılır? başlıklı makalemizde filezilla altarnatif programlar, filezilla kullanımı ve filezilla nedir hakkında bilgiler verilmektedir.